Serdelki parzone.pdf

(156 KB) Pobierz
349218184 UNPDF
(na 5 kg mia)
A. Surowiec:
1. Wieprzowina kl. II peklowana - 2,5 kg
2 Wołowina kl II lub I peklowana - 1,25 kg
3 Tłuc drobny olony - 1,25 kg
B Pryprawy i materiały pomocnice
I Przyprawy:
a) użyte do peklowania
1 ól waronka - 0,10 kg
2. saletra - 0,004 kg
b) dodane w czasie produkcji:
1 ól waronka - 0,01 kg
2 gałka mukatołowa - 0,002 kg
3. pieprz naturalny - 0,005 kg
Można dodad conek w iloci 0,003 kg
II Materiały pomocnice
1 Jelita o rednicy do 36 mm
2 Prda nr 3
C Potad urowca po obróbce
Wieprowina kl II i tłuc rodrobnione pre iatk o rednicy ocek 3 mm Wołowina kl II lub I
rozdrobniona na siatce 2 mm i kutrowana ( w miejsce kutrowania - co najmniej dwa razy
przepuszczenie prze iatk 2 mm)
D Potad gotowego produktu
Serdelki długoci 6-7 cm prewiąane prdą, w naturalnym połąceniu w wojach
SERDELKI PARZONE - SKRÓT INSTRUKCJI
1. Peklowanie:
Peklowanie mia godnie wceniejymi opiami Należy tylko pamitad, by odjąd odpowiednią
ilod amej oli ogólnej puli prenaconej do apeklowania mia, celem peklowania tłucu
Pryjmuje i, dla prypomnienia, 2 kg oli na 100 kg tłucu
2. Rozdrabnianie:
Zgodnie recepturą
3. Kutrowanie:
Wołowin kl II lub I zamiast kutrowania przepuszczamy ok. 2-3 ray pre iatk 2 mm i mieamy
dodatkiem 65-70% wody w tounku do wagi wołowiny Podca mieania dodajemy ret oli i
pryprawy Uwaga Mieamy do chwili wchłonicia całej wody pre mio
4. Mieszanie:
Do wieprowiny i tłucu dodaje i prygotowaną wołowin pryprawami i miea do
wymieania wytkich kładników
5 Napełnianie i wiąanie jelit
Wymieaną maą napełnia i dod luno jelita i prewiąuje prdą ormując odcinki i
pootawiając je w wojach Powietre należy wykłud
Rada Nie odkrcajcie jelit pry robieniu małych kiełbaek, gdyż po awieeniu na drążkach i tak i
odkrcą Prygotujcie obie wiką ilod krótkich kawałków prdy i wiążcie kiełbak na odcinki
zara a koocem lejka, lub po napełnieniu (dod lunym) wikego odcinka jelita Po podwdeniu i
pareniu nurki można uunąd - kiełbaki bdą już na tałe uormowane
6. Osadzanie:
Przez ok. 15-30 min.
7 Wdenie
Gorącym dymem pre 65-85 min, aż erdelki nabiorą barwy janobrąowej W caie wdenia
należy prekładad kije w wdarni
8. Parzenie:
W temp. 70-72 0C przez 20-35 min do oiągnicia wewnątr erdelków temp 68-70 0C.
9. Studzenie:
Po pareniu chłodi i imną wodą pre 5 minut i umieca w pomieceniu chłodonym w celu
otudenia do temp poniżej 18 0C
Wkaane jet po otudeniu lub w caie tudenia oblad erdelki wrątkiem (można wykorytad
gorącą wod pootałą parenia)
Autor: Maxell
Zgłoś jeśli naruszono regulamin