kuchnia.doc

(232 KB) Pobierz
Mięso"na dziko"

1. Mięso"na dziko"

2. Strogonow z ogórkami

3. Schab zapiekany w sosie paprykowym

4. Zapiekanka schabowa

5. Schab nadziewany śliwkami w  winie

6. Boczek pieczony z jakiem w galarecie

7. Boczek rolowany- faszerowany kiełbasami

8. Golonka

9.Golonka pieczona

10. Golonka w piwie III

11. Golonka w piwie II

12. Golonka w piwie

13. Mięso bez pieczenia samo zdrowie .

14. Roladki ze schabu

15. Kotlety schabowe z pieczarkami.

16. Karkowka po prowansalsku

17. Karkówka w maggi

18. Karkówka w Ketchupie

19. Karczek

20. Filet wieprzowy w sosie sherry

21. Filet wieprzowy ala Strogonow

22. Żeberka w sosie ostrym

23. żeberka po hiszpańsku!

24. Duszone żeberka z kuleczkami

25. Boczek rolowany Papcia

26. Chili con Carne

27. Tort z mięsa

28. Łapa misia

29. Tort z mięsa mielonego

30. Potrawka

31. Pulpety w sosie

32. Pfund

33. Marenkotopf

34. Filet z Indyka z pieczarkami

35. Sznycel z indyka po cygańsku 

36. Owocowe curry z indyka

37. Gulasz z indyka

38. Pierś kurczaka ( indyka ) z ananasem

39. Kurczak na butelce

40. Kurczak "Bali"

41. Kurczak z rosołu i upieczony

42. Kurczak w sosie pomidorowym

43. Pałki drobiowe faszerowane

44. Leśne grzyby z kurczakiem 

45. Kotlety z piersi kurczaka

46. Piersi z kurczaka 

47.Zapiekanka z piersi kurczaka

48. Roladki z piersi kurczaka z grzybami

49. Potrawka

50. Pierś z kurczaka z czosnkiem

51. Piersi z kurczaka - kotlety

52. Shoarma

53. Pierś z kurczaka z czosnkiem

54. Kotleciki z filetu z kurczaka

55. Kotleciki z filetu kurczaka i majonezu

56. Kotleciki z filetów

57. Kotleciki z kurczaka

58. Placuszki z piersi kurczaka.

59. Placki

60. Piersi z kurczaka nadziewane.

61. Kurczak  ( krewetki lub kalafior )  MANCHURIAN

62. Dewolay

63. Kotlety szarpane

64. Pule murengo

65. Roladki z warzywami!

66. Faworkowe piersi z kurczaka

67. Pierś kury w sosie musztardowym

68. Polędwiczki drobiowe w cieście naleśnikowym

69. Gulasz z serc

70. Skrzydełka w maladze

71. Skrzydełka z ryżem

72. Skrzydełka zapiekane

73. Skrzydełka z kurczaka faszerowane.

74. Zrazy wołowe zawijane

75. Sztuka mięsa

76. Racuchy z wątróbki

77. Wątróbka

78. Ryba po grecku

79. Karmazyn w sosie musztardowym

80. Dowolny filet /panga , morszczuk itp/

81. Ryba z pieczarkami

82. Ryba w panierce

83. Inny przepis na rybe

84. Kotleciki z ryby

85. Panga w sosie koperkowym.

86. Ryba po marynarsku

87. Szaszłyki rybne

88. Ryba z ananasem

89. Zapiekanka z rybek

90. Krewetki w sosie pomidorowym po chińsku

91.Pasztet z królika

92. Pasztet z królika II

93. Domowy pasztet z wieprzowiny

94. Pasztet

95. Pasztet wersja I

96. Pasztet z mięsa mieszanego

97. Pasztet - wersja II

98. Pieczeń rzymska

99. Kiełbasa rzeźnicka

100. Kiełbasa domowa

101. Kiełbasa wiejska

102. Gyros

 

 

 

1. Mięso "na dziko"

1-1,5 kg szynki lub łopatki im wyższy kawałek tym lepiej, ugotować ( półtora godz. ) w osolonej wodzie. Mięso wystudzić. 5 średnich cebul obrać i zszatkować(musi być cieniutko)

na sicie sparzyć. jak wystygnie odcisnąć trochę z wody.

Zimne mięso pokroić w cienkie plasterki.

W wąskim naczyniu układać warstwę cebuli posypać wegetą-czerwoną  na cebulę mięso,

na mięso cebulę wegetę, mięso do wyczerpania składników.

Wszystko zalać olejem i odstawić przed podaniem na 2 godz. do lodówki.

Uwaga -vegeta daje cały smak potrawie, jednak trzeba posypywać z wyczuciem żeby nie było za słone ale też nie za mało. Na wierzch posypać pieprzem.

 

2. Strogonow z ogórkami

750g wołowiny albo rostbef., 2 średnie cebule, 20 g masła , 4 średnie ogórki konserwowe, 2 łyżki mąki , 350g pieczarek, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy, 1/2 l rosołu , kubek śmietanki , 2-3 łyżki ostrej musztardy, natka pietruszki, troszeczkę cukru, papryka do dekoracji

Mięso kroimy w niezbyt grube paski.

Pieczarki cienko kroimy wzdłuż

Ogórki kroimy w plastry a cebule w kostkę.

Na patelni smażymy stopniowo mięso tak aby się zrumieniło z obu stron.

Przyprawiamy solą i pieprzem.

Mięso zdejmujemy z patelni. Na pozostałym tłuszczu po smażeniu mięsa dusimy cebulkę
i pokrojone pieczarki.. Posypujemy je mąką i rumienimy. Wlewamy rosół i dodajemy koncentrat i mieszamy dalej gotując. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Dodajemy śmietanę, musztardę a na sam koniec mięso i ogórki..

Przyprawiamy do smaku pieprzem cukrem i solą.

Na półmisku dekorujemy papryką i natką pietruszki

 

3. Schab zapiekany w sosie paprykowym

6 kotletów schabowych , 1,25 ziemniaków , 5 cebul , 1 kg. pieczarek , 3 łyżki oleju , 1 słoik marynowanej papryki (0,75) , 1 łyżeczka oregano , 5 łyżek ketchupu

Oczyszczone ziemniaki pokroić w plastry. Pieczarki na połówki. Cebulę w talarki.

Paprykę razem z zalewą zmiksować. Na oleju przysmażyć cebulę, wyjąć. Na tym samym tłuszczu usmażyć pieczarki, Przyprawić solą i pieprzem, podlać sosem paprykowym i 1/4 litra wody. Dodać cebulę i zagotować. Przyprawić oregano i ketchupem.

W formie żaroodpornej ułożyć ziemniaki a na nich kotlety. Zalać sosem.

Zapiekać 1 godz. w temp.200

 

4. Zapiekanka schabowa

5 kotletów schabowych , 15 dag pieczarek , 2 średnie cebule , 15 dag warzyw: pietruszka, por, seler, marchew (bez kapusty), 5 łyżek majonezu , 15 dag sera żółtego w kawałku, sól, pieprz,

inne ulubione przyprawy do smaku.

Kotlety rozbijamy na cienkie bitki, opruszamy z obu stron solą i pieprzem, doprawiamy do smaku według swego uznania. Warzywa i pieczarki obieramy i kroimy w plasterki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Blachę wykładamy folia aluminiowa i układamy na niej kotlety. Na mięso wykładamy warzywa i grzyby. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z majonezem i otrzymanym sosem zalewamy mięso z warzywami.

Blachę szczelnie przykrywamy folia aluminiowa i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni.. Pieczemy około godziny. Podajemy z ziemniakami puree i dowolna surówką. Przed rozbiciem kotlety oczyścić z błon ( wtedy będzie kruche ). Do majonezu ze startym serem można dodać 2-3 łyżki drobniutko posiekanej gotowanej szynki.. Można zapiekankę upiec w naczyniu żaroodpornym ( pod przykryciem)

 

5. Schab nadziewany śliwkami w winie

1 kg schabu środkowego bez kości, 400 g suszonych śliwek bez pestek, majeranek, 3,4 ząbki czosnku, 300 ml. czerwonego wytrawnego wina,l, pieprz, masło.

Umyty i osuszony schab nacieramy solą, majerankiem, świeżo zmielonym pieprzem i roztartym z solą czosnkiem. Wstawić do lodówki na 2,3 godziny.

Śliwki sparzamy wrzątkiem. W schabie długim nożem robimy nacięcie wzdłuż mięsa
i faszerujemy śliwkami. Aby mięso nie rozpadło się obwiązujemy bawełnianą nicią lub spinamy nierdzewnymi szpilkami do zrazów i rolad. Następnie schab z każdej strony opiekamy na patelni na rozgrzanym maśle. Potem przekładamy do brytfanki lub żaroodpornego szkła. Podlewamy trochę wodą i wstawiamy do piekarnika
( temp.180°C na 1-1,5 godziny ).

W połowie pieczenia wlewamy wino. Od czasu do czasu polewamy wytworzonym sosem aby zbytnio nie wysuszył się. Dodatki wg uznania ale najlepsze to kluski śląskie lub polskie
i czerwona kapusta.

 

6. Boczek pieczony z jajkiem w galarecie

1 kg boczku surowego, sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie., 1 jajko, 1 ząbek czosnku

2 szkl. wywaru na galaretkę, natka pietruszki, kilka marynowanych grzybków..

 

Z boczku (jak jest ) odkrawamy skórkę, mięso nacieramy solą wymieszaną z przyprawami
i odstawiamy na kilka godz. Potem około godz. pieczemy w piekarniku w temp. 200 stop.

Upieczony boczek schładzamy i kroimy w cieniutkie plasterki. Nakładamy grzybki i zawijamy.. Na półmisku układamy ruloniki a na nich plastry ugotowanego na twardo jajka..

Zalewamy galaretką.. Wkładamy do lodówki aby galaretka stężała ( można galaretkę zrobić z kostek bulionu drobiowego i żelatyny ).

 

7. Boczek rolowany – faszerowany kiełbasami

1 kg boczku, 2 kiełbasy białe, 1 kiełbasa podwędzona, sól, pieprz, majeranek, czosnek mielony, papryka słodka mielona, rozmaryn rozkruszony.
Wszystkie przyprawy wymieszać razem. Boczek rozciąć na książkę ale nie do końca.

Wysmarować ziołami. Kiełbasę białą zdjąć z jelita i rozdrobnić, ułożyć na boczku.

Kiełbasę podwędzoną położyć na środku farszu, całość zawinąć i piec półtorej godziny..

 

8. Golonka

2 małe golonki (ok. 1/2 kg każda), 1 marchewka , 1 pietruszka , 1/2 selera , 1 cebula , 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta cukru.

 

ZALEWA:

4 dag soli, 2 gr saletry, 2 g cukru (tylko w zimie), 2 g pieprzu, 2 g ziela angielskiego, 1 g kolendry, duży ząbek czosnku, liść laurowy, 2 goździki.zczypta tymianku, kilka jagód jałowca

Golonkę oczyszczamy, opalamy i myjemy. Przyprawy do marynaty mielimy i nacieramy nimi dokładnie golonki, po czym układamy w jak najmniejszym kamiennym lub szklanym naczyniu. Wynosimy w chłodne miejsce na 24 godziny, żeby puściły sok. Gdyby soku było mało, należy dolać przestudzonej przegotowanej wody i odstawić jeszcze na minimum 3 dni. Golonki należy codziennie obracać. Przed przyrządzeniem golonki wyjmujemy z zalewy, opłukujemy z przypraw i gotujemy 20 minut w osolonym wrzątku. Dodajemy obrane i opłukane warzywa, po czym gotujemy jeszcze 20 min. Po tym czasie golonki wyjmujemy z wywaru, który następnie przecedzamy i odparowujemy do ilości ok. 150 ml. Golonki układamy w brytfannie, posypujemy mielona papryka i polewamy wywarem. Pieczemy około 15 minut w 200°C.

 

GOLONKA

Golonkę obsmażyć na ostrym ogniu (na smalcu) do zbrązowienia skóry. Wystudzić, wyciąć kość ze środka. Zawijać (można do środka coś dodać – np. polędwiczkę wieprzową).

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin