Kiełbasa kresowa.pdf

(134 KB) Pobierz
347058583 UNPDF
Składniki
5 kg chudej wieprzowiny,
15kgtwardejłoninyodkarku
2kgmiękkiejwołowiny
0,23 kg soli,
0,01 kg saletry,
0,02 kg pieprzu,
kilka ziaren ziela angielskiego,
2łyżkimajeranku
łyżeckagodików
0005kglicilaurowych
szklanka rumu (spirytusu), j
elitawołowe(kryżówki)
Przygotowanie:
WieprowinęiwołowinęprepucidpremaynkęPieprangielkieielemajeranekgodikii
licielauroweemledalboutłucbardotarannieipreiadpregęteitoSóluprażydiwymiead
aletrąWytkiekładnikimieaddokładniemięemprełożyddowiękegonacyniai
taranniewyrabiadubijająctłuckiemidolewającpotrochupirytuubijadtakdługoażrobiię
gładkajednolitamaaPokrajadłoninęwdodgrubąkotkędołącyddomaymięnejiwymiead
Ouoneobutronniejelitanapełnidbardocilemaątakabyniepootaływolnepretrenie
KoocejelitprewiąadGotowekiełbayułożydnadeceprycinąddrugądekąobciążydwytko
sporymciężaremipootawidwtemperaturepokojowejnadwadniPodwóchdniachdekę
kiełbaamiwynieddochłodnegouchegopomieceniaipretrymywadtampredwatygodnie
Wtedykiełbayrowieidnapowietruwprewiewnymmiejcunapreciągtrechdninatępnie
prenieddowędarniiwędidwimnymdymiepre7dniPrechowywadwuchymprewiewnym
miejcuwianielubchmieluPodawadpokrajanąwcienkieplaterki
utorMaxellaTadeuemKłoowkim
Zgłoś jeśli naruszono regulamin