NIBY BIGOS - takie cos inne
40 dag pieczarek
12 parówek
cebula
1/2 straka papryki
4 łyzki sosu do spagetti
2 łyzki przecieru
kostka rosołowa
vegeta, olej, sól, pieprz,natka pietruszki.
Pokrojone pieczarki wraz z cebula smazymy na oleju.
Parówki i papryke kroimy i razem gotujemy 15 minut z dodatkiem
kostki rosołowej
Mieszamy,dodajemy sos do spagetti,przecier, przyprawy do smaku
i natke pietruszki./mozna danie zagescic
maka wymieszana z woda/
BIGOS Z CEBULI
10 szt.dużych cebul,
1kg pieczarek,
1kg kiełbasy zwyczajnej,
2puszki fasoli czerwonej,
1puszka kukurydzy
1duży keczup pikantny.
Krojmy cebule w pół księżyce,lub w plastry,
wrzucamy do garnka,nalać pół szklanki wody i gotować aż cebula zmięknie od czasu do czasu mieszając.
Pokrojć pieczarki nie za drobno smażyć na głębszej patelni,
wrzucić to do cebuli iprzemieszać ,
kiełbase pokroić w kostkę i też przesmażyć żeby się troche wytopiła dodać do garnka,
fasole i kukurydze też wsypać i niech sie jeszcze pogotuje z 10 min.
Pod koniec wlać keczup. Podajemy ciepłe na każdą okazje i bez okazi też.
Życzę smacznego.
BIGOS MIĘSNY
Skladniki
1/2 kg miesa od szynki lub łopatki,
1/2kg cebuli,
1/2kg pieczarek.
Dodatki---Vegeta,czosnek granulowany,papr ostra i slodka,musztarda ,majeranek.
WYKONANIE---miesko na male kawaleczki pokroic i smazyc na mocno brazowo,podlac woda i dac 1 lyzke vegety,
po 1 lyzeczce papryki ostr i slodk i dusic ok 45 minut.
potem dodac pokrojona i podsmazona cebule wraz z pieczarkami..
oraz 1 lyzke musztardy i majeranek 1 lyzeczke i ponownie dusic ok 15 minut.
POlecam!!robie na przyjecia bigos typowy i jeszcze ten wlasnie.BARDZO PYSZNE...
BIGOS STAROPOLSKI
1 kg kiszonej kapusty
0,5 kg świeżej kapusty
1 kg mięs i wędlin
sosy pieczeniowe z użytych mięs lub pieczeniowy i grzybowy w proszku
2 duże kwaśne jabłka
5 dkg suszonych grzybów
2 duże cebule
20 dkg suszonych śliwek
0,5 szklanki wytrawnego ,czerwonego wina
sól,pieprz,odrobina cukru,smalec
Kiszoną kapustę dodatkowo drobniutko pokroić(zawsze tak robię,nie ciągną sie długie farfocle)
i świeża pokrojoną drobno ugotowac na małym ogniu.
Jak kapustka zmięknie dodać mięsiwa pokrojone,zmieszane z wędlinami
i dodać też sosy pieczeniowe.
Grzyby namoczone wcześniej ugotowac oddzielnie.
Pokroic w cienkie paseczki wraz z wywarem dodac do kapusty zmieszanej z mięsem.
Następnie dodać przyrumienioną na smalcu posiekana cebulkę oraz pokrojone drobniutko suszone śliwki.
Przyprawic winem,solą i pieprzem oraz szczypta cukru.
Gotować na wolnym ogniujeszcze przez ok.45 minut.
Pod koniec gotowania wrzucic do bigosu pokrojonelub starte na grubych oczkach jabłka.
Smacznego!!!
kochani do bigosu daje 4/5łyżek stołowych powideł śliwkowych jest lepszy spróbujcie
SOS Z SUSZONYCH GRZYBÓW
jest smaczny i pasuje do wielu potraw.
Grzyby moczę w wodzie ok. godziny,
1 cebulę kroję w kostkę
i duszę na 3 łyżkach oleju,
namoczone grzyby wkładam do cebuli, podlewam wodą ok. 1 szklanki i duszę przez ok. pół godziny,
uzupełniam wodę jeśli wyparowała.
Póżniej wlewam więcej wody ok. litra, wrzucam bulion w kostce, najlepiej grzybowy i gotuję na małym ogniu aż grzyby będą miękkie.
Na końcu dodaję rozgniecione 2 ząbki czosnku,
zagęszczam śmietaną z niewielką ilością mąki i doprawiam do smaku.
SOS Z SUSZONYCH GRZYBÓW 2
grzyby mocze jednego dnia na drugi dzien obgotowuje.
gdy sa ugotowane kroje w paski .
wode zlewam ostroznie bo na koncu zawsze zostaje piasek.
podsmazam troche pieczarekz cebulka
posole troszke i popiepsze.
w zaleznosci od grzybÓw nigdy nie daje wszystkiej wody z suszonych grzybow bo jest gorzki sos ,
dolewam troche wody,zagotuje razem i podprawim sosem grzybowym w torebkachz grzybow lesnych,
przewaznie daje 2 torebkijak jest za rzadki to dodaje troszke maki rozpyszczonej w wodzie.
Smacznego.
NAJPROSTSZY SOS DO SPAGHETTI.
Na dosc wysokiej patelni ,albo w garnku zeszklic na malej ilosci oleju pokrojona w kostke cebule,
2pokrojone drobno zabki czosnku,
posolic troche,popieprzyc,posypac cukrem i dac lyzeczke suszonej bazylii.
Dodac puszke calych pomidorow,rozdrobnic widelcem,chwile pogotowac az plyn troszke wyparuje.
Dosmaczyc.
Wylozyc na makaron,dolozyc pare listkow swiezej bazylii.Pachnie bosko,srodziemnomorsko.
-Jak sie dolozy wczesniej podsmazone mielone(troche)a potem robi jak wyzej to bedzie spaghetti-bolognese.
Jak ktos chce uzyc ten sos na spagetti to dobrze jest dodac parmezianu sera mielonego,
a nawet jest dobrze posypac juz po wierzchu na talezu.
SOS TZATZIKI
Składniki :
0,5 l dobrego jogurtu,
1 świeży ogórek,
2 duże ząbki czosnku,
łyżka koperku,
sól, świeży zmielony pieprz.
Przygotowanie:
Ogórek należy zetrzeć na tarce i posolić. Gdy puści sok, odciskamy.
Do jogurtu dodajemy: wyciśnięty czosnek, koperek, trochę soli i zmielony pieprz.
Sosem polewamy ogórki, mieszamy, chłodzimy w lodówce
Uwaga:
SOS SUGO z Sycylii
wspaniały lepszy niz nasz keczup
Biorę litr soku pomidorowego wlewam do garnka
do tego 2 słoiczki przecieru pomidorowego
dodaję przyprawy bazylię sól pieprz vegetę
do tego smażę na oliwie cebulę i dodaje do garnka gotuje do wyparowania .
Może byc w lodówce w słoiku dość długo.
Można polać mnakaron czy stosować tak jak keczup ale smak pyszny
SOS CZOSNKOWO-ZIOŁOWY
- 2 płaskie łyżeczki bazyli
- 2,3 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki majonezu
- 3/4 szklanki gęstej śmietany
- sól, pieprz do smaku
Bazylię zaparzyć dwiema łyżkami gorącej wody.( po zaparzeniu ewentualny nadmiar odsączyć).
Wymieszać majonez ze śmietaną dodać bazylię a następie wyciśnięty przez praskę czosnek.
Doprawićwedle uznania solą i /lub pieprzem.
Idealny do grillowanych ziemiaczków i karczku.
UNIWERSALNE CIASTO NA PIEROGI
1/2 kg mąki
bardzo gorąca woda z odrobiną soli i oleju
Zagnieść dość lużne ciasto.
Gorąca woda gwarantuje jedwabiste,mięciutkie i pyszne pierogi.
NIE DODAWAĆ JAJEK !!!
CIASTO NA PIEROGI
Najprosciej-wysypac make na stolnice i wlewac tyle goracej wody, zabierajac ciasto nozem,
zeby bylo prawie geste.Potem szybko wyrobic-ma byc elastyczne-zrobic kule,
przykryc miska i niech troche odpocznie.
Potem robic pierogi,uszka,tortellini itp,itp.
Mozna dodac jajko do ciasta ,ale naprawde nie trzeba.
cdn. ciasta na pierogi.
Dodanie jajka do ciasta na pierogi spowoduje, że ciasto to będzie po ugotowaniu twarde.
Najlepiej jest wlać do garnuszka gorącą wodę i dodać ok. 2 łyżek stołowych oleju.
Dodanie jajka jest całkowicie zbyteczne.
SMAŻONE PIEROGI Z GRZYBAMI
Składniki:
20 dag suszonych grzybów,
1 cebula,
1 łyżka bułki tartej,
1 jajko, sól, pieprz,
1 łyżka masła,
olej do smażenia.
Wykonanie:
Przyrządzić ciasto według przepisu na pierogi ruskie.
Nadzienie:
Grzyby namoczyć na 20 min., odlać wodę, nalać świeżej wody i gotować ok. 20 min.
Ugotowane grzyby odcedzić, zmielić w maszynce razem z cebulą.
Dodać sól, pieprz, bułkę tartą, jajko i dobrze wymieszać, wyłożyć na roztopione masło i smażyć na wolnym ogniu przez 30 min.
Przygotować ciasto, rozwałkować, wykrawać kółka i robić pierogi.
Pierogi wrzucać na rozgrzany olej (mają w nim pływać), smażyć z obu stron.
Można podawać na ciepło lub na zimno.
W taki sam sposób można robić pierogi z pieczarkami lub z grzybami i kapustą
- dodając do grzybów gotowaną i zmieloną w maszynce o grubym sitku słodką kapustę.
Życzę smacznego!
Przepis pochodzi z książki: SPECJAŁY SIOSTRY ANASTAZJI »
PIEROZKI Z SOSEM POMIDOROWYM ZAPIEKANE Z SEREM
składniki:
2 paczki pierogow z miesem
2 puszki sosu pudliszki o nazwie pomidory krojone bez skorki
4 duze cebule
olej do smazenia
30 dkg sera zółtego w/g uznania ale najlepszy bedzie łagodny
przyprawy w/g uznania sól, pieprz, bazylia suszona, sól ziołowa,
papryka slodka i ostra w proszku, pietruszka swieza lub suszona napewno
dwie łyzki cukru sos jest kwasny wiec trzeba go poslodzic
Wykonanie potrawy:
Cebule pokroic grubo i podsmażyć, na teflonowej patelni na zloty kolor
tak troszke zeby byla brazowa. Jak juz sie podsmazy wlac troszke wody
przegotowanej zeby zrobic z tej cebuli sosik. Potem cebule przelozyc na
druga wysoka patelnie, i wlac dwie puszki sosu pudliszki i pol puszki
wody zagotowac, przyprawic przyprawami, ktore podalam wyzej (przypraw uzyc
troszke, tak na oko szczypta) Gotowac sos pod przykrywka 25 minut, ale nie
zakrywac całkowicie. Odstawic sos, ugotowac pierogi w drugim garnku w
osolonej wodzie 3 minuty mniej niz napisane na opakowaniu, uwazac zeby
nie rozgotowac, potem wylozyc na durszlak, polac surowym olejem zeby
pierogi sie nie skleily. Potem usmazyc pierogi na tej samej patelni co
smazyla sie cebula. Usmazyc na oleju te pierogi na zloty kolor, potem
wylozyc na brytfanne posmarowana olejem i polac sosem i posypac startym
serem, i do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut
SMACZNEGO
GOŁĄBKI SOTE
1kg.mielonego/drób,względnie cielęcina i wieprzowina/
50dkg.kapusty-drobno pokroić
2 marchewki starte
2 pietruszki starte
2 cebule drono pokrojone
2 ząbki czosnku w kosteczke
3 jajka
tarta bułka +przyprawy+mąka
Wszystko razem wymieszać dodać tartą bułkę ile zabierze formować gołąbki obtaczać w mące i smazyć na oleju,
następnie ułożyć w garnku podlać bulionem i gotować około pół godziny.
Sos do gołabków
Na rozgrzane masło dać pokrojony czosnek do tego przecier pomidorowy podlać bulionem z gołąbków i śmietane,
zieloną pietruszke lub koperek./uwaga-żeby masło nie było za gorące bo czosnek będzie gorzki/
NIBY GOLABKI
głowka kapusty
1 szklanka ryzu
1/2 kg miesa wieprzowego mielonego surowego
3 lyzki kaszy manny
sól
pieprz
Kapuste poszatkowac .posolic odstawic na 1 godz sok odcisnac
dac surowy ryz
mieso
jaja
manne.
dobrze wyrobic
formowac golabki podluzne obtaczajac je w bulce tartej
i obsmazyc na oleju na ladny kolor
ulozyc w garnku pionowo w kolo zalac woda aby przykryla golabki
z kostka bulionu i gotowac na malym ogniu 1 godz.
GOŁABKI Z GRZYBAMI I KASZA
1 główka białej kapysty
12 mielonego miesa
garsc suszonych grzybów
woreczek kaszy gryczanej
kostka bulionu brzybowego
vegeta
jajko
1 cebula, sól, pieprz
Kapuste parzymy,zdejmujemy lisci .
Grzyby moczymy w wodzie,nastepnie gotujemy do miekosci.
Odcedzamy i drobniutko kroimy.
Kasze gryczana gotujemy i osaczamy.
Cebule kroimy w kostke i smazymy na oleju
Do mielonego miesa dodajemy grzyby, kasze i cebule.Wbijamy jajko,doprawiamy sola i pieprzem.Masę dokładnie wyrabiamy i nakładamy na liscie kapusty.
Gołabki zwijamy i obsmażamy z obu stron
na gorącym oleju.
Podsmazone gołąbki układamy w garnku, podlewamy wodą,dodajemy kostke bulionu
grzybowego,troche vegety sól i pieprz.
DUSIMY DO MIEKOSCI< SOS MOZEMY ZAGESCIC SMIETANA Z ODROBINA MAKI.......
GOŁĄBKI Z KASZĄ I GRZYBAMI
1 główka kapysty włoskiej
1 i 1/2 szklanki kaszy jeczmiennej lub gryczanej
5 dag suszonych grzybów
2 cebule
3 łyzki oleju
1 kostka rosołowa
sól, pieprz, olej, 1 jajko
koncentrat pomidorowy
Kapuste sparzyc lub obgotowac około
8 minut w osolonej wodzie.
Kasze ugotowac na sypko w proporcji 1:3
grzyby opłukac i moczyc przez dobra godzinę.
nastepnie wode,w której sie moczyły,
lekko posolic i ugotowac je.
Odcedzic schłodzic,zmielic lub bardzo drobno posiekac.
Cebule pokroic w kostke, lekko zrumienic na tłuszczu..
Grzyby wymieszac z kasza, jajkiem,
cebula, doprawic do smaku sola i pieprzem.
Na kazdy lisc kłasc porcje farszu i zawijac.
Gołabki ułozyc w garnku ,dodac kostke rosołowa..
Dusic podlane wywarem z grzybów i koncentratu pomidorowego
GOŁĄBKI Z KASZĄ
Kapusta biała lub włoska
szklanka kaszy perłowej
30 dag pieczarek
pieprz, sól, słodka papryka
3 łyzki oleju.
Kapuste oczyscic,włozyc do duzego garnka z wodą.
Obgotowac ok. 8 minut.
Odzdielic pojedyncze liscie, odcinajac z nich twardy głąb.
Kaszę ugotowac( moze byc nieco twarda)
w 1 1/2 l szklanki osolonej wody.
Potem ostudzic ją.
Cebule obrac, pokroic w drobna kostke.
Podsmazyc na patelni.
Następnie dodac starte na tarce o grubych otworkach pieczarki i
przyprawic. USMAZYC..
Do kaszy dodac usmazona cebulke wraz z pieczarkami, surowe jajko oraz przyprawy
FARSZEM napełniac liscie kapusty,zawijac i układac w duzym garnku
Zalac wodą i dusic 45 minut......
ZOSTAJA CI ZIEMNIAKI Z OBIADU -nie wiesz co z nimi zrobić? to zrób
PLACEK Z PAPRYKą [ PYSZNY ]
ziemniaki ugotowane zmielic przez maszynke do miesa albo dokladnie ugniesc tluczkiem
dodac troche maki zwyklej
papryka sproszkowana slodka 2-3 lyzeczki
sol
troche proszku do pieczenia
zagniesc ciasto [jesli ciasto za rzadkie wam wyjdzie smialo dolozyc maki]
ciasto ma byc takie aby nie kleilo sie do rak .
formowac placki grubosci 1 cm i srednicy patelni na której bedzie pieczony.
piec na malej ilosci oleju z obydwu stron na malym ogniu.
placek ma byc ladnie opieczony.
przepyszny smakuje cieply i zimny tez. zyczymy smacznego
PLACKI Z ZIEMNIAKÓW
Ziemniaki gotowane mielimy,
dodajemy smażoną cebulę,
ścieramy dwa gotowane jajka na grubych oczkach,
dodajemy majeranek,wegetę,pieprz do smaku .
Formujemy placki i obtaczamy w jajku i bułce.
Smażymy na oleju.Do tego surówka,sos np grzybowy.
Smacznego!
przepis,żeby nic się nie marnowało,tak mawia moja Mateńka.
Robię ciasto kopytkowe,
osobno podsmażam mięso mielone z przyprawami.
Formuję na dłoni okrągłe(szklanka duża,chodzi o kształt),
wkładam łyżkę mięsa,formuję kulki,a potem kształtuję(muszą mieć kształt upieczonego racucha),
potem obtaczam w samej bułce tartej i smażę na oleju.
Moja córunia robi do tego sos pieczarkowy lub pomidorowy,ja akurat nie.
Uwaga!!!jeśli nie mamy mięsa,to mogą być też parówki cienkie.Życzę smacznego!!!
ZIEMNICZANE KOTLECIKI. DANIE TANIE, PROSTE I SMACZNE.
50 dag ziemniaków dokładnie potłuczonych,
15 dag żółtego sera pokrojonego w kostkę,
10 dag wędliny pokrojonej jak ser,
2 jajka,
3 łyżki bułki tartej,
pieprz, sól, ulubione zioła
Produkty dokładnie połączyć, formować małe kotleciki, obtoczyć w bułce tartej
i smażyć na złoty kolor z obu stron.
Produktów nie trzeba ważyć, jężeli jest więcej ziemniaków dodać więcej jajek.
Można nie dodawać wędliny. Kotleciki świetnie smakują z surówką jak również z czystym barszczem.
KOTLETY Z FARSZU JAK NA RUSKIE PIEROGI.
Np.1kg ziemniaków ugotowanych(ja ziemniaków nie mielę tylko dobrze ubijam-ubijakiem do ziemniaków)
0,5 kg sera białego półtustego,
1 cebulę pokrojoną i usmażoną na oleju,
sól,pieprz.
Wszystko dokładnie wymieszać ,
formować kotleciki takie jak z(mięsa mielonego)
maczać w jajku i bułce tartej i usmażyć.
Kotleciki są pyszne,a najbardziej smakują z surówki z kiszonej kapusty
...
tusiek.wro