Metka łososiowa.pdf

(188 KB) Pobierz
347058755 UNPDF
(na 5 kg surowca)
A. Surowiec:
1 Wołowina kl. II lub III peklowana - 1 kg
2 Boczek wieprzowy kórowany nie peklowany - 4 kg
B Przyprawy i materiały pomocnicze
I. Przyprawy:
a) uzyte do peklowania:
1 ól warzonka - 0,11 - 0,13 kg (w zależnoci od gutu)
2. saletra - 0,005 kg
b) dodane w czasie produkcji:
1. pieprz naturalny - 0,0085 kg
2. papryka - 0,005 kg
3 gałka muzkatołowa - 0,003 kg
W przypadku braku gałki muzkatołowej można użyd podwójnej iloci gorczycy
II materiały pomocnicze
1 jelita ztuczne o rednicy ok 40 mm.
2 przdza nr 3
C Potad urowca po obróbce
Boczek wieprzowy i wołowina kl II lub III rozdrobnione na iatce o rednicy oczek 2 mm co najmniej
dwa razy.
D Potad gotowego produktu
Kiełbaa w jelicie ztucznym w odcinkach protych długoci ok. 20-25 cm Na jednym koocu ptelka
do zawiezenia długoci ok 10-12 cm, drugi koniec zawiązany przdzą
Metka łooiowa - krót intrukcji
347058755.001.png
1. Krajanie i peklowanie:
Okórowany boczek i mio kroi i rcznie lub rozdrabnia przez zarpak (pecjalna siatka do
mazynki) na kawałki o wielkoci 5-6 cm i pekluje i miezanką 2,3 - 2,6 kg soli i 0,1 kg saletry na 100
kg miesa, przez 48 godzin w temp. 4-6 stopni C.
2. Rozdrabnianie:
Zgodnie z recepturą W czaie rozdrabniania dodaje ie przyprawy
3. Mieszanie:
Boczek i wołowin II lub III klay po rozdrobnieniu na iatce 2 mm (x2) mieza i lekko bez dodatku
wody.
4 Napełnianie i wiązanie jelit
Wymiezaną maą miną napełnia i cile jelita ormując odcinki Kooce jelit zawiązuje i
przdzą
5. Osadzanie:
Przez ok 12 godz w temp ok 10 topni C i wilgotnoci ok 85-90%.
6 Wdzenie
Zimnym dymem przy łabym ruchu powietrza przez 10-12 godz, do barwy złotawobrązowej W
czaie wdzenia nalezy pamitad o przekładaniu kijów w wdzarni
7. Studzenie:
Do temperatury nie wyżzej niż 12 topni C
Uwaga Przy produkcji wyrobów drobnorozdrobnionych, należy pamitad, że noże w mazynce
powinny byd dobrze naotrzone a iatki dozliowane
Z praktyki powiem, że gdyby podcza mielenia okazało i że co nie idzie tak jak trzeba, należy
jakim przedmiotem dociągnąd nakrtk od iatki Bdzie zło ciżej, ale prawidłowo Przed tą
operacją należałoby oczycid nóż mazynki
Autor: Maxell
Zgłoś jeśli naruszono regulamin