Kiełbasa golonkowa wędzona.pdf

(404 KB) Pobierz
346940924 UNPDF
Mięo
1 kg peklowanej golonki
0,25 kg peklowanego boczku
Przyprawy:
1 łyżka drobno roztartego uzonego majeranku
1 łyżeczka wieżo mielonego pieprzu
1/2 główki roztartego z dodatkiem oli czonku
1/2 zklanki jałowego wywaru z koci (gotowany
bez warzyw)
ól do maku
jelita wieprzowe (kaliber 28-30)
Przygotowanie:
Z golonki i boczku oddzielamy chude mięo i mielimy na grubym oczku
346940924.003.png
Tłuzcz odcięty ze kóry i tłutą częd boczku mielimy na drobnym oczku
346940924.004.png
Dokładnie wyrabiamy zmielone mięo z wzytkimi przyprawami i dolewamy roołu (po wyrobieniu
maa mui byd kleita) Jeżeli potrzeba dodajemy oli do maku Odtawiamy na jeden dzieo w
chłodnym pomiezczeniu w emaliowanym lub kamionkowym naczyniu
Ścile napełniamy jelita, odkręcając kiełbaę na około 15cm i odkłuwamy powietrze.
346940924.005.png
W pierwzym dniu wędzimy zimnym dymem (do 30 tC) poduzając kiełbay dwa razy przez około 2
godz.
346940924.006.png
Natępnego dnia możemy podnied temperaturę wędzenia do około 50 tC ale wędzimy dwa razy po
jednej godz Trzeciego dnia dwa razy po 2 godz w temp około 30 tC – 40 tC (można dodad do
drewna małą ilod jałowca - drewno czereniowe lub winiowe) Kiełbaa po uwędzeniu powinna
mied kolor czerwono - złoty
Tak uwędzoną kiełbaę można przechowywad w chłodnej piżarce lub lodówce do dwóch mieięcy
Smacznego: ChefPaul
346940924.001.png 346940924.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin