Antyrakowe własności kiszonej kapusty.pdf

(30 KB) Pobierz
45204523 UNPDF
Tego e-booka otrzymujesz dzięki: www.ksiazkidosluchania.tnb.pl
Antyrakowe własności kiszonej kapusty
Proces kiszenia kapusty jest związany z powstawaniem związków o znakomitych
własnościach przeciwnowotworowych - donieśli badacze fińscy na łamach "Journal of
Agricultural and Food Chemistry".
Naukowcy od dawna podejrzewali kiszoną kapustę o własności antyrakowe. Jedną z
głównych poszlak w tym kierunku były wyniki badań epidemiologicznych przeprowadzonych
na Polkach, które wyemigrowały do USA. Okazało się, że częściej cierpią one na raka piersi
niż rodaczki, które pozostały w ojczyźnie. Niektórzy badacze przypisywali te różnice,
mniejszemu spożyciu kiszonej kapusty przez polskie emigrantki.
Wyniki jednego badania sugerowały, że jakiś składnik kiszonej kapusty hamuje działanie
estrogenów, tj. żeńskich hormonów płciowych, które mogą mieć udział w rozwoju raka
piersi. Jak dotąd nie udało się jednak wyjaśnić jaki to składnik.
Zespół pod kierunkiem dr Eevy-Liisy Ryhanen podjął się analizy różnych biologicznie
aktywnych składników zawartych w kiszonej kapuście.
Okazało się, że w procesie fermentacji, jaki zachodzi w trakcie kiszenia kapusty, uwalniają
się enzymy rozkładające zawarty w surowej kapuście związek o nazwie glukozynolan, na
kilka innych związków. Jednym z głównych produktów tej reakcji są, znane ze swych
własności antynowotworowych - izotiocyjaniany.
Wyniki doświadczeń na zwierzętach wskazywały, że związki z tej grupy mogą chronić przed
rozwojem raka sutka, jelita grubego, płuc i raka wątroby.
Jak zaobserwowali badacze, poza związkami z grupy izotiocyjanianów, w kiszonej kapuście
znajdują się inne "zdrowe" substancje nieobecne w surowej. Są to m.in. różne kwasy
organiczne, jak kwas mlekowy, który ułatwia trawienie.
"Wykazaliśmy, że kiszona kapusta może mieć przynosić więcej zdrowotnych korzyści niż
surowa czy gotowana, zwłaszcza jeśli chodzi o zwalczanie raka" - komentuje dr Ryhanen.
"Teraz chcemy opracować najbardziej optymalny proces fermentacyjny, tak by w trakcie
kiszenia powstawało jak najwięcej izotiocyjanianów" - dodaje.
Mimo, że w trakcie fermentacji następuje pewien ubytek witaminy C, to kiszona kapusta
okazała się być nadal bogatym jej źródłem, podobnie jak wielu związków mineralnych i
błonnika.
Praca fińskich autorów po raz kolejny dowiodła, że warzywa z rodziny krzyżowych, do
których oprócz kapusty należą też brokuły, kalafior i brukselka, stanowią niezwykle bogate
źródło związków o działaniu przeciwnowotworowym.
Teraz pozostaje jednak do udowodnienia, że izotiocyjaniany wykazują antynowotworowe
działanie nie tylko u zwierząt, ale też u ludzi.
2002, 10, 18 , PAP
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin