Rogale drożdżowe.doc

(19 KB) Pobierz
Rogale drożdżowe kruche

                                       Rogale  drożdżowe  kruche

 

                    ½ kg ------  mąki

25 dag ------  margaryny

  ½ szkl. ----  śmietany

  8 dag ------  drożdży  roztartych z mąką  na  proszek

marmolada  do  smarowania

cukier kryształ  do  posypania

mąki , margaryny , śmietany i drożdży zagnieść  ciasto.

Uformować  kule i włożyć  do  zimnej  wody na  pół  godziny  ( aż  wypłynie  na  wierzch )

Ciasto  wyjąć  posypać  mąką rozwałkować  na  cienki  placek.

Ciąć  kwadraty  nakładać  marmoladę lub (powidła) zawijać  jak  rogale.

                                 Piec  20 minut  w  temperaturze 180 – 200*C

                                                  Po  upieczeniu  posypać  cukrem.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin