CYNAMON.txt

(1 KB) Pobierz
Cynamon


Pochodzi z Cejlonu i Birmy, ale by� ju� znany w staro�ytnym Egipcie. Uzyskuje si� go z kory m�odych p�d�w drzew cynamonowych. Uprawiane drzewa s� bardziej krzewiaste w nast�pstwie regularnego przycinania.

Drzewa te maj� b�yszcz�ce li�cie i ��te kwiaty. Wysuszone kawa�ki kory zwijaj� si�, tworz�c rodzaj rurek o przyjemnym zapachu. Najwi�kszymi producentami cynamonu s� Sri Lanka, Seszele, Indie, Indonezja i kraje Ameryki Po�udniowej.

W sklepie 

  
Bez problem�w mo�emy kupi� laski cynamonowe. Powinny by� mocno zwini�te, czerwonawobr�zowe. Najlepsz� jako�� ma bardzo cienka kora. Jest tak�e cynamon mielony. Rzadziej wyst�puje w postaci lotnego olejku.

W kuchni 

S�odkawy, korzenny zapach cynamonu jest subtelny, a jednocze�nie intensywny. Dlatego cynamon znakomicie nadaje si� zar�wno do da� s�odkich, jak i pikantnych. Mo�na przyprawia� nim budynie, kompoty, sa�atki owocowe, marmolady, ciastka z owocami. �wietnie pasuje do da� z ry�u, baraniny, wo�owiny, a tak�e do gulaszu i grzanek. Zmielony cynamon jest nieco ostrzejszy ni� ten w laskach, ale szybciej wietrzeje
Zgłoś jeśli naruszono regulamin