Kuch miodowo - orzechowy - świąteczny
Początek formularza
Skladniki:
ok 500g mąki pszennej250 g marchwi100 g Kasi 100 g cukru4 jaja5 łyżek miodu naturalnego2 łyżeczki proszku do pieczenia1 opakowanie przyprawy do pierników1/2 szklanki posiekanych lub mielonych orzechówDodatkowo:100 ml brandyczekoladki z brandy do dekoracji1 słoik kremu czekoladowo - orzechowego (200ml)200 g Kasi1/2 szklanki posiekanych lub mielonych orzechówmały słoiczek dżemu brzoskwiniowego lub pomarańczowego.
Przepis:
Cukier z Kasią utrzeć na krem dodając po 1 żółtku, dodać przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawy i utartą marchew. Gdyby ciasto było zbyt luźne (zależy od marchwi) dosypać mąki. Na końcu dodać pół kubka orzechów i ubitą pianę z białek - wymieszać ostrożnie. Upiec w średnio goracym piekarniku, wyjąć z formy i ostudzić.Kasię utrzeć dodając krem czekoladowy na puszystą masę. Ostudzone ciasto przekroić na 3 blaty, każdy skropić brandy. Pierwszy przełożyć dżemem, następny kremem. Posmarować kremem górę i boki, ułozyć dekorację z cukierków. Boki i górę posypać orzechami.
Dół formularza
Milka02