· 1 dojrzałe awokado
· 2 łyżki soku z cytryny
· 2 jajka na twardo (1 do dekoracji)
· 1 szalotka
· 1 opakowanie twarożku (20 dag)
· szczypta czosnku granulowanego
· sól
· pieprz
· ciemny chleb
· plasterki cebuli i listki rukoli do dekoracji
Awokado obierz, wyjmj ze środka pestkę, a miąższ rozgnieć widelcem i skrop sokiem z cytryny. Jedno jajko obierz ze skorupki i również rozgnieć widelcem. Szalotkę drobno posiekaj i wymieszaj z awokado i rozgniecionym jajkiem. Dodaj serek śmietankowy oraz posiekaną szalotkę. Przypraw do smaku granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem. Pastę podawaj z ciemnym pieczywem (np. z pumperniklem, chlebem wileńskim lub razowcem na miodzie). Na kanapkach ułóż plasterki drugiego jajka na twardo, krążki cebuli oraz listki rukoli.
sloneczniki1234