Kapuśniak z kaszą jaglaną
Składniki:
2 l Bulionu warzywnego WINIARY (z kostki)
30 dag wołowiny z kością
40 dag kapusty kiszonej
2 cebule
2 łyżki kaszy jaglanej
3-4 ziemniaki
2-3 łyżki śmietany
liść laurowy
3-4 ziarna ziela angielskiego
pieprz, sól
Do zimnego bulionu włóż mięso, liść laurowy i ziele angielskie. Gdy zupa już się gotuje pokrój cebulę i podduś ją na oleju. Kapustę posiekaj, dodaj do cebuli, podlej wodą i nadal duś na wolnym ogniu.
Sprawdź, czy mięso jest już prawie miękkie. Jeśli tak - dodaj kaszę jaglaną, a po 10 minutach dołóż pokrojone w kostkę ziemniaki. Na koniec, gdy wszystkie składniki gotujące się w wywarze są już miękkie, wyjmij mięso, a do zupy dodaj uduszoną kapustę. Po kilku jeszcze minutach gotowania zabiel zupę śmietaną.
Oddziel mięso od kości, pokrój w kostkę i wrzuć z powrotem do zupy. Dopraw ją pieprzem i w razie potrzeby solą.
Taki kapuśniak może służyć jako znakomity i pełnowartościowy obiad jednodaniowy.
Marygold1