Mięsna galaretka.doc

(524 KB) Pobierz
Mięsna galaretka

Mięsna galaretka

składniki

·         2 udka z kurczaka

·         2 piersi z kurczaka

·         2 marchewki

·         kawałek selera

·         pietruszka korzeń

·         pietruszka natka

·         4 jajka

·         groszek zielony

·         przyprawy sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

·         żelatyna

 

Sposób przygotowania

1.     Z mięsa (tj. udka i piersi) zrobić wywar podobnie jak na rosół. Kurczaka ugotować w dwóch litrach wody. Przyprawić. Dodać warzywa: marchew, seler, pietruszkę. Gotować do miękkości.

2.     jajka ugotować na twardo.

3.     groszek odsączyć.

4.     rosołek przelać przez sitko. W klarownym płynie rozpuścić żelatynę.

5.     marchewkę i obrane jajka pokroić w plastry, a mięso na kawałki.

6.     do miseczek układać po kolei: listek natki pietruszki, plasterek marchewki, plaster jajka, kilka kulek zielonego groszku oraz mięso. Każdą miseczkę-salaterkę zalać wywarem z rozpuszczoną żelatyną. Odstawić do zastygnięcia np. Do lodówki.

7.     po wyciągnięciu z miseczki galaretki są gotowe do spożycia i wyglądają bardzo efektownie :)

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin