Przewlekłe schorzenia wątroby
PORADNIK DIETETYCZNY
CHOROBY WĄTROBY WYNIKAJĄ NAJCZĘŚCIEJ Z BŁĘDÓW ŻYWIENIOWYCH, POŚPIECHU, ZANIECZYSZCZENIA ŚRODOWISKA ORAZ ZBYT MAŁEJ ILOŚCI RUCHU.
PORADNIK SKIEROWANY JEST DO OSÓB MAJĄCYCH PROBLEMY Z WĄTROBĄ, JAK RÓWNIEŻ DO TYCH, DLA KTÓRYCH WAŻNA JEST DIETA ORAZ PRAWIDŁOWE NAWYKI ŻYWIENIOWE.
ABC ZDROWEGO ODŻYWIANIA
· Nie należy pić alkoholu
Alkohol jest największym wrogiem wątroby!
· 5 x dziennie owoce i warzywa
Owoce i warzywa należy spożywać co najmniej 5 razy dziennie jako przekąski lub dodatki do posiłków głównych. Dzięki temu organizmowi dostarczana jest odpowiednia ilość witamin i mikroelementów, co wpływa na prawidłową funkcje wielu narządów, w tym także wątroby.
· Kilka niewielkich posiłków zamiast trzech dużych
W ten sposób organizm zaopatrywany jest w substancje aktywne, bez obciążania wątroby zbyt dużymi ilościami pożywienia.
· Należy unikać pokarmów ciężko strawnych
Zaliczyć do nich można np. bardzo tłuste potrawy, niedojrzałe owoce lub wzdymające warzywa, np. kapusta.
· Należy odżywiać się w sposób różnorodny
Urozmaicenie posiłków powoduje, że organizm otrzymuje wszystkie ważne składniki odżywcze a spożywanie posiłków nie jest nudne.
· Prawidłowe sposoby przyrządzania potraw
Na przykład duszenie, gotowanie w szybkowarze oraz beztłuszczowe smażenie na patelni teflonowej. Pożywienie nie traci cennych składników i witamin.
· Należy jeść powoli
Należy także unikać spożywania zbyt gorących oraz zbyt zimnych potraw.
· Należy stosować możliwie świeże produkty
W nich zawarte są wszystkie składniki odżywcze. Nie spożywać produktów przeterminowanych lub zepsutych, gdyż zawarte w nich toksyny są bardzo szkodliwe dla wątroby.
· Pochodzenie żywności
Wskutek masowej produkcji żywności w dzisiejszych czasach, wiele artykułów spożywczych zawiera konserwanty i inne substancje obce. Dlatego, tak często jak to tylko możliwe, należy spożywać produkty z upraw ekologicznych. Jest to szczególnie istotne u osób ze schorzeniami wątroby.
MIĘSO
· Mięso należy spożywać nie częściej niż 2 razy w tygodniu.
· Zalecane jest mięso chude, np. drób (kurczak, indyk).
· Jak zawsze obowiązuje zasada: potrawy przyrządzać z niewielką ilością tłuszczu, najlepiej na oliwie z oliwek.
ZALECANE:
Kurczak ,indyk, dzika kaczka, kuropatwa, bażant, kiełbasa drobiowa, chude mięso wieprzowe, chuda szynka, chude mięso wołowe, dziczyzna.
NIEWSKAZANE:
Kotlety, mięso panierowane, golonka, słonina, mocno solona surowa szynka, kiełbasa smażona, kaszanka, wątrobianka, nóżki w galarecie, pasztety, gęś.
RYBY
· Ryby są źródłem wielu ważnych dla zdrowia witamin, zwłaszcza A,B12 i D.
· Należy unikać tłustych i panierowanych ryb, a zamiast nich spożywać gatunki chude.
· Najzdrowsze są ryby gotowane lub duszone.
Dorsz, okoń, łosoś, flądra.
Śledź, karp, węgorz, makrela, sardynki w oleju, filet rybny panierowany, konserwy rybne.
OWOCE I WARZYWA
· Owoce i warzywa powinny znajdować się w codziennym jadłospisie jako źródło witamin i składników mineralnych.
· Jeśli jest to możliwe, należy spożywać produkty z upraw ekologicznych, dzięki którym wątroba nie jest obciążona toksycznymi substancjami.
· Warzywa powinny być duszone lub gotowane na parze.
· Należy kupować warzywa sezonowe. W ten sposób unika się produktów szklarniowych, ubogich w witaminy.
· Warzywa należy myć krótko pod bieżącą wodą, w przeciwnym razie tracą one cenne składniki.
Marchew, buraki, ziemniaki, kalarepa, cukinia, pomidory, szparagi, brokuły, szpinak, cykoria, sałata, dojrzałe jabłka, truskawki, kiwi, dojrzałe brzoskwinie, morele, banany, pomarańcze, mandarynki.
Cebula, groch, fasola, soczewica, biała kapusta, czerwona kapusta, kapusta włoska, frytki, smażone ziemniaki sałatka ziemniaczana z majonezem, zbyt kwaśne owoce np. grapefruit, niedojrzałe lub przejrzałe owoce.
MLEKO I PRODUKTY MLECZNE
· Mleko i produkty mleczne są ważnym składnikiem codziennego jadłospisu zarówno dla osób zdrowych i jak i chorych na wątrobę!
· Zawartość tłuszczu w serach nie powinna przekraczać 30%.
Świeże, chude mleko, maślanka, jogurt, chudy twarożek.
Tłuste gatunki sera, ser topiony, ser żółty, gotowe napoje mleczne (np. kakao).
JAJKA
· Najnowsze badania dowodzą, że chorzy na wątrobę nie muszą unikać spożywania białka.
· Należy spożywać świeże jajka (przechowywane nie dłużej niż tydzień).
· Jajka należy przechowywać w lodówce.
Jajko gotowane, omlet z niewielką ilością tłuszczu, naleśnik z niewielką ilością tłuszczu.
Jajko sadzone, jajecznica ze słoniną.
PIECZYWO I PRODUKTY ZBOŻOWE
· Zalecane jest spożywanie produktów pełnoziarnistych.
· Produkty pełnoziarniste mogą powodować wzdęcia. Uniknie się ich poprzez stopniowe wprowadzanie tych produktów do diety.
· Należy unikać produktów białej mąki, gdyż brak w nich cennych składników.
Chleb razowy, chleb ciemny, sucharki, ryż, grysik, płatki owsiane, makaron.
Biały chleb, świeży chleb, kukurydza*, orzechy*.
DODATKI DOPIECZYWA I PRZYPRAWY
· Sól należy stosować w niewielkich ilościach (preferowana sól jodowana i niskosodowa.
· Należy unikać ostrych przypraw.
Masło roślinne, miód pszczeli, łagodne curry, papryka, cynamon, kminek, koper włoski, anyż, świeże i suszone zioła, musztarda (niezbyt ostra), sok cytrynowy, ocet owocowy, ocet winny.
Krem czekoladowy lub czekoladowo-orzechowy, masło orzechowe, majonez, chili, chrzan i inne ostre przyprawy, cukier.
NAPOJE
· Zawsze należy pamiętać: alkohol- wróg wątroby!
· Należy unikać zbyt gorących i zbyt zimnych napojów.
· Dziennie należy wypijać 2 litry płynów.
· Napoje należy pić przez cały dzień.
Woda mineralna niegazowana, kawa w małych ilościach, słaba herbata (owocowa lub ziołowa), soki owocowe (ewentualnie rozcieńczone), soki warzywne (ewentualnie rozcieńczone), produkty z kwaśnego mleka.
Alkohol w każdej postaci, napoje gazowane, duże ilości kawy zwł. espresso.
SŁODYCZE
· Obowiązuje zasada: jeść z umiarem.
· Wybierać produkty najmniej kaloryczne, np. ciasto owocowe zamiast tortu, jogurt zamiast budyniu.
Świeże ciasto owocowe, ciasto drożdżowe, biszkopty, jogurt owocowy.
Praliny i czekolada, nugat i marcepan, torty śmietanowe i kremowe, gotowe budynie i kremy, pączki, racuchy, faworki, ciasto francuskie.
TŁUSZCZE
Ogólnie obowiązuje zasada: w miarę możliwości unikać tłustych potraw.
Należy zwracać uwagę jaki tłuszcz spożywamy. Tłuszcz pochodzenia roślinnego jest ważnym źródłem energii.
Zalecane jest używanie olejów tłoczonych na zimno (oliwa z oliwek, olej z pestek winogron) gdyż zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe (np. kwas linolenowy).
Do smażenia i duszenia należy używać oliwę zamiast masła.
Zbyt duże spożycie tłuszczu sprzyja nadwadze, stłuszczeniu wątroby i przedwczesnej miażdżycy naczyń.
Margaryna roślinna, niewielkie ilości masła, oliwa z oliwek tłoczona na zimno, olej słonecznikowy, olej z kiełków pszenicy lub z pestek winogron.
Masło w dużych ilościach, margaryna użyta do pieczenia lub smażenia, tłuszcz palmowy lub kokosowy, smalec.
PRZYKŁADOWE MENU
Śniadanie
Chleb razowy z dżemem i chudym twarożkiem
1 filiżanka kawy
Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
Musli owocowe
Drugie śniadanie
1 jabłko i 2 nektarynki
Obiad
Filet z łososia
Ziemniaki w mundurkach
Szpinak
Sałatka owocowa
Podwieczorek
Biszkopty
Herbata ziołowa
Kolacja
Chleb razowy z niewielka ilością masła roślinnego
Chudy ser
Sałata lub cykoria
Pomidory
Herbata
SPECJALNA DIETA
Jeżeli stłuszczenie wątroby jest wynikiem otyłości, należy dążyć do ostrożnej redukcji masy ciała.
W okresie zaostrzenia zapalenia wątroby często występuje nietolerancja produktów mlecznych, których wówczas należy unikać.
W marskości wątroby z jednoczesnym wodobrzuszem należy zrezygnować z soli. Dopuszczalne jest spożywanie 1-3 g soli dziennie. Należy unikać solonych produktów, jak np. szynka, ser itd.
W przypadku wystąpienia zaburzeń funkcji mózgu wskazane może być zmniejszenie spożycia białka. Niezbędna jest wówczas konsultacja z lekarzem, który ustali indywidualnie jego ilość (np.40 g dziennie).
Autor: Dr med. Ingolf Roschke
Wydawcą poradnika jest Merz Pharmaceuticals, producent preparatu Hepa-Merz.
renuta