Dorsz zapiekany w sosie szafranowym.pdf
(
66 KB
)
Pobierz
41273592 UNPDF
Dorsz zapiekany w sosie szafranowym
Składniki
50 dag płatów dorsza, niepełna szklanka śmietany, 3 łyżki mąki
pszennej, 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej, cytryna, 2 łyżki
przyprawy delikat do mięsa, łyżeczka bazylii lub oregano, mała
łyżeczka (do kawy) szafranu lub kurkumy, olej do smażenia, sól
Sposób przyrządzania
Rybę umyć, pokroić na porcje, posolić, skropić sokiem z cytryny i natrzeć przyprawami
(oprócz szafranu). Pozostawić na noc w lodówce. Następnie obtoczyć w mące pszennej
wymieszanej z trzema łyżkami mąki ziemniaczanej i obsmażyć na rumiano z każdej
strony. Śmietanę wymieszać z 3/4 szklanki ostudzonej przegotowanej wody, pozostałą
mąką ziemniaczaną, odrobiną soli i szafranem. Rybę ułożyć w żaroodpornym naczyniu,
polać sosem i zapiekać około 20 min. Podawać z białym lub brązowym ryżem i surówką
ze słodkiej bądź kwaszonej kapusty. Ryba będzie smaczniejsza, jeśli włoży się ją na 1-2
godz. do miski ze słodkim mlekiem.
(100 g - 135 kcal).
Plik z chomika:
iwona5757
Inne pliki z tego folderu:
Łosos.doc
(20 KB)
WSPANIAŁE ŚLEDZIE.doc
(21 KB)
Ryba z piekarnika.doc
(20 KB)
Ryba po Grecku.doc
(20 KB)
qfy0wjd4n2xzr22g.jpg
(33 KB)
Inne foldery tego chomika:
==CIASTA I DESERY==
==SAŁATKI I SURÓWKI==
169 Przepisów Na Grilla
Dania główne
Dania z jajek
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin