Delicje-mak-kokos.doc

(39 KB) Pobierz

DELICJE-MAK-KOKOS

DELICJE-MAK-KOKOS

Początek formularza

Skladniki:

BISZKOPT:
5 jajek
1 szkl.cukru
1 szkl.mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

MAKOWO-KOKOSOWY:
5 białek
1 szkl.cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
20 dag kokosu
1/3 szkl maku
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

MASA BUDYNIOWA:
1/2 l mleka
5 żółtek
1/2 szkl.cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej

1kostka Kasi

DODATKI:
2 opakowania delicji
2 galaretki czerwone

Przepis:

BISZKOPT:
Utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 30min.
MAKOWO-KOKOSOWY:
Ubić pianę z białek na sztywno, dodać cukier i ciągle ubijać. Wsypać mąkę, kokos, mak i proszek do pieczenia. Ciasto najlepiej piec na foli aluminiowej. Piec ok 20 min.
MASA BUDYNIOWA:
Odlać 3/4 szkl.mleka gdzie roztrzepać żółtka i mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem i waniliowym i ugotować budyń. Po ostudzeniu dodawać po łyżce do utartej Kasi.
Masę podzilić na 2 części. Jedną posmarować biszkopt, nałożyć na to placek makowo-kokosowy i rozsmarować drugą część masy. Ułożyć na to delicje- najlepiej częścią czekoladową do spodu- zalać tężącą galaretką.
SMACZNEGO !!!

Dół formularza

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin