kuchnia2.doc

(571 KB) Pobierz

NIBY BIGOS - takie cos inne

 

40 dag pieczarek

12 parówek

cebula

1/2 straka papryki

4 łyzki sosu do spagetti

2 łyzki przecieru

kostka rosołowa

vegeta, olej, sól, pieprz,natka pietruszki.

 

Pokrojone pieczarki wraz z cebula smazymy na oleju.

Parówki i papryke kroimy i razem gotujemy 15 minut z dodatkiem

kostki rosołowej

Mieszamy,dodajemy sos do spagetti,przecier, przyprawy do smaku

i natke pietruszki./mozna danie zagescic

maka wymieszana z woda/

 

BIGOS Z CEBULI

 

10 szt.dużych cebul,

1kg pieczarek,

1kg kiełbasy zwyczajnej,

2puszki fasoli czerwonej,

1puszka kukurydzy

1duży keczup pikantny.

Krojmy cebule w pół księżyce,lub w plastry,

wrzucamy do garnka,nalać pół szklanki wody i gotować aż cebula zmięknie od czasu do czasu mieszając.

Pokrojć pieczarki nie za drobno smażyć na głębszej patelni,

wrzucić to do cebuli iprzemieszać ,

kiełbase pokroić w kostkę i też przesmażyć żeby się troche wytopiła dodać do garnka,

fasole i kukurydze też wsypać i niech sie jeszcze pogotuje z 10 min.

Pod koniec wlać keczup. Podajemy ciepłe na każdą okazje i bez okazi też.

Życzę smacznego.

 

BIGOS MIĘSNY

 

Skladniki

1/2 kg miesa od szynki lub łopatki,

1/2kg cebuli,

1/2kg pieczarek.

Dodatki---Vegeta,czosnek granulowany,papr ostra i slodka,musztarda ,majeranek.

WYKONANIE---miesko na male kawaleczki pokroic i smazyc na mocno brazowo,podlac woda i dac 1 lyzke vegety,

po 1 lyzeczce papryki ostr i slodk i dusic ok 45 minut.

potem dodac pokrojona i podsmazona cebule wraz z pieczarkami..

oraz 1 lyzke musztardy i majeranek 1 lyzeczke i ponownie dusic ok 15 minut.

 

POlecam!!robie na przyjecia bigos typowy i jeszcze ten wlasnie.BARDZO PYSZNE...

 

BIGOS STAROPOLSKI

 

1 kg kiszonej kapusty

0,5 kg świeżej kapusty

1 kg mięs i wędlin

sosy pieczeniowe z użytych mięs lub pieczeniowy i grzybowy w proszku

2 duże kwaśne jabłka

5 dkg suszonych grzybów

2 duże cebule

20 dkg suszonych śliwek

0,5 szklanki wytrawnego ,czerwonego wina

sól,pieprz,odrobina cukru,smalec

 

Kiszoną kapustę dodatkowo drobniutko pokroić(zawsze tak robię,nie ciągną sie długie farfocle)

i świeża pokrojoną drobno ugotowac na małym ogniu.

Jak kapustka zmięknie dodać mięsiwa pokrojone,zmieszane z wędlinami

i dodać też sosy pieczeniowe.

Grzyby namoczone wcześniej ugotowac oddzielnie.

Pokroic w cienkie paseczki wraz z wywarem dodac do kapusty zmieszanej z mięsem.

Następnie dodać przyrumienioną na smalcu posiekana cebulkę oraz pokrojone drobniutko suszone śliwki.

Przyprawic winem,solą i pieprzem oraz szczypta cukru.

Gotować na wolnym ogniujeszcze przez ok.45 minut.

Pod koniec gotowania wrzucic do bigosu pokrojonelub starte na grubych oczkach jabłka.

Smacznego!!!

 

kochani do bigosu daje 4/5łyżek stołowych powideł śliwkowych jest lepszy spróbujcie

 

SOS Z SUSZONYCH GRZYBÓW

 

jest smaczny i pasuje do wielu potraw.

Grzyby moczę w wodzie ok. godziny,

1 cebulę kroję w kostkę

i duszę na 3 łyżkach oleju,

namoczone grzyby wkładam do cebuli, podlewam wodą ok. 1 szklanki i duszę przez ok. pół godziny,

uzupełniam wodę jeśli wyparowała.

Póżniej wlewam więcej wody ok. litra, wrzucam bulion w kostce, najlepiej grzybowy i gotuję na małym ogniu aż grzyby będą miękkie.

Na końcu dodaję rozgniecione 2 ząbki czosnku,

zagęszczam śmietaną z niewielką ilością mąki i doprawiam do smaku.

 

 

SOS Z SUSZONYCH GRZYBÓW 2

 

grzyby mocze jednego dnia na drugi dzien obgotowuje.

gdy sa ugotowane kroje w paski .

wode zlewam ostroznie bo na koncu zawsze zostaje piasek.

podsmazam troche pieczarekz cebulka

posole troszke i popiepsze.

w zaleznosci od grzybÓw nigdy nie daje wszystkiej wody z suszonych grzybow bo jest gorzki sos ,

dolewam troche wody,zagotuje razem i podprawim sosem grzybowym w torebkachz grzybow lesnych,

przewaznie daje 2 torebkijak jest za rzadki to dodaje troszke maki rozpyszczonej w wodzie.

Smacznego.

 

NAJPROSTSZY SOS DO SPAGHETTI.

 

Na dosc wysokiej patelni ,albo w garnku zeszklic na malej ilosci oleju pokrojona w kostke cebule,

2pokrojone drobno zabki czosnku,

posolic troche,popieprzyc,posypac cukrem i dac lyzeczke suszonej bazylii.

Dodac puszke calych pomidorow,rozdrobnic widelcem,chwile pogotowac az plyn troszke wyparuje.

Dosmaczyc.

Wylozyc na makaron,dolozyc pare listkow swiezej bazylii.Pachnie bosko,srodziemnomorsko.

-Jak sie dolozy wczesniej podsmazone mielone(troche)a potem robi jak wyzej to bedzie spaghetti-bolognese.

Smacznego.

 

Jak ktos chce uzyc ten sos na spagetti to dobrze jest dodac parmezianu sera mielonego,

a nawet jest dobrze posypac juz po wierzchu na talezu.

 

SOS TZATZIKI

 

Składniki :

 

0,5 l dobrego jogurtu,

1 świeży ogórek,

2 duże ząbki czosnku,

łyżka koperku,

sól, świeży zmielony pieprz.

 

Przygotowanie:

Ogórek należy zetrzeć na tarce i posolić. Gdy puści sok, odciskamy.

Do jogurtu dodajemy: wyciśnięty czosnek, koperek, trochę soli i zmielony pieprz.

Sosem polewamy ogórki, mieszamy, chłodzimy w lodówce

Uwaga:

 

SOS SUGO z Sycylii

wspaniały lepszy niz nasz keczup

Biorę litr soku pomidorowego wlewam do garnka

do tego 2 słoiczki przecieru pomidorowego

dodaję przyprawy bazylię sól pieprz vegetę

do tego smażę na oliwie cebulę i dodaje do garnka gotuje do wyparowania .

Może byc w lodówce w słoiku dość długo.

Można polać mnakaron czy stosować tak jak keczup ale smak pyszny

 

SOS CZOSNKOWO-ZIOŁOWY

 

- 2 płaskie łyżeczki bazyli

- 2,3 ząbki czosnku

- 3/4 szklanki majonezu

- 3/4 szklanki gęstej śmietany

- sól, pieprz do smaku

 

Bazylię zaparzyć dwiema łyżkami gorącej wody.( po zaparzeniu ewentualny nadmiar odsączyć).

Wymieszać majonez ze śmietaną dodać bazylię a następie wyciśnięty przez praskę czosnek.

Doprawićwedle uznania solą i /lub pieprzem.

Idealny do grillowanych ziemiaczków i karczku.

 

UNIWERSALNE CIASTO NA PIEROGI

 

1/2 kg mąki

bardzo gorąca woda z odrobiną soli i oleju

Zagnieść dość lużne ciasto.

Gorąca woda gwarantuje jedwabiste,mięciutkie i pyszne pierogi.

NIE DODAWAĆ JAJEK !!!

 

CIASTO NA PIEROGI

 

Najprosciej-wysypac make na stolnice i wlewac tyle goracej wody, zabierajac ciasto nozem,

zeby bylo prawie geste.Potem szybko wyrobic-ma byc elastyczne-zrobic kule,

przykryc miska i niech troche odpocznie.

Potem robic pierogi,uszka,tortellini itp,itp.

Mozna dodac jajko do ciasta ,ale naprawde nie trzeba.

 

cdn. ciasta na pierogi.

Dodanie jajka do ciasta na pierogi spowoduje, że ciasto to będzie po ugotowaniu twarde.

Najlepiej jest wlać do garnuszka gorącą wodę i dodać ok. 2 łyżek stołowych oleju.

Dodanie jajka jest całkowicie zbyteczne.

 

SMAŻONE PIEROGI Z GRZYBAMI

 

Składniki:

20 dag suszonych grzybów,

1 cebula,

1 łyżka bułki tartej,

1 jajko, sól, pieprz,

1 łyżka masła,

olej do smażenia.

Wykonanie:

Przyrządzić ciasto według przepisu na pierogi ruskie.

Nadzienie:

Grzyby namoczyć na 20 min., odlać wodę, nalać świeżej wody i gotować ok. 20 min.

Ugotowane grzyby odcedzić, zmielić w maszynce razem z cebulą.

Dodać sól, pieprz, bułkę tartą, jajko i dobrze wymieszać, wyłożyć na roztopione masło i smażyć na wolnym ogniu przez 30 min.

 

Przygotować ciasto, rozwałkować, wykrawać kółka i robić pierogi.

Pierogi wrzucać na rozgrzany olej (mają w nim pływać), smażyć z obu stron.

Można podawać na ciepło lub na zimno.

W taki sam sposób można robić pierogi z pieczarkami lub z grzybami i kapustą

- dodając do grzybów gotowaną i zmieloną w maszynce o grubym sitku słodką kapustę.

Życzę smacznego!

Przepis pochodzi z książki: SPECJAŁY SIOSTRY ANASTAZJI »

 

PIEROZKI Z SOSEM POMIDOROWYM ZAPIEKANE Z SEREM

 

składniki:

2 paczki pierogow z miesem

2 puszki sosu pudliszki o nazwie pomidory krojone bez skorki

4 duze cebule

olej do smazenia

30 dkg sera zółtego w/g uznania ale najlepszy bedzie łagodny

przyprawy w/g uznania sól, pieprz, bazylia suszona, sól ziołowa,

papryka slodka i ostra w proszku, pietruszka swieza lub suszona napewno

dwie łyzki cukru sos jest kwasny wiec trzeba go poslodzic

 

Wykonanie potrawy:

Cebule pokroic grubo i podsmażyć, na teflonowej patelni na zloty kolor

tak troszke zeby byla brazowa. Jak juz sie podsmazy wlac troszke wody

przegotowanej zeby zrobic z tej cebuli sosik. Potem cebule przelozyc na

druga wysoka patelnie, i wlac dwie puszki sosu pudliszki i pol puszki

wody zagotowac, przyprawic przyprawami, ktore podalam wyzej (przypraw uzyc

troszke, tak na oko szczypta) Gotowac sos pod przykrywka 25 minut, ale nie

zakrywac całkowicie. Odstawic sos, ugotowac pierogi w drugim garnku w

osolonej wodzie 3 minuty mniej niz napisane na opakowaniu, uwazac zeby

nie rozgotowac, potem wylozyc na durszlak, polac surowym olejem zeby

pierogi sie nie skleily. Potem usmazyc pierogi na tej samej patelni co

smazyla sie cebula. Usmazyc na oleju te pierogi na zloty kolor, potem

wylozyc na brytfanne posmarowana olejem i polac sosem i posypac startym

serem, i do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut

SMACZNEGO

 

 

GOŁĄBKI SOTE

 

1kg.mielonego/drób,względnie cielęcina i wieprzowina/

50dkg.kapusty-drobno pokroić

2 marchewki starte

2 pietruszki starte

2 cebule drono pokrojone

2 ząbki czosnku w kosteczke

3 jajka

tarta bułka +przyprawy+mąka

 

Wszystko razem wymieszać dodać tartą bułkę ile zabierze formować gołąbki obtaczać w mące i smazyć na oleju,

następnie ułożyć w garnku podlać bulionem i gotować około pół godziny.

 

Sos do gołabków

Na rozgrzane masło dać pokrojony czosnek do tego przecier pomidorowy podlać bulionem z gołąbków i śmietane,

zieloną pietruszke lub koperek./uwaga-żeby masło nie było za gorące bo czosnek będzie gorzki/

 

NIBY GOLABKI

 

głowka kapusty

1 szklanka ryzu

1/2 kg miesa wieprzowego mielonego surowego

3 jajka

3 lyzki kaszy manny

sól

pieprz

 

Kapuste poszatkowac .posolic odstawic na 1 godz sok odcisnac

dac surowy ryz

mieso

jaja

manne.

dobrze wyrobic

formowac golabki podluzne obtaczajac je w bulce tartej

i obsmazyc na oleju na ladny kolor

ulozyc w garnku pionowo w kolo zalac woda aby przykryla golabki

z kostka bulionu i gotowac na malym ogniu 1 godz.

 

GOŁABKI Z GRZYBAMI I KASZA

 

1 główka białej kapysty

12 mielonego miesa

garsc suszonych grzybów

woreczek kaszy gryczanej

kostka bulionu brzybowego

vegeta

jajko

1 cebula, sól, pieprz

 

Kapuste parzymy,zdejmujemy lisci .

Grzyby moczymy w wodzie,nastepnie gotujemy do miekosci.

Odcedzamy i drobniutko kroimy.

 

Kasze gryczana gotujemy i osaczamy.

Cebule kroimy w kostke i smazymy na oleju

Do mielonego miesa dodajemy grzyby, kasze i cebule.Wbijamy jajko,doprawiamy sola i pieprzem.Masę dokładnie wyrabiamy i nakładamy na liscie kapusty.

Gołabki zwijamy i obsmażamy z obu stron

na gorącym oleju.

Podsmazone gołąbki układamy w garnku, podlewamy wodą,dodajemy kostke bulionu

grzybowego,troche vegety sól i pieprz.

DUSIMY DO MIEKOSCI< SOS MOZEMY ZAGESCIC SMIETANA Z ODROBINA MAKI.......

 

GOŁĄBKI Z KASZĄ I GRZYBAMI

 

1 główka kapysty włoskiej

1 i 1/2 szklanki kaszy jeczmiennej lub gryczanej

5 dag suszonych grzybów

2 cebule

3 łyzki oleju

1 kostka rosołowa

sól, pieprz, olej, 1 jajko

koncentrat pomidorowy

 

Kapuste sparzyc lub obgotowac około

8 minut w osolonej wodzie.

Kasze ugotowac na sypko w proporcji 1:3

grzyby opłukac i moczyc przez dobra godzinę.

nastepnie wode,w której sie moczyły,

lekko posolic i ugotowac je.

Odcedzic schłodzic,zmielic lub bardzo drobno posiekac.

Cebule pokroic w kostke, lekko zrumienic na tłuszczu..

 

Grzyby wymieszac z kasza, jajkiem,

cebula, doprawic do smaku sola i pieprzem.

Na kazdy lisc kłasc porcje farszu i zawijac.

Gołabki ułozyc w garnku ,dodac kostke rosołowa..

Dusic podlane wywarem z grzybów i koncentratu pomidorowego

 

GOŁĄBKI Z KASZĄ

 

Kapusta biała lub włoska

szklanka kaszy perłowej

30 dag pieczarek

cebula

jajko

pieprz, sól, słodka papryka

3 łyzki oleju.

 

Kapuste oczyscic,włozyc do duzego garnka z wodą.

Obgotowac ok. 8 minut.

Odzdielic pojedyncze liscie, odcinajac z nich twardy głąb.

Kaszę ugotowac( moze byc nieco twarda)

w 1 1/2 l szklanki osolonej wody.

Potem ostudzic ją.

Cebule obrac, pokroic w drobna kostke.

Podsmazyc na patelni.

Następnie dodac starte na tarce o grubych otworkach pieczarki i

przyprawic. USMAZYC..

 

Do kaszy dodac usmazona cebulke wraz z pieczarkami, surowe jajko oraz przyprawy

FARSZEM napełniac liscie kapusty,zawijac i układac w duzym garnku

Zalac wodą i dusic 45 minut......

 

 

ZOSTAJA CI ZIEMNIAKI Z OBIADU -nie wiesz co z nimi zrobić? to zrób

PLACEK Z PAPRYKą [ PYSZNY ]

 

ziemniaki ugotowane zmielic przez maszynke do miesa albo dokladnie ugniesc tluczkiem

dodac troche maki zwyklej

jajko

papryka sproszkowana slodka 2-3 lyzeczki

sol

troche proszku do pieczenia

zagniesc ciasto [jesli ciasto za rzadkie wam wyjdzie smialo dolozyc maki]

ciasto ma byc takie aby nie kleilo sie do rak .

formowac placki grubosci 1 cm i srednicy patelni na której bedzie pieczony.

piec na malej ilosci oleju z obydwu stron na malym ogniu.

placek ma byc ladnie opieczony.

przepyszny smakuje cieply i zimny tez. zyczymy smacznego

 

PLACKI Z ZIEMNIAKÓW

 

Ziemniaki gotowane mielimy,

dodajemy smażoną cebulę,

ścieramy dwa gotowane jajka na grubych oczkach,

dodajemy majeranek,wegetę,pieprz do smaku .

Formujemy placki i obtaczamy w jajku i bułce.

Smażymy na oleju.Do tego surówka,sos np grzybowy.

Smacznego!

 

przepis,żeby nic się nie marnowało,tak mawia moja Mateńka.

Robię ciasto kopytkowe,

osobno podsmażam mięso mielone z przyprawami.

Formuję na dłoni okrągłe(szklanka duża,chodzi o kształt),

wkładam łyżkę mięsa,formuję kulki,a potem kształtuję(muszą mieć kształt upieczonego racucha),

potem obtaczam w samej bułce tartej i smażę na oleju.

Moja córunia robi do tego sos pieczarkowy lub pomidorowy,ja akurat nie.

Uwaga!!!jeśli nie mamy mięsa,to mogą być też parówki cienkie.Życzę smacznego!!!

 

ZIEMNICZANE KOTLECIKI. DANIE TANIE, PROSTE I SMACZNE.

 

50 dag ziemniaków dokładnie potłuczonych,

15 dag żółtego sera pokrojonego w kostkę,

10 dag wędliny pokrojonej jak ser,

2 jajka,

3 łyżki bułki tartej,

pieprz, sól, ulubione zioła

 

Produkty dokładnie połączyć, formować małe kotleciki, obtoczyć w bułce tartej

i smażyć na złoty kolor z obu stron.

Produktów nie trzeba ważyć, jężeli jest więcej ziemniaków dodać więcej jajek.

Można nie dodawać wędliny. Kotleciki świetnie smakują z surówką jak również z czystym barszczem.

 

KOTLETY Z FARSZU JAK NA RUSKIE PIEROGI.

 

Np.1kg ziemniaków ugotowanych(ja ziemniaków nie mielę tylko dobrze ubijam-ubijakiem do ziemniaków)

0,5 kg sera białego półtustego,

1 cebulę pokrojoną i usmażoną na oleju,

sól,pieprz.

Wszystko dokładnie wymieszać ,

formować kotleciki takie jak z(mięsa mielonego)

maczać w jajku i bułce tartej i usmażyć.

Kotleciki są pyszne,a najbardziej smakują z surówki z kiszonej kapusty

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin