ŻUR WIELKANOCNY II Składniki: 3/4 szklanki mąki żytniej 3 ząbki czosnku 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody 1 gruba kromka chleba razowego 1 pęczek włoszczyzny 15 dkg boczku wędzonego 1 cebula 4 ziarna ziela angielskiego pieprz mały liśćlaurowy 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki 6 jajek 30 dkg kiełbasy Wykonanie: Przygotować zakwas:mąkę zalać w słoju wodą,dodać czosnek,na wierzchu położyć kromkę razowca.Obwiązać słój czystym płótnem i odstawić na tydzień w ciepłym miejscu.Ugotować wywar z boczku i włoszczyzny z cebulą oraz przyprawami,pieprzem,zielem angielskim i liściem laurowym.Wyjąć boczek,ostudzić.Wywar połączyć z przecedzonym przez druszlak żurem,zagotować,dodać wymieszaną z mąką śmietaną.Pokroić na drobne kawałki boczek,wrzucić do zupy wraz z pokrojoną kiełbasa i jajkami. Smacznego
Karea