Ciasto z buraków i marchwi
· 3 żółtka
· 1 ½ szklanki cukru
· 1 szklanka oleju
· kilka kropel aromatu waniliowego
· 1 szklanka buraków startych na tarce o dużych oczkach
· 1 szklanka marchwi startej jw.
· ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
· 2 szklanki mąki
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· ½ łyżeczki soli
· 4 białka
· szczypta soli
· cukier puder do dekoracji
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej i aromat. Wmieszać buraki i marchew, następnie orzechy. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Dokładnie wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, powoli i delikatnie wmieszać do ciasta. Przełożyć do formy o wymiarach 29x33 (posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą), piec w temp. 180 st. C przez 1 godz. i 15 min. Posypać cukrem pudrem.
adus47