55_pomyslow_na_przetwory.pdf
(
1571 KB
)
Pobierz
720864337 UNPDF
Smakerpl
toserwismiłośnikówjedzeniaZnajdzieszwnimblisko13 tysięcyprzepisów
użytkownikóworazkulinarnetematyspecjalnepełneciekawostek,ciekawekonkursyz
atrakcyjnyminagrodamiiforum,gdzieporozmawiaszo gotowaniui nietylkoPonadtona
czaciespotkaszsięzeznanymikucharzami
RedaktorserwisuSmakerpl
JoannaJagodzińska
Opracowanieprzepisów
BartoszRumieńczyk
Projektokładki
AgnieszkaŚliwińska
Składiłamanie
BartoszRumieńczyk
Nadzórnadcałością
StanisławMStanuch
Licencja
CC
Uznanieautorstwa-Natychsamychwarunkach30Polska
2
Spistreści
Światemzaczęłarządzićjesień ......................................................................................................................... 5
Klasykaodświeżona ............................................................................................................................................... 6
Ognisteogórki ................................................................................................................................................... 8
Korniszony w musztardzie ................................................................................................................................ 9
Papryka z miodem ............................................................................................................................................ 10
Pieczarki marynowane z czosnkiem i majerankiem.........................................................................................11
Kapustakiszonadoprawianaróżnorako ......................................................................................................... 12
Kiszona rzodkiewka.......................................................................................................................................... 13
Kiszona cukinia.................................................................................................................................................. 14
Cukinia marynowana ........................................................................................................................................ 15
Kiszony kalafior................................................................................................................................................. 16
Kiszonasałata ................................................................................................................................................... 17
Warzywa ................................................................................................................................................................ 18
Kiszone pomidory ............................................................................................................................................. 19
Kiszone buraki.................................................................................................................................................. 20
Marynowane cebulki ........................................................................................................................................ 21
Kiszony czosnek................................................................................................................................................22
Konserwowa marchewka.................................................................................................................................23
Owoce................................................................................................................................................................... 24
Gruszki w occie .................................................................................................................................................25
Truskawki w syropie ........................................................................................................................................ 26
Czereśniewzalewie .........................................................................................................................................27
Pomarańczewmocnejzalewie....................................................................................................................... 28
Winogrona w marynacie ................................................................................................................................. 29
Dżemy ................................................................................................................................................................... 30
Dżemztruskawekirabarbaru ......................................................................................................................... 31
Powidłaśliwkowe .............................................................................................................................................32
Marmolada z pigwy ..........................................................................................................................................33
Konfituraróżana .............................................................................................................................................. 34
Dżemegzotyczny .............................................................................................................................................35
Grzyby ................................................................................................................................................................... 36
Marynowane borowiki .....................................................................................................................................37
Kurki z tymiankiem .......................................................................................................................................... 38
Marynowane boczniaki ................................................................................................................................... 39
3
Grzyby kiszone ................................................................................................................................................. 40
Jaksuszyćgrzyby? ............................................................................................................................................ 41
Misz-masz ............................................................................................................................................................. 42
Kiszonasałatkazwarzyw................................................................................................................................ 43
Kiszonasałatkazburakówiwarzyw .............................................................................................................. 44
Sałatkazkiszonychogórków.......................................................................................................................... 45
Mieszanka koktajlowa ..................................................................................................................................... 46
Marynowana feta ............................................................................................................................................ 47
Egzotyka ............................................................................................................................................................... 48
Kimchi............................................................................................................................................................... 49
Ajwar ................................................................................................................................................................ 50
Chutney ............................................................................................................................................................. 51
Sambal oelek.....................................................................................................................................................52
Kiszone cytryny.................................................................................................................................................53
Kompoty ............................................................................................................................................................... 54
Kompot z truskawek ........................................................................................................................................55
Kompot z rabarbaru ........................................................................................................................................ 56
Kompotzjabłek................................................................................................................................................57
Kompot egzotyczny ........................................................................................................................................ 58
Alternatywny kompot egzotyczny ................................................................................................................. 59
Nalewki ................................................................................................................................................................. 60
Wiśniówka ......................................................................................................................................................... 61
Nalewka z mirabelek ....................................................................................................................................... 62
Gruszkówka...................................................................................................................................................... 63
Likier angielski.................................................................................................................................................. 64
Owocówka ....................................................................................................................................................... 65
Jakwykorzystaćprzetwory? ............................................................................................................................... 66
Koreczkizogórkiemkiszonym ....................................................................................................................... 67
Koreczki z konserwowej papryki .................................................................................................................... 68
Makaronowasałatkazcurryipieczarkami .................................................................................................... 69
Zupazkiszonychkalafiorów ........................................................................................................................... 70
Sałatkaśledziowazmarynowanymiwinogronami......................................................................................... 71
4
Światemzaczęłarządzićjesień
awrazzjesieniąmamy w kuchniach pełnię sezonu naprzetworyCoprawdapółkisklepoweaż
uginająsięodrozmaitychsłoikowychłakoci,tojednakdomoweprzetwórstwomasiędobrzei
corazchętniejdecydujemysięsięgnąćpowłasnysłoikNicdziwnego,wszakczyjestcośbardziej
domowego od piwniczki, lubspiżarnipełnejkiszonychogórków,konserwowychpapryk,dżemów,
kompotóworaznalewek?Ztej okazjiprzygotowaliśmykolejnądarmowąksiążkękucharskaTym
razempostanowiliśmypolecić
55pomysłównaprzetwory
W naszej książce przeczytacie o
klasycznych pomysłach
,
które zdecydowaliśmy się nieco
odświeżyćTowarzysząimtakżenietypowepomysłynatypowewarzywa,takiejakrzodkiewki,
kalafiory,czycukiniePoświęcamytakżeuwagęinnymwarzywomorazowocomW
drugim
i
trzecim
rozdzialepodsuwamypomysłynapomidory,czycebulki,azdrugiejstronynagruszkioraz
winogrona.
Ajakożeniewyobrażamysobierobieniazapasównazimębezdżemów,marmoladczypowideł,
czwartyrozdział
poświęcamytemusłodkiemuzagadnieniuItakoboktruskawekirabarbaruoraz
śliwekipłatkówróżznalazłysięowoceegzotyczne
Kolejnyrozdział
poświęconyzostałwcałościgrzybom,zarówno marynowanym, jak i kiszonym
orazsuszonymPogrzybachpostanowiliśmypoeksperymentowaćispróbowaćzamknąćróżne
smakiwsłoiczkachWtenotosposóbpowstałrozdział
Misz-masz
,
wktórymznajdzieciegotowe
propozycje podaniakiszonychsałatek,mieszanekkoktajlowych,orazpewnegobardzolubianego
sera.
Po łączeniu różnych pomysłów postanowiliśmy przyjrzeć się temu, co kiszą, konserwują i
marynująnaświecieZrozdziału
Egzotyka
d
owieciesięcototakiegojestkimchi,jakrobisięajwar,
atakżejakzakisićcytrynyPotylupomysłachnaprzetworynapewnoprzydasięszklaneczka
czegośorzeźwiającegoW
kolejnym rozdziale
podpowiadamyjakzamienićtruskawkiirabarbar w
pysznykompot,jakzożywićsmakklasycznegokompotuzjabłek,atakżejakugotowaćkompot
egzotyczny.
Adlatych,którzyimogą, ilubiąmamycośmocniejszegoW
przedostatnim rozdziale
podsuwamy
kilka sprawdzonych pomysłów na domowe nalewki Naszą darmową książkę kucharska
zamykamy
pomysłaminawykorzystanieprzetworów
Odprostych,alejakżepięknychkoreczków,
poprzezsałatkiażpozupę
WserwisieSmakerplzaśznajdziecie
krótkikursprzygotowaniaprzetworów
.
Podpowiadamy
także
jakpostępowaćzowocami
,
oraz zdradzamy
tajemnicezdrowejiodchudzającejdiety
w
oparciuowłaśnieprzetworyOstatniosłowownaszymserwisienależydonalewek
Zapraszamydolekturyiżyczymysmacznego!
5
Plik z chomika:
jsb11
Inne pliki z tego folderu:
kuchnia smyka alergika.pdf
(1951 KB)
30_pomyslow_na_dania_bez_miesa.pdf
(1166 KB)
30_pomyslow_na_dynie.pdf
(1101 KB)
55_pomyslow_na_przetwory.pdf
(1571 KB)
70_pomyslow_na_wielkanoc.pdf
(4106 KB)
Inne foldery tego chomika:
dla nauczycieli
F R A N C U S K I
FILMY
H I S Z P A Ń S K I - KATALOŃSKI
historyjki obrazkowe
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin