Kiełbasa sucha.pdf

(223 KB) Pobierz
346940979 UNPDF
Surowce w proporcji:
o 1 kg mięa wieprowego niecięgnitego
o 0,3 kg wołowiny łabo cięgnitej chudej
o 0,3 kg łoniny nie olonej
o 15 g soli kuchennej
o 1,5 g saletry
o 1,5 g pieprzu czarnego
o 0,2 g gałki mukatołowej
o pootałe pryprawy wedle upodobania
Sposób przygotowania:
Mięo i łoninę drobno kraje ię i miea (ocywicie można użyd iatek o redniej wielkoci ocek),
dodając preiana pre itko ól kuchenną, aletrę i drobno mielone pryprawy, dokładnie wyrabia
dotąd, aż maa tanie ię kleita.
Maą bardo cile napełnia ię odcinki cienkich jelit wieprowych (kiełbanic) i awiąuje ich kooce.
Kiełbaę luno wiea ię w prewiewnym i chłodnym pomieceniu w celu oadenia i poduenia,
po cym wędi ię ją w imnym dymie w ciągu od 6 do 10 dni i ewentualnie jece podua tak jak
poprzednio.
Z 1 kg wieżo prygotowanej kiełbay uykujemy 0,55 - 0,60 kg uchej kiełbay. Jeli jet jej więcej
treba ja poduyd, gdyż inacej kiełbaa może okaad ię nietrwała.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin