monitiring srodowiska1.doc

(25 KB) Pobierz
7

Potok Służewiecki

 

7.2.Na podstawie projektu rozporządzenia Ministra Środowiska

Projekt rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 10.03.2003 r. w sprawie klasyfikacji dla prezentowania stanu wód powierzchniowych i podziemnych.

Na podstawie art. 49 ust. 4 ustawy z dnia 18 lipca 2001 r. - Prawo wodne (Dz. U. Nr 115, poz. 1229, Nr 154, poz.. 1803 oraz z 2002 r. Nr 113, poz. 984, Nr 130, poz. 1112 i Nr 238, poz. 2022) wprowadza się pięć klas czystości wód powierzchniowych:

 

·         Klasa I - wody o bardzo dobrej jakości:

-              wartości wskaźników fizyczno-chemicznych, chemicznych, biologicznych

i mikrobiologicznych nie wskazują na żadne oddziaływania antropogeniczne,

-              spełniają wymagania określone dla wód wykorzystywanych do zaopatrzenia ludności w wodę przeznaczoną do spożycia, w przypadku ich uzdatniania sposobem właściwym dla kategorii A1;

·         Klasa II - wody dobrej jakości:

-              spełniają w odniesieniu do większości wskaźników wymagania określone dla wód wykorzystywanych do zaopatrzenia ludności w wodę przezaczoną do spożycia, w przypadku ich uzdatniania sposobem właściwym dla kategorii A2,

-              wartości elementów biologicznych wykazują niewielki wpływ zaburzeń

wynikających z antropopresji;

·         Klasa III - wody zadawalającej jakości:

-              spełniają wymagania określone dla wód wykorzystywanych do zaopatrzenia

ludności w wodę przeznaczoną do spożycia, w przypadku ich uzdatniania sposobem właściwym dla kategorii A2,

-              wartości elementów jakości biologicznej wykazują umiarkowany wpływ antropopresji;

 

·         Klasa IV -wody nie zadawalającej jakości:

-              wymagania określone dla wód wykorzystywanych do zaopatrzenia ludności w wodę przeznaczoną do spożycia, w przypadku ich uzdatniania sposobem właściwym dla kategorii A3,

-              wartości elementów jakości biologicznej wykazują poważny wpływ antropopresji i populacje biologiczne odbiegają znacznie od zespołów normalnie związanych z tym typem wód powierzchniowych;


 

·         Klasa V - wody złej jakości:

-              wody nie spełniają wymagań dla wód wykorzystywanych do zaopatrzenia ludności w wodę przeznaczoną do spożycia,

-              wartości elementów jakości biologicznej wykazują, na skutek oddziaływań antropogenicznych, zmiany polegające na zaniku występowania znacznej części populacji biologicznych.

 

 

7.2.1. Kategorie jakości wody

 

Na podstawie projektu rozporządzenia wyznacza się trzy kategorie jakości wody:

 

Kategoria A1 – woda wymagająca prostego uzdatniania fizycznego, w szczególności filtracji oraz dezynfekcji;

 

Kategoria A2 – woda wymagająca typowego uzdatniania fizycznego i chemicznego, w szczególności utleniania wstępnego, koagulacji, flokulacji, dekantacji, filtracji, dezynfekcji (chlorowania końcowego);

 

Kategoria A3 - woda wymagająca wysokosprawnego uzdalniania fizycznego i chemicznego, w szczególności utleniania, koagulacji, flokulacji, dekantacji, filtracji, adsorpcji na węglu aktywnym, dezynfekcji (ozonowania, chlorowania końcowego).

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin