Wędzenie ryb na gorąco.pdf
(
150 KB
)
Pobierz
349201660 UNPDF
N
agorącowędziięrybywwyokiejtemperaturze,tjdo90topniCRybywędzonenagorącoą
produktamitounkowokrótkotrwałymi,łabonayconymikładnikamidymu,omałozwięzłej
konytencjimaymięnejCałyproceobejmujeolenielubolankowanie,poduzanie,wędzenie
właciweorazobróbkęcieplnąSprawionerybypłuczeięabyuunądreztkikrwi,anatępniemoczy
przez30minwolancenpotężeniu1zklankaolina5lwodyNatępnieprzez2-4 godziny
konerwujeięrybywroztworzeotężeniunp4zklanekolina5lwodyzdodatkiem2zklanek
cukruorazzielaangielkiegoilicilaurowychPowyjęciuzroztworuiopłukaniurybyuzyię
wiezającjewocienionymiprzewiewnymmiejcuażdopojawieniaięcienkiejlniącejkórkiTrwa
tokilkagodzinJeżelirybadobrzenieobechnie,niebędzieięwędzidleczgotowad
Poobuzeniupoddajeięrybywędzeniuwłaciwemu
I etap to osuszanie przez 30-40 min w temperaturze do 50 stopni C. Przez pierwsze 10 min dodajemy
trochęjałowcadopalenikażebypłomieobyłniecootrzejzy
II etap - wędzimyod1-3 godzin (w temperaturze 55-60topni°C,zaglądającco15mindoryb,czy
zbytięniewytapiają)
III - tylko do 20 min w temperaturze 60-90topniC(naotatnie10minznówdodajemyjałowcado
paleniska).
Nagorącowędziięnajczęciejpiklingi,zproty,węgorze,płatugiirybyłodkowodne
Rybyprawidłowouwędzonenagorącomająmięodelikatne,jędrneioczyte,kóranabierabarwy
złocitejlubjanobrunatnej,jetuchaiczyta,odymnymzapachuiłonawymmaku
utorMarianBorkowki(zazgodąautora)
Przepis zamieszczony na stronie
http://www.marbo.agnet.pl/wedzar.html
Plik z chomika:
babcia_marysia
Inne pliki z tego folderu:
Węgorz wędzony po poznańsku.pdf
(631 KB)
Wędzone pstrągi Sławka.pdf
(419 KB)
Wędzone pstrągi Markaarkady'ego.pdf
(349 KB)
Wędzone leszcze Prababci Ani.pdf
(136 KB)
Wędzona sielawa.pdf
(590 KB)
Inne foldery tego chomika:
Anielska kuchnia
Anielska kuchnia II
Balerony
Biesiada Wielkanocna
Boczki
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin