danisze.pdf
(
363 KB
)
Pobierz
Przepisy
„Danisze” z czekoladą
i migdałami
P R Z E P I S Y
CIASTO
•
175 ml ciepłego mleka
•
1 roztrzepane jajko
•
450 g mąki
•
10 g suchych drożdży instant
•
50 g drobnego cukru
•
250 g zimnego masła, pokrojonego w grubą
kostkę
NADZIENIE
•
200 g zmielonych migdałów
•
50 g cukru pudru
•
25 g kakao
•
50 g miękkiego masła
WYKONANIE
•
1 białko jaja
•
50 g ciemnej czekolady
•
Ciasto przygotować najlepiej
dodatkowo: białko jaja na glazurę,
brązowy cukier do posypania
wieczorem dnia poprzedzającego
pieczenie. Zmiksować mleko z
jajkiem. Dodać mąkę, drożdże, cukier,
masło oraz szczyptę soli. Mieszać
drewnianą łyżką, aż składniki zaczną się łączyć ze sobą, ale w cieście nadal pozostaną kawałki masła.
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i chwilę delikatnie powyrabiać. Rozwałkować na prostokąt
•
•
i złożyć do środka dwa krótsze boki, aby spotkały się ze sobą na środku. Ponownie złożyć ciasto
do środka. Podsypując mąką, ciasto rozwałkować i tak samo złożyć jeszcze dwa razy. Zawinąć w
przeźroczystą folię i włożyć do lodówki na 4 godziny lub na całą noc.
Następnego dnia przygotować nadzienie. Mielone migdały zrumienić lekko na suchej patelni,
•
wymieszać z cukrem pudrem, kakao, masłem. Dodać białko jaja oraz czekoladę startą na tarce o
grubych oczkach. Wymieszać na pastę.
Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na prostokątne placki o grubości pół cen-
•
tymetra. Wycinać mniejsze prostokąty, jedną połowę prostokąta ponacinać nożem w poprzek w 3 - 4
miejscach, na drugiej połowie ułożyć łyżkę stołową nadzienia. Złożyć na pół i lekko docisnąć boki.
Ułożyć na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia. Przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Białko lekko ubić mikserem, i posmarować nim danisze, posypać
brązowym cukrem. Piec w środkowej części piekarnika przez 20 - 25 minut na złoty kolor.
NOTATKI
Plik z chomika:
adamus19741
Inne pliki z tego folderu:
Slezanska Marja - Kucharz polski.doc
(2072 KB)
Przysmaczki polskiej kuchni.zip
(5968 KB)
Przysmaczki polskiej kuchni.doc
(33324 KB)
Lubię Gotować 2010_12.pdf
(6327 KB)
Lubię Gotować 2010 11.pdf
(6846 KB)
Inne foldery tego chomika:
→ Filmiki spryciarze.pl
==FILMY==
==MASARZE EROTYCZNE==
■ NIEMIECKI+
►Encyklopedie Slowniki
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin