UPIECZ SAM(A) PIERNICZKI NA ŚWIĘTA
PUSZYSTE PIERNICZKI
SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki pszennejtortowej (typ 450);1 jajo;3/4 szklanki cukru pudru;czubata łyżka miodu;1,5 łyżeczki przyprawy dopierników;1 łyżeczka sody oczyszczonej;2,5 dag drożdży;2,5 dag miękkiego masła;
PRZYGOTOWANIE NASZYCH PIERNICZKÓW:Kochani mąkę musicie wymieszać z cukrempudrem. Miód podgrzać do rozpuszczenia zprzyprawami, i na koniec wymieszać z sodą,przełożyć do mąki z cukrem, wymieszać.Dodać drożdże (bez robienia rozczynu),jajko, masło i wyrobić dokładnie. Wałkować(w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki)na ulubioną grubość (grubsze są bardziejmiękkie), wycinać foremkami dowolnekształty i piec ok. 15 minut w piekarnikunagrzanym do 190 stopni (lepiej niepiec zbyt długo, bo twardnieją).Puszyste pierniczki są miękkie jużnastępnego dnia po upieczeniu.
PIERNICZKI ELIZY
SKŁADNIKI NA OK. 50 SZTUK:
2 jajka;150 g cukru;250 g mielonych migdałów;40 g mąki;2 malutkie łyżeczkiproszku do pieczenia;starta skórka z połowy cytryny;1 łyżeczka cynamonu;po szczypcie goździków,imbiru, kardamonu;40 opłatków;200 g czekolady;15 g tłuszczu;ok. 40 migdałów;
PRZYGOTOWANIE NASZYCH PIERNICZKÓW:Kochani jajka musicie utrzeć z cukrem.Wymieszać migdały, mąkę, proszek dopieczenia, skórkę z cytryny i przyprawyi dodać do masy jajecznej. Ciastorozsmarować na opłatkach i ułożyć nawyłożonych papierem blachach izostawić na noc. Nad ranem piekarnikrozgrzać do 180 stopni i piec piernikiok. 15 minut. Po upieczeniu pierniczkiodstawić, by wystygły. Czekoladęposiekać i rozpuścić z tłuszczem.Posmarować pierniki i udekorowaćmigdałami. Można je też ozdobićczekoladowymi kleksami i wisienkami.
BARDZO SMACZNE PIERNICZKI:
1 kg mąki;1 kostka margaryny;plasterek smalcu;1 szklanka cukru;3/4 szklanki miodu;1 łyżka kakao;3 jajka;torebka przyprawydo pierników;1 łyżeczka amoniaku;1 łyżeczka sody;
PRZYGOTOWANIE NASZYCH PIERNICZKÓW:
Kochani margarynę trzeba przełożyćdo rondelka i dodać smalec, cukier,miód, kakao oraz przyprawę do piernikówi mieszając, musicie rozpuścić to na małymogniu. Powstałą masę trzeba wystudzić,dodać jajka i dokładnie wymieszać. Domiski wsypujecie mąkę, i w niej robiciedołek i wlewacie rozpuszczony w jednejłyżeczce wody amoniak oraz sodę.Następnie wlewacie wystudzoną masę,i odczekujecie około 5 minut i zarabiacieciasto. Wyrobione ciasto powinno miećkonsystencję, jak ciasto na pierogi.Ciasto rozwałkujcie i przy pomocyforemek wykrawajcie z niego pierniczki.Pierniczki piec należy 10 minutw temperaturze 180 stopni.
Kochani wszystkim Wamżyczę wspaniałych wypiekówi całego domu wypełnionegosłodką wonią cynamonu,goździków i kardamonu.Ach i jak tu nie spróbowaćchoć kawałka!
pprzemo77