· 2 piersi kurczaka
· 1 marchewka
· 1 pietruszka
· 1 pęczek natki pietruszki
· 3 ziarenka ziela angielskiego
· 3 ziarenka pieprzu
· 1 listek laurowy
· 2 łyżeczki Vegety
· trochę groszku konserwowego
· trochę papryki konserwowej czerwonej
· 1 żelatyna z przyprawami
1. Piersi z kurczaka umyć, marchewkę i pietruszkę obrać. Mięso i warzywa zalać wodą, dodać przyprawy korzenne, vegetę i gotować 20-30 minut.
2. wywar przecedzić powinno zostać litr wywaru.(jeśli wywaru jest za mało uzupełnić przegotowaną wodą)
3. Żelatynę rozpuścić w wywarze.
4. do ośmiu miseczek lub filiżanek wlać po 1-2 łyżki wywaru, po trochu groszku i posiekanej natki pietruszki.
5. gdy galaretka stężeje w miseczkach, włożyć do nich mięso pokrojone w kostkę, plasterki marchewki i papryki.
6. zalać wywarem, pozostawić do zastygnięcia.
d.ceberek