Kiełbasa golonkowa wędzona.pdf
(
404 KB
)
Pobierz
346940924 UNPDF
Mięo
1 kg peklowanej golonki
0,25 kg peklowanego boczku
Przyprawy:
1 łyżka drobno roztartego uzonego majeranku
1 łyżeczka wieżo mielonego pieprzu
1/2 główki roztartego z dodatkiem oli czonku
1/2 zklanki jałowego wywaru z koci (gotowany
bez warzyw)
ól do maku
jelita wieprzowe (kaliber 28-30)
Przygotowanie:
Z golonki i boczku oddzielamy chude mięo i mielimy na grubym oczku
Tłuzcz odcięty ze kóry i tłutą częd boczku mielimy na drobnym oczku
Dokładnie wyrabiamy zmielone mięo z wzytkimi przyprawami i dolewamy roołu (po wyrobieniu
maa mui byd kleita) Jeżeli potrzeba dodajemy oli do maku Odtawiamy na jeden dzieo w
chłodnym pomiezczeniu w emaliowanym lub kamionkowym naczyniu
Ścile napełniamy jelita, odkręcając kiełbaę na około 15cm i odkłuwamy powietrze.
W pierwzym dniu wędzimy zimnym dymem (do 30 tC) poduzając kiełbay dwa razy przez około 2
godz.
Natępnego dnia możemy podnied temperaturę wędzenia do około 50 tC ale wędzimy dwa razy po
jednej godz Trzeciego dnia dwa razy po 2 godz w temp około 30 tC – 40 tC (można dodad do
drewna małą ilod jałowca - drewno czereniowe lub winiowe) Kiełbaa po uwędzeniu powinna
mied kolor czerwono - złoty
Tak uwędzoną kiełbaę można przechowywad w chłodnej piżarce lub lodówce do dwóch mieięcy
Smacznego: ChefPaul
Plik z chomika:
babcia_marysia
Inne pliki z tego folderu:
Kiełbaski z zająca.pdf
(107 KB)
Kiełbasa z sarny.pdf
(109 KB)
Kiełbasa z dzika.pdf
(111 KB)
Kiełbasa z dzika wg Zibiego.pdf
(855 KB)
Kiełbasa Świąteczna Chefa.pdf
(960 KB)
Inne foldery tego chomika:
Anielska kuchnia
Anielska kuchnia II
Balerony
Biesiada Wielkanocna
Boczki
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin