Ryba opiekana machchi seekai.txt

(1 KB) Pobierz
1 dorsz, karp lub halibut (oko�o 1 kg)
1/2 �y�eczki papryki
2 �y�ki kolendry
1/2 �y�eczki soli
1 �y�eczka imbiru
1 cebula obrana, grubo posiekana
1 z�bek czosnku
1 l4 �y�eczki pieprzu
1/2 �y�eczki mielonych nasion kopru w�oskiego lub zwyk�ego
1 �wie�a lub mro�ona papryka, grubo posiekana
1/2 �y�eczki suszonej mi�ty [dowolnie)
2 �y�ki posiekanej zielonej pietruszki
3 szklanki jogurtu lub �mietany [18 proc.)
sok z cytryny lub 1 �y�ka octu (6 proc.) z
3 �y�kami wody
3-4 �y�ki mas�a sklarowanego ghee

1. Papryk� w proszku, kolendr�, s�l, imbir, pieprz, koper, mi�t� - stale mieszaj�c podgrzewa� na ma�ym ogniu przez 30 sek.

2. Jogurt i sok z cytryny lub ocet z wod� wla� do miksera, doda� podgrzane przyprawy, cebul�, czosnek,

 �wie�� papryk� i zielon� pietruszk� - zmiksowa� na jednolit� mas�.

3. Ryb� sprawi�, wyp�uka�, osuszy�, ponak�uwa� widelcem, odstawi� na

godzin�.

4. Ryb� piec w �rednio nagrzanym piekarniku przez 10-15 min.,

 polewaj�c wytworzonym sosem mo�na skropi� stopionym mas�em, obraca�, piec dalej przez 15 min., polewaj�c sosem i mas�em.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin