TYMIANEK.txt

(1 KB) Pobierz
Tymianek pospolity


Nazywany jest tak�e macierzank�. Pochodzi z rejonu �r�dziemnomorskiego, a jego w�a�ciwo�ci bakteriob�jcze i konserwuj�ce znane s� od tysi�cleci. Egipcjanie u�ywali go do balsamowania zw�ok, a Grecy jako kadzid�a.

Tymianek to wiecznie zielony krzew,osi�gaj�cy wysoko�� ok. 40 cm. Ma bia�e lub fioletowe kwiaty i ma�e zielonoszare listki. To w�a�nie one, ususzone, stanowi� przypraw�. Natomiast olejek tymiankowy jest sk�adnikiem syrop�w na kaszel.

  
W sklepie 

Suszone listki tymianku kupimy w torebkach bez problemu w ka�dym sklepie. Smakosze u�ywaj� r�nych odmian wyr�niaj�cych si� smakiem: pomara�czowym, cytrynowym lub kminkowym.

W kuchni 

Tymianek jest siln� przypraw�, dlatego powinno si� stosowa� go z umiarem. Sprawia, �e potrawy maj� wyj�tkowy aromat i przyjemny, korzenno-gorzkawy smak. Tymianek u�atwia trawienie, jest wi�c idealny do t�ustych mi�s, np. wieprzowiny, wo�owiny, baraniny, kaczki. Dobrze komponuje si� z czosnkiem i cebul�. Mo�na dodawa� go do farsz�w, pasztet�w, zup, sos�w, pizzy, ziemniak�w i potraw z dyni. Os�abia te� zapach ryb.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin