podstawowe pojęcia aseptyka antyseptyka dezynfekcja sterylizacja(1).pdf

(396 KB) Pobierz
Pojęcia - aseptyka, antyseptyka
WNoZ   PracowniaUmiej
PracowniaUmieję tno
tnoś ciPiel
ciPielę gniarskich
gniarskich   AMG
AMG
_____________________________________ _______________________________
_______________________________ ________________________________________________________________
________________________________________________________________ ________
________
ELEMENTYPIELĘ GNIARSTWA
GNIARSTWA
Podstawowepojęcia:
aseptyka,antyseptyka,
dezynfekcja,sterylizacja
WNoZ
_____________________________________
ELEMENTYPIEL
161144236.027.png 161144236.028.png 161144236.029.png 161144236.030.png 161144236.001.png 161144236.002.png
cia
aseptyka
aseptyka
Aseptyka– (gr.jałowość)– postępowaniemającena
celuniedopuszczeniedozakażeniadrobnoustrojami
środowiska,sprzętu,materiałówipacjentów.Jestto
posługiwaniesię materiałeminarzędziami
wyjałowionymi– pozbawionymibakterii,sporów,
wirusów,grzybów.
Û L.Pasteur– twórcanaukowejaseptyki,
Û E.Bergmann – aseptyczneleczenieran,serwetydo
obłożeniarany,sterylizacjaparą wodną,
Û K.Schimmelbusch – autoklawyipuszkido
sterylizacjimateriałówinarzędzi(1890),
Û J.MikuliczRadecki – wyjałowionerękawiczki
bawełniane(1887),jałowystrójoperacyjny,
Û W.Halsted – rękawiczkigumowe(1889).
Podstawowepoję cia
Podstawowepoj
161144236.003.png 161144236.004.png 161144236.005.png 161144236.006.png 161144236.007.png 161144236.008.png
Podstawowepoję cia
cia
antyseptyka
antyseptyka
Antyseptyka– (gr.anti – przeciw, sepsis – gniciu)
toeliminowaniedrobnoustrojówznajdującychsię
nażywychtkankach.Poleganaoddziaływaniuna
strukturę lubmetabolizmdrobnoustrojów,w
wynikuczegoprocesyżycioweulegają całkowitemu
lubokresowemuzahamowaniu.
Û I.Semmelweis – dezynfekcjarąkroztworemchlorku
wapniowego(1847),
Û J.Lister– kwaskarbolowy(1867),
Û F.Nightingale – podstawyhigienyszpitalnej(1853
1856).
Podstawowepoj
161144236.009.png 161144236.010.png 161144236.011.png 161144236.012.png 161144236.013.png 161144236.014.png
cia
dezynfekcja
dezynfekcja
Dezynfekcja– toproces,którypoprzezoddziaływanie
nastrukturę lubmetabolizmpowodujezabicie
bakterii,grzybówiinaktywację wirusównaskórze
rąk,zpolaoperacyjnego,nanarzędziach,
przedmiotach,materiałach.
Celemdezynfekcji jesteliminowaniedrobnoustrojów,
któremogą stanowić zagrożeniedlazdrowia.
Dezynfekcjazwykła– prowadzidozniszczeniaform
wegetatywnych,lecznieniszczyprzetrwalnikówbakterii,
częściwirusówigrzybów.
Dezynfekcjawysokiegopoziomu– tozniszczenieform
wegetatywnychbakterii,wirusów,prątkówi
enterowirusów.
Podstawowepoję cia
Podstawowepoj
161144236.015.png 161144236.016.png 161144236.017.png 161144236.018.png 161144236.019.png 161144236.020.png
Podstawowepoję cia
cia
dezynfekcja
dezynfekcja
Metodydezynfekcji:
1. Metodyfizyczne:
  termiczne– gorącawoda,parawodna,
  promieniowanienadfioletowe– metodanie
polecana,
  filtrowanie– filtrydowody,filtrydopowietrza,
filtrywurządzeniachmedycznych(respiratory,
ssaki,aparatydoznieczulenia).
2. Metodychemiczne:
 
związkizaktywnymchlorem,tlenem,
 
alkohole,
 
aldehydy,
 
kwasyorganiczneinieorganiczne.
Podstawowepoj
161144236.021.png 161144236.022.png 161144236.023.png 161144236.024.png 161144236.025.png 161144236.026.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin