Mikrobiologia przem. - lab 1 - Pozyskiwanie mikroorganizmów zdolnych do biodegradacji związków ksenobiotycznych cz.1.doc

(35 KB) Pobierz
MIKROBIOLOGIA PRZEMYSŁOWA W OCHRONIE ŚRODOWISKA

MIKROBIOLOGIA PRZEMYSŁOWA W OCHRONIE ŚRODOWISKA                                          

 
Ćwiczenie 1

 

Temat:

Pozyskiwanie mikroorganizmów zdolnych do biodegradacji związków ksenobiotycznych – selekcja mikroorganizmów zdolnych do rozkładu katecholu oraz fenolu (cz. 1)

 

 

Zagadnienia teoretyczne:

q       przypomnienie wiadomości z mikrobiologii ogólnej: typy podłoży bakteriologicznych i techniki posiewów

q       pozyskiwanie mikroorganizmów do celów przemysłowych: zasady racjonalnego skriningu, sposoby zwiększania liczebności poszukiwanych mikroorganizmów,

q       metody selekcji szczepów

q       definicja ksenobiotyku

 

Część praktyczna:

Materiały:

Ø      próba środowiskowa – woda pobrana z Kłodnicy oraz Rawy

Ø      sterylna sól fizjologiczna

Ø      płytki z zestaloną (agarem) pożywką Kojima ze zmniejszoną do 0,01 g/l ilością ekstraktu drożdżowego

Ø      0,25 M r-r fenolu

Ø      0,5 M r-r katecholu

Ø      pipety automatyczne, sterylne końcówki

Ø      głaszczka

Ø      denaturat

Procedura:

q       w warunkach sterylnych przygotować podłoża selekcjonujące poprzez dodanie takiej objętości 0,25 M roztworu fenolu lub 0,5 M roztworu katecholu, aby stężenie tych związków w podłożu wyniosło 1 mM (objętość pożywki wylanej na płytkę wynosi 10 ml).

q       wysterylizowaną głaszczką delikatnie i dokładnie rozprowadzić przeniesioną objętość roztworów
i odczekać 20 minut.

q       w przerwie wykonać szereg rozcieńczeń próby środowiskowej 10-1 oraz 10-2.

q       po upływie wyznaczonego czasu z rozcieńczenia 10-1 i 10-2 wysiać murawowo 0,1 ml.

q       płytki inkubować w temperaturze 25oC przez 48-72 godzin.

 

W przypadku słabego wzrostu po upływie wymaganego czasu inkubacji okres hodowli można wydłużyć o kolejne 48 godzin. W przypadku uzyskania intensywnego wzrostu, w celu uniknięcia przerastania płytek i zestarzenia się hodowli, płytki należy przechować do kolejnych zajęć w lodówce.

 

LITERATURA ŹRÓDŁOWA:

  1. CHMIEL A.: „Biotechnologia – podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne” –  Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 1998
  2. RÓŻALSKI A.: „Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej” – Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź, 1996
  3. SCHLEGEL G. H.: „Mikrobiologia ogólna” – Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2003
  4. Źródła internetowe

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin