WĘDZARNIA Z GRILLEM Leszka Menio Wędzarnia z grillem postawiona została według własnego projektu w lipcu 2006 roku. Podstawą wędzarni jest fundament betonowy zbrojony, na który zużyłem ok. 200 kg cementu i ok. 1200 kg żwiru z piaskiem. Całość ma wymiary 230 cm na 70 cm, ze skośnymi ścięciami we frontowych narożnikach, zagłębione ok. 50 cm w grunt. Do zbrojenia wykorzystałem drut zbrojeniowy i wiele elementów stali przywiezionych ze złomu. Na złomie znalazłem też ruszt, drzwi z dawnego pieca kaflowego. blachę nierdzewną na obicie drzwi wędzarni i blachę na szyber wewnętrzny. Po wyschnięciu fundamentów, postawiłem pierwszą warstwę cegieł na zaprawie do murowania firmy Atlas. Wszystkie elementy nie wchodzące w skład paleniska i nie będące kominem grilla-wędzarni postawiłem z białej cegły silikatowej. Pozostałe z cegły szamotowej, murowanej w obrębie paleniska i kanału dymnego zaprawą szamotową ognioutwardzalną. Kanał dymny ma ok. 120 cm długości. Poziome elementy widocznego blatu po zazbrojeniu zostały zalane 4 cm płytką betonową, która związała konstrukcje na tym poziomie. Cała budowa obłożona została następnie kamieniem łupanym - piaskowcem. Komora wędzarni ma wymiary 50 na 50 cm i mieści na 4 drążkach 12 elementów do wędzenia np. szynek, baleronów po ok. 2 kg. W górnej części komina zastosowałem obrotowy szyber blokowany samoistnie w każdym położeniu sprężyną na osi. Całości przykryłem daszkiem, podobnym do dachu domu, wykorzystując pozostała po budowie blachodachówkę. Dwa otwory z drewnem widoczne na fotografiach to schowek po lewej stronie, zaś wnęka i drewno po prawej maskuje tylko idący za nim kanał dymny i ma bardziej charakter estetyczny niż praktycznego schowka. Dolny otwór za drewnianą klapą ma charakter rewizyjny, na dnie umieściłem metalową tacę na którą skapuje tłuszcz podczas wędzenia - łatwo utrzymać wędzarnie w czystości i pozbywam się z nie zapachu zjełczałego tłuszczu, który by niechybnie był, gdyby tłuszcz kapał na beton i tam pozostawał. Górne drzwiczki na zawiasach służą do przymykanie podczas wędzenia - obite nierdzewną blachą, aby się nie poprzepalały - otwieram podczas grilowania. Węgiel do grillowania rozpalam w metalowej kwadratowej wanience, a grilluję na ruszcie wykonanym z nierdzewnego drutu.
Witam. W związku z licznymi zapytaniami w sprawie szczegółów dotyczących budowy mojej wędzarni, przesyłam kilka zdjęć elementów, o które najczęściej sie dopytujecie. Dodatkowo - dwa zdjęcia ze światecznego wędzenia. Pozdrawiam Leszek Menio Palenisko. Schowek na drewno, a w nim przygotowane drewno śliwkowe. Szyber. Wylot kanału dymowego. Wędzonki jeszcze w wędzarni. Wędzonki w całej okazałości.
babcia_marysia