Zapiekanka z ziemniakami 1,2 kg ziemniak�w, 30 dag ostrego sera (warmi�ski, tyl�ycki, cheddar), 2 szklanki �mietany, 2 jajka, 1 �y�eczka �agodnej przyprawy curry lub my�liwskiej, 2 �y�ki posiekanej natki pietruszki, 2 �y�ki mas�a lub margaryny, 3 �y�ki tartej bu�ki, s�l, pieprz. Ziemniaki obra�, umy�, pokroi� w plasterki, obgotowa� 5 min w lekko osolonej wodzie i odcedzi�. Ser zetrze� na tarce. Naczynie �aroodporne wysmarowa� mas�em i posypa� bu�k� tart�. Uk�ada� w nim ziemniaki, przesypuj�c serem i przyprawami. Zala� potraw� �mietan� wymieszan� z jajkami, posypa� reszt� sera i przypraw. Zapieka� 25 min w piekarniku w temp. 200 st. C. Przed podaniem posypa� natk�.
d.ceberek