Kiełbasa węgierska wędzona.pdf

(157 KB) Pobierz
346940997 UNPDF
(na 5 kg surowca)
A. Surowiec:
1WołowinaklIlubIIniepeklowana- 1,5 kg
2Słoninanieolona- 3,5 kg
BPrzyprawyimateriałypomocnicze
I. Przyprawy:
a)użytedopeklowaniaiolenia
1ólwarzona- 0,116 kg
2. saletra - 0,001 kg
b) dodane w czasie produkcji:
1. pieprz naturalny - 0,008 kg
2paprykałodka- 0,006 kg
IIMateriałypomocnicze
1jelitawiankoweorednicyponad40mm
2przdzanr3lubzpilkidrewniane
CPotadurowcapoobróbce
WołowinaklIlubIIrozdrobnionaprzeziatk2mmikutrowana(wnazymprzypadkupuzczona2-
3razyprzeziatk2mm)Słoninapokrajanawkotkokrawdzi15mm
DPotadgotowegoproduktu
KiełbaawwiankachuormowanychwgnaturalnegokrtujelitaObwódzewntrznyuormowanego
wianka 50-75cmObakoocewiankazwiązaneprzdząlubpitezpilką
EWydajnodgotowegoproduktu
wtounkudourowcaprzecitnie92%
SKRÓTINSTRUKCJI
1. Peklowanie:
MiopeklujemyjakwpoprzednichprzepiachSłonin kroimywpodłużnekawałkiinacieramy
dokładnieolą(2,4kgolina100kgłoniny)układającwnaczyniachSłoninprzekładamyco4dni
Czas solenia 12 dni w temp. 2-4 st.C.
Oczywiciepamitajcie,abykorzytadtylkozoliwymienionejwprzyprawachzarównodo
peklowaniamia(ólialetra)jakioleniałoniny(pozotałailodoli)
2. Rozdrabnianie:
Zgodniezrecepturą
3. Mieszanie:
WołowinklIlubIImiezaiażmaanabierzekleitociPodczamiezaniadodajeipieprz
Pokrojonąwkotkłoninmiezaioobnozpapryką,anatpniedodajeiwołowinimieza
razemdodokładnegowymiezaniakładników
4Napełnianieiwiązaniejelit
WymiezanąmaąnapełniaibardzocilejelitaormującwiankiKoocewiążeiprzdzą lub spina
zpilkądrewnianą
Kiełbaynakłuwaicienkąigłą
5. Osadzanie:
Przez 1-2 dni w temp. 2-8tCiwilgotnoci85-90%.
6Wdzenie
Zimnymdymem(przyłabymruchupowietrza)przez3-4dnidobarwyżółtołomkowejz
ciemnoczerwonymiprzewitamimiaWczaiewdzenianależyprzekładadkijewwdzarni
7. Studzenie:
Dotemperaturyponiżej12tC
UWGNożeodmazynkipowinnybydnaotrzone,aiatkidozliowane
Autor: Maxell
Zgłoś jeśli naruszono regulamin