NATKA PIETRUSZKI.txt

(1 KB) Pobierz
Natka pietruszki


Pietruszki nie trzeba opisywa� Europejczykom i mieszka�com P�nocnej Ameryki. Jest jednym z najstarszych i najd�u�ej stosowanych zi�. Znano j� ju� w czasach antycznych. Pe�ni�a wtedy, jak podaj� mity, rol� ziela pogrzebowego.

Zielona natka wyrasta z bia�ego korzenia i obfituje w �elazo i wit. A, B i C. Listki r�ni� si� w zale�no�ci od odmiany. Jedne s� p�askie i g�adkie, inne karbowane i pierzaste.

  
W sklepie 

W ka�dym warzywniaku znajdziemy �wie�e p�czki natki. Powinny mie� twarde �odygi i niezwi�dni�te listki. Mamy te� natk� suszon�, a ostatnio nawet mro�on�. Najlepiej trzyma� j� w szczelnym pojemniku z dala od �wiat�a.

W kuchni 

Natka pietruszki ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jej �wie�y smak dobrze komponuje si� z innymi zio�ami i przyprawami. Dlatego dodajemy j� do wielu da�: zup, gulaszy, sa�atek, farszy, potrawek i sos�w. �wie�a natka, dodana na pocz�tku gotowania, znakomicie podnosi aromat roso�u. Doskonale nadaje si� do przyrz�dzania mase�ek zio�owych i twaro�k�w. Ga��zki natki s� tak�e znakomit� ozdob� ka�dej potrawy
Zgłoś jeśli naruszono regulamin