Kurczak w galarecie(1).doc

(294 KB) Pobierz
Kurczak w galarecie

Kurczak w galarecie

składniki

·         2 piersi kurczaka

·         1 marchewka

·         1 pietruszka

·         1 pęczek natki pietruszki

·         3 ziarenka ziela angielskiego

·         3 ziarenka pieprzu

·         1 listek laurowy

·         2 łyżeczki Vegety

·         trochę groszku konserwowego

·         trochę papryki konserwowej czerwonej

·         1 żelatyna z przyprawami

 

Sposób przygotowania

1.     Piersi z kurczaka umyć, marchewkę i pietruszkę obrać. Mięso i warzywa zalać wodą, dodać przyprawy korzenne, vegetę i gotować 20-30 minut.

2.     wywar przecedzić powinno zostać litr wywaru.(jeśli wywaru jest za mało uzupełnić przegotowaną wodą)

3.     Żelatynę rozpuścić w wywarze.

4.     do ośmiu miseczek lub filiżanek wlać po 1-2 łyżki wywaru, po trochu groszku i posiekanej natki pietruszki.

5.     gdy galaretka stężeje w miseczkach, włożyć do nich mięso pokrojone w kostkę, plasterki marchewki i papryki.

6.     zalać wywarem, pozostawić do zastygnięcia.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin