Barszcz czernichowski
Składniki:
kawałek białej kapusty (około 20 dag)
3-4 ziemniaki
winne jabłko
20 dag kabaczka
cebula
2 pietruszki
3 marchewki
2 średniej wielkości buraki
20 dag fasoli Jaś
łyżka masła lub margaryny
pół szklanki śmietany
2 łyżki koncentratu pomidorowego
liść laurowy
łyżka Przyprawy do zup, sosów, sałatek WINIARY
pieprz, sól
zielenina
Ugotuj wcześniej namoczoną fasolę (ma być miękka, ale nie powinna się rozpadać). Do gotującej się wody (2 litry) włóż pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekaną kapustę i kabaczek.
Pietruszkę, marchewkę i jabłko (bez skórki) zetrzyj na grubej tarce lub pokrój w słupki i dodaj do zupy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pokrojoną w plasterki cebulę uduś na maśle, dodaj utarte na grubej tarce buraki, chwilę podduś je razem i przełóż do garnka z zupą. Wszystko pogotuj przez około 10 minut. Na koniec dodaj ugotowaną fasolę i koncentrat, a po chwili - śmietanę. Rozlej zupę na talerze i dopiero wtedy posyp zieleniną.
Marygold1