Mikrobiologia przem. - lab 7 - Sprawdzenie cech użytkowych wyizolowanych szczepów z rodzaju Bacillus.doc

(34 KB) Pobierz
Opracowanie: mgr Anna Wiechetek, mgr inż

ENZYMY BAKTERYJNE O ZNACZENIU PRZEMYSŁOWYM

             

Ćwiczenie 7

 

Temat:

Sprawdzenie cech użytkowych wyizolowanych szczepów z rodzaju Bacillus

 

Zagadnienia teoretyczne:

 

·    wykorzystanie bakterii  rodzaju Bacillus w biotechnologii,

·    charakterystyka skrobi - budowa, właściwości, sposoby oznaczania,

·    charakterystyka enzymów z grupy amylaz, lipaz, proteaz i ich zastosowanie przemysłowe

 

Część praktyczna:

 

Materiały:

 

q       płytki z murawowo wysianymi szczepami z rodzaju Bacillus (podłoże bulion-agar)

q       płytki z przesianymi redukcyjnie wyizolowanymi szczepami z rodzaju Bacillus (kolonie na podłożu żelatynowym oraz tłuszczowym),

q       hodowla wyizolowanych szczepów Bacillus na 1% wodzie peptonowej

q       2% roztwór skrobi

q       płyn Lugola

q       20% roztwór siarczanu miedzi

q       nasycony roztwór siarczanu amonowego

q       odczynnik Fraziera (HgCl2, HCl, woda destylowana)

q       sól fizjologiczna

q       ezy

q       zakraplacze

 

Procedura:

 

A. Określenie zdolności wyizolowanych szczepów Bacillus do produkcji enzymów amylolitycznych.

Szybki test określający zdolność szczepów do degradacji skrobi:

q       z wybranych kolonii bakterii wyrosłych na podłożu bulion-agar sporządzić zawiesinę w soli fizjologicznej poprzez przeniesienie ezą mikrobiologiczną materiału do kropli soli fizjologicznej na szkiełku podstawowym (można użyć parownicznek)

q       przygotować następujące próby na szkiełku podstawowym:

  1. roztwór skrobi + zawiesina bakteryjna,
  2. woda destylowana + zawiesina bakteryjna,
  3. roztwór skrobi + woda destylowana.

q       DOKŁADNIE OZNACZYĆ POSZCZEGÓLNE PRÓBY!

q       do każdej próby delikatnie wprowadzić po kropli płynu Lugola – odczekać 30 min.

 

Zmiana barwy na czerwoną, żółtą lub odbarwienie próby wskazuje na zdolność bakterii do rozkładu skrobi. Barwa niebieska świadczy o braku rozkładu skrobi.

 

B. Określenie zdolności wyizolowanych szczepów Bacillus do produkcji enzymów lipolitycznych:

q       pojedyncze kolonie szczepu Bacillus wyrosłe na podłożu z dodatkiem tłuszczu zalać 20% roztworem siarczanu miedzi (II). Pojawienie się zielonego zabarwienia kolonii świadczy o zdolności hydrolizy tłuszczu

 

C. Określenie zdolności wyizolowanych szczepów Bacillus do produkcji enzymów proteolitycznych:

q       powierzchnię płytki przesianej redukcyjnie z podłożem żelatynowym Fraziera zalać nasyconym roztworem siarczanu amonowego lub odczynnikiem Fraziera, zamknąć płytkę i pozostawić na 5 minut. Nadmiar płynu ostrożnie odpipetować. Obecność kolonii wokół których powstały strefy przejaśnienia świadczy o hydrolizie białka.

 

D. Wzrost bakterii w probówce z 1% wodą peptonową w postaci zmętnienia, kożucha czy osadu świadczy o aktywności proteolitycznej. Po dodaniu kilku kropel odczynnika Nesslera pojawienie się pomarańczowej zabarwienia wskazuje na aktywność amonifikacyjną wyizolowanych szczepów.

 

E. Identyfikacja wyizolowanych szczepów metodą Grama, wykrywanie przetrwalników.

 

 

LITERATURA ŹRÓDŁOWA:

 

  1. CHMIEL A.: „Biotechnologia – podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne” –  Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 1998
  2. RÓŻALSKI A.: „Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej” – Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź, 1996
  3. SCHLEGEL G. H.: „Mikrobiologia ogólna” – Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2003
  4. Źródła internetowe

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin