gęś luzowana, jabłka: 1 kg, czosnek: 2 ząbki, majeranek: 1 łyżka, natka pietruszki: kilka gałązek, sól, pieprz: do smaku. Farsz: wątróbka drobiowa: 1/2 kg, śliwki suszone: 200 g, rodzynki: 200 g, bułka tarta: 8 łyżek, jajka: 4 szt., gałka muszkatołowa, czosnek, majeranek, sól, kardamon: do smaku.
Gęś czyścimy, myjemy, nacieramy w środku i na zewnątrz majerankiem i czosnkiem roztartym z solą, odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę. Jabłka obieramy, blanszujemy z majerankiem. Przygotowujemy farsz, mielimy wątróbkę, dodajemy bułkę tartą, jajka, śliwki, rodzynki. Doprawiamy. Gęś napełniamy farszem, zaszywamy, wkładamy do brytfanny i polewamy pięcioma łyżkami wody. Oieczemy ok. 1,5 godz. w temp. 180 stopni C. Polewamy tłuszczem gęsim i miodem. W połowie pieczenia zmniejszamy ogień. Przed podaniem gęś dzielimy na porcje, układamy na półmisku i na końcu okładamy jabłkami. PYCHOTA!!!!
marzena68