Przewlekłe schorzenia wątroby - poradnik dietetyczny.doc

(57 KB) Pobierz
Przewlekłe schorzenia wątroby

Przewlekłe schorzenia wątroby

PORADNIK DIETETYCZNY

 

 

CHOROBY WĄTROBY WYNIKAJĄ NAJCZĘŚCIEJ Z BŁĘDÓW ŻYWIENIOWYCH, POŚPIECHU, ZANIECZYSZCZENIA ŚRODOWISKA ORAZ ZBYT MAŁEJ ILOŚCI RUCHU.

PORADNIK SKIEROWANY JEST DO OSÓB MAJĄCYCH PROBLEMY Z WĄTROBĄ, JAK RÓWNIEŻ DO TYCH, DLA KTÓRYCH WAŻNA JEST DIETA ORAZ PRAWIDŁOWE NAWYKI ŻYWIENIOWE.

 

 

ABC ZDROWEGO ODŻYWIANIA

 

·         Nie należy pić alkoholu

Alkohol jest największym wrogiem wątroby!

 

·         5 x dziennie owoce i warzywa

Owoce i warzywa należy spożywać co najmniej 5 razy dziennie jako przekąski lub dodatki do posiłków głównych. Dzięki temu organizmowi dostarczana jest odpowiednia ilość witamin i mikroelementów, co wpływa na prawidłową funkcje wielu narządów, w tym także wątroby.

 

·         Kilka niewielkich posiłków zamiast trzech dużych

W ten sposób organizm zaopatrywany jest w substancje aktywne, bez obciążania wątroby zbyt dużymi ilościami pożywienia.

 

·         Należy unikać pokarmów ciężko strawnych

Zaliczyć do nich można np. bardzo tłuste potrawy, niedojrzałe owoce lub wzdymające warzywa, np. kapusta.

 

·         Należy odżywiać się w sposób różnorodny

Urozmaicenie posiłków powoduje, że organizm otrzymuje wszystkie ważne składniki odżywcze a spożywanie posiłków nie jest nudne.

 

·         Prawidłowe sposoby przyrządzania potraw

Na przykład duszenie, gotowanie w szybkowarze oraz beztłuszczowe smażenie na patelni teflonowej. Pożywienie nie traci cennych składników i witamin.

 

·         Należy jeść powoli

Należy także unikać spożywania zbyt gorących oraz zbyt zimnych potraw.

 

·         Należy stosować możliwie świeże produkty

W nich zawarte są wszystkie składniki odżywcze. Nie spożywać produktów przeterminowanych lub zepsutych, gdyż zawarte w nich toksyny są bardzo szkodliwe dla wątroby.

 

·         Pochodzenie żywności

Wskutek masowej produkcji żywności w dzisiejszych czasach, wiele artykułów spożywczych zawiera konserwanty i inne substancje obce. Dlatego, tak często jak to tylko możliwe, należy spożywać produkty z upraw ekologicznych. Jest to szczególnie istotne u osób ze schorzeniami wątroby.

 

 

MIĘSO

 

·         Mięso należy spożywać nie częściej niż 2 razy w tygodniu.

·         Zalecane jest mięso chude, np. drób (kurczak, indyk).

·         Jak zawsze obowiązuje zasada: potrawy przyrządzać z niewielką ilością tłuszczu, najlepiej na oliwie z oliwek.

 

ZALECANE:

Kurczak ,indyk, dzika kaczka, kuropatwa, bażant, kiełbasa drobiowa, chude mięso wieprzowe, chuda szynka, chude mięso wołowe, dziczyzna.

 

NIEWSKAZANE:

Kotlety, mięso panierowane, golonka, słonina, mocno solona surowa szynka, kiełbasa smażona, kaszanka, wątrobianka, nóżki w galarecie, pasztety, gęś.

 

RYBY

·         Ryby są źródłem wielu ważnych dla zdrowia witamin, zwłaszcza A,B12 i D.

·         Należy unikać tłustych i panierowanych ryb, a zamiast nich spożywać gatunki chude.

·         Najzdrowsze są ryby gotowane lub duszone.

 

 

ZALECANE:

 

Dorsz, okoń, łosoś, flądra.

 

NIEWSKAZANE:

 

Śledź, karp, węgorz, makrela, sardynki w oleju, filet rybny panierowany, konserwy rybne.

 

 

OWOCE I WARZYWA

 

·         Owoce i warzywa powinny znajdować się w codziennym jadłospisie jako źródło witamin i składników mineralnych.

·         Jeśli jest to możliwe, należy spożywać produkty z upraw ekologicznych, dzięki którym wątroba nie jest obciążona toksycznymi substancjami.

·         Warzywa powinny być duszone lub gotowane na parze.

·         Należy kupować warzywa sezonowe. W ten sposób unika się produktów szklarniowych, ubogich w witaminy.

·         Warzywa należy myć krótko pod bieżącą wodą, w przeciwnym razie tracą one cenne składniki.

 

ZALECANE:

 

Marchew, buraki, ziemniaki, kalarepa, cukinia, pomidory, szparagi, brokuły, szpinak, cykoria, sałata, dojrzałe jabłka, truskawki, kiwi, dojrzałe brzoskwinie, morele, banany, pomarańcze, mandarynki.

 

NIEWSKAZANE:

 

Cebula, groch, fasola, soczewica, biała kapusta, czerwona kapusta, kapusta włoska, frytki, smażone ziemniaki sałatka ziemniaczana z majonezem, zbyt kwaśne owoce np. grapefruit, niedojrzałe lub przejrzałe owoce.

 

 

MLEKO I PRODUKTY MLECZNE

 

·         Mleko i produkty mleczne są ważnym składnikiem codziennego jadłospisu zarówno dla osób zdrowych i jak i chorych na wątrobę!

·         Zawartość tłuszczu w serach nie powinna przekraczać 30%.

 

ZALECANE:

 

Świeże, chude mleko, maślanka, jogurt, chudy twarożek.

 

NIEWSKAZANE:

 

Tłuste gatunki sera, ser topiony, ser żółty, gotowe napoje mleczne (np. kakao).

 

 

JAJKA

 

·         Najnowsze badania dowodzą, że chorzy na wątrobę nie muszą unikać spożywania białka.

·         Należy spożywać świeże jajka (przechowywane nie dłużej niż tydzień).

·         Jajka należy przechowywać w lodówce.

 

ZALECANE:

 

Jajko gotowane, omlet z niewielką ilością tłuszczu, naleśnik z niewielką ilością tłuszczu.

 

NIEWSKAZANE:

 

Jajko sadzone, jajecznica ze słoniną.

 

 

 

 

PIECZYWO I PRODUKTY ZBOŻOWE

 

·         Zalecane jest spożywanie produktów pełnoziarnistych.

·         Produkty pełnoziarniste mogą powodować wzdęcia. Uniknie się ich poprzez stopniowe wprowadzanie tych produktów do diety.

·         Należy unikać produktów białej mąki, gdyż brak w nich cennych składników.

 

 

ZALECANE:

 

Chleb razowy, chleb ciemny, sucharki, ryż, grysik, płatki owsiane, makaron.

 

NIEWSKAZANE:

 

Biały chleb, świeży chleb, kukurydza*, orzechy*.

 

 

DODATKI DOPIECZYWA I PRZYPRAWY

 

·         Sól należy stosować w niewielkich ilościach (preferowana sól jodowana i niskosodowa.

·         Należy unikać ostrych przypraw.

 

 

ZALECANE:

 

Masło roślinne, miód pszczeli, łagodne curry, papryka, cynamon, kminek, koper włoski, anyż, świeże i suszone zioła, musztarda (niezbyt ostra), sok cytrynowy, ocet owocowy, ocet winny.

 

NIEWSKAZANE:

 

Krem czekoladowy lub czekoladowo-orzechowy, masło orzechowe, majonez, chili, chrzan i inne ostre przyprawy, cukier.

 

 

NAPOJE

 

·         Zawsze należy pamiętać: alkohol- wróg wątroby!

·         Należy unikać zbyt gorących i zbyt zimnych napojów.

·         Dziennie należy wypijać 2 litry płynów.

·         Napoje należy pić przez cały dzień.

 

ZALECANE:

 

Woda mineralna niegazowana, kawa w małych ilościach, słaba herbata (owocowa lub ziołowa), soki owocowe (ewentualnie rozcieńczone), soki warzywne (ewentualnie rozcieńczone), produkty z kwaśnego mleka.

 

 

NIEWSKAZANE:

 

Alkohol w każdej postaci, napoje gazowane, duże ilości kawy zwł. espresso.

 

 

SŁODYCZE

 

·         Obowiązuje zasada: jeść z umiarem.

·         Wybierać produkty najmniej kaloryczne, np. ciasto owocowe zamiast tortu, jogurt zamiast budyniu.

 

ZALECANE:

 

Świeże ciasto owocowe, ciasto drożdżowe, biszkopty, jogurt owocowy.

 

NIEWSKAZANE:

 

Praliny i czekolada, nugat i marcepan, torty śmietanowe i kremowe, gotowe budynie i kremy, pączki, racuchy, faworki, ciasto francuskie.

 

TŁUSZCZE

 

Ogólnie obowiązuje zasada: w miarę możliwości unikać tłustych potraw.

Należy zwracać uwagę jaki tłuszcz spożywamy. Tłuszcz pochodzenia roślinnego jest ważnym źródłem energii.

Zalecane jest używanie olejów tłoczonych na zimno (oliwa z oliwek, olej z pestek winogron) gdyż zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe (np. kwas linolenowy).

Do smażenia i duszenia należy używać oliwę zamiast masła.

Zbyt duże spożycie tłuszczu sprzyja nadwadze, stłuszczeniu wątroby i przedwczesnej miażdżycy naczyń.

 

ZALECANE:

 

Margaryna roślinna, niewielkie ilości masła, oliwa z oliwek tłoczona na zimno, olej słonecznikowy, olej z kiełków pszenicy lub z pestek winogron.

 

NIEWSKAZANE:

 

Masło w dużych ilościach, margaryna użyta do pieczenia lub smażenia, tłuszcz palmowy lub kokosowy, smalec.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRZYKŁADOWE MENU

 

 

Śniadanie

 

Chleb razowy z dżemem i chudym twarożkiem

1 filiżanka kawy

Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy

Musli owocowe

 

Drugie śniadanie

 

1 jabłko i 2 nektarynki

 

Obiad

 

Filet z łososia

Ziemniaki w mundurkach

Szpinak

Sałatka owocowa

 

Podwieczorek

 

Biszkopty

Herbata ziołowa

 

Kolacja

 

Chleb razowy z niewielka ilością masła roślinnego

Chudy ser

Sałata lub cykoria

Pomidory

Herbata

 

 

SPECJALNA DIETA

 

Jeżeli stłuszczenie wątroby jest wynikiem otyłości, należy dążyć do ostrożnej redukcji masy ciała.

W okresie zaostrzenia zapalenia wątroby często występuje nietolerancja produktów mlecznych, których wówczas należy unikać.

W marskości wątroby z jednoczesnym wodobrzuszem należy zrezygnować z soli. Dopuszczalne jest spożywanie 1-3 g soli dziennie. Należy unikać solonych produktów, jak np. szynka, ser itd.

W przypadku wystąpienia zaburzeń funkcji mózgu wskazane może być zmniejszenie spożycia białka. Niezbędna jest wówczas konsultacja z lekarzem, który ustali indywidualnie jego ilość (np.40 g dziennie).

 

Autor: Dr med. Ingolf Roschke

Wydawcą poradnika jest Merz Pharmaceuticals, producent preparatu Hepa-Merz.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin