· 2 udka z kurczaka
· 2 piersi z kurczaka
· 2 marchewki
· kawałek selera
· pietruszka korzeń
· pietruszka natka
· 4 jajka
· groszek zielony
· przyprawy sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
· żelatyna
1. Z mięsa (tj. udka i piersi) zrobić wywar podobnie jak na rosół. Kurczaka ugotować w dwóch litrach wody. Przyprawić. Dodać warzywa: marchew, seler, pietruszkę. Gotować do miękkości.
2. jajka ugotować na twardo.
3. groszek odsączyć.
4. rosołek przelać przez sitko. W klarownym płynie rozpuścić żelatynę.
5. marchewkę i obrane jajka pokroić w plastry, a mięso na kawałki.
6. do miseczek układać po kolei: listek natki pietruszki, plasterek marchewki, plaster jajka, kilka kulek zielonego groszku oraz mięso. Każdą miseczkę-salaterkę zalać wywarem z rozpuszczoną żelatyną. Odstawić do zastygnięcia np. Do lodówki.
7. po wyciągnięciu z miseczki galaretki są gotowe do spożycia i wyglądają bardzo efektownie :)
d.ceberek