· 4 ładne filety z dorsza
· 4 duże ładne ziemniaki
· 1 łodyżka tymianku
· 1 liść laurowy
· 3 ząbki czosnku
· 1/2 filiżanki oliwy extravergine
· 1/2 pęczka natki pietruszki
· 1 filiżanka tłustego mleka
· 1 bagietka na grzanki
· sól i pieprz do smaku
- Potrawa ta pochodzi z południa Francji z Prowansji.. Przepis zyskał popularność w małych śródziemnomorskich bistrach. Oryginalnie brandade to puree z solonego dorsza z czosnkiem mlekiem, śmietanką. Czasem dodaje się też trufle. To dorszowe puree je się z grzankami, więc nie zapomnijcie przyrządzić ich tuż przed podaniem. Najlepiej z bagietki rzecz jasna. Przed zabraniem się do gotowania warto dorsza skropić obficie sokiem z cytryny i zostawić w lodówce na około godzinę. Dzięki temu mięso będzie jędrne. Czas przygotowania: 40 min. Dla 4 osób
Jak to zrobić: 1. Obierz ziemniaki i ugotuj je w wodzie z solą. 2. Do drugiego garnka wlej wodę, wrzuć liść laurowy i gałązkę tymianku. Gotuj w tym dorsza ok. 6 do 7 minut. 3. Wyjmij mięso, odsącz na sitku i rozdrobnij na małe kawałeczki, usuwając ości. 4. Posiekaj czosnek i wrzuć go na zimną patelnię z oliwą. 5. Rozgrzej tłuszcz (uważaj, żeby czosnek się nie zarumienił), a następnie dodaj kawałki dorsza. Nie zapomnij o mieszaniu. 6. Posiekaj pietruszkę. 7. Ugotowane ziemniaki odcedź i zmiażdż na puree. 8. Przełóż puree do patelni z dorszem i wlej mleko. 9. Posyp świeżo zmielonym pieprzem i solą i wszystko dokładnie wymieszaj. 10. Tuż przed końcem podgrzewania wrzuć posiekaną natkę. 11. Całość brandade przełóż teraz do żaroodpornej formy i włóż do dobrze nagrzanego pieca. Wyjmij, kiedy górna warstwa ziemniaków będzie miała złotą zapieczoną skorupkę na wierzchu. 12. Pokrój bagietkę na ukośne pajdy, zrób z nich grzanki i podawaj razem z zapiekanką. 13. Pyszne z sałatą z sosem vinaigrette.
d.ceberek