1 dorsz, karp lub halibut (oko�o 1 kg) 1/2 �y�eczki papryki 2 �y�ki kolendry 1/2 �y�eczki soli 1 �y�eczka imbiru 1 cebula obrana, grubo posiekana 1 z�bek czosnku 1 l4 �y�eczki pieprzu 1/2 �y�eczki mielonych nasion kopru w�oskiego lub zwyk�ego 1 �wie�a lub mro�ona papryka, grubo posiekana 1/2 �y�eczki suszonej mi�ty [dowolnie) 2 �y�ki posiekanej zielonej pietruszki 3 szklanki jogurtu lub �mietany [18 proc.) sok z cytryny lub 1 �y�ka octu (6 proc.) z 3 �y�kami wody 3-4 �y�ki mas�a sklarowanego ghee 1. Papryk� w proszku, kolendr�, s�l, imbir, pieprz, koper, mi�t� - stale mieszaj�c podgrzewa� na ma�ym ogniu przez 30 sek. 2. Jogurt i sok z cytryny lub ocet z wod� wla� do miksera, doda� podgrzane przyprawy, cebul�, czosnek, �wie�� papryk� i zielon� pietruszk� - zmiksowa� na jednolit� mas�. 3. Ryb� sprawi�, wyp�uka�, osuszy�, ponak�uwa� widelcem, odstawi� na godzin�. 4. Ryb� piec w �rednio nagrzanym piekarniku przez 10-15 min., polewaj�c wytworzonym sosem mo�na skropi� stopionym mas�em, obraca�, piec dalej przez 15 min., polewaj�c sosem i mas�em.
fajorek