Sałata ze szparagami
50 dag szparagów,1 główka sałaty,2 pomidory,1 jajo ugotowane na twardo,1 łyżka posiekanego szczypiorku,3 łyżki oliwy,2 łyżki soku z cytryny,musztarda,ewentualnie cukier,sól, pieprz.
Szparagi umyć, odciąć końce, obrać. Wrzucić do lekko osolonej i osłodzonej (niekoniecznie) wrzącej wody, ugotować, odsączyć. Jajo obrać i posiekać. Pomidory umyć, obrać, pokroić w kostkę. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny odrobiną musztardy, szczypiorkiem, a następnie z jajem i pomidorami. Szparagi pokroić na małe kawałki, wymieszać z połową sosu, odstawić na kilka minut do lodówki. Sałatę umyć, porwać na małe kawałki. Szparagi i sałatę ułożyć warstwami w salaterce, wymieszać z resztą sosu.
d.ceberek