Geografia społeczno gospodarcza opracowanie.doc

(71 KB) Pobierz
Antroposfera - obręb biosfery, w której działa człowiek

Antroposfera - obręb biosfery, w której działa człowiek. Jest to zazwyczaj obszar poddany silnej antropopresji. W szczególności są to obszary zurbanizowane.

 

Przestrzeń geograficzna reprezentuje powierzchnię (powłokę krajobrazową) Ziemi w jej fizycznym, przyrodniczym, złożonym zróżnicowaniu.

 

·  Sektor pierwszy - zalicza się do niego: rolnictwo, leśnictwo, rybołówstwo.

·  Sektor drugi - zalicza się do niego przemysł wydobywczy: górnictwo i przetwórczy oraz budownictwo.

·  Sektor trzeci - zalicza się do niego transport, łączność, gospodarkę komunalną i mieszkaniową oraz handel.

ytkowanie ziemi - to wykorzystywanie powierzchni Ziemi przez człowieka dla potrzeb gospodarczych. Zależy ono przede wszystkim od warunków naturalnych.Wyróżnia się następujące formy użytkowania ziemi:

1.       Użytki rolne - wszystkie tereny w obrębie gospodarstwa rolnego lub danego regionu wykorzystywane do produkcji roślinnej, ogrodniczej lub zwierzęcej. Do użytków rolnych zalicza się: grunty orne, trwałe użytki zielone (pastwiska, łąki), ogródki przydomowe, sady i szkółki drzew owocowych, trwałe plantacje (np. chmielu, wikliny, herbaty, kawy, trzciny cukrowej, winnice itp.)

2.       Lasy

3.       Wody

4.       Tereny zabudowane

5.       Nieużytki

Pestycydy sa to srodki chemiczne lub biologiczne (np. wirusy lub bakterie), u.ywane do zwalczania

szkodników takich jak owady, patogeny roslin, chwasty, mieczaki, ptaki, ssaki, ryby, nicienie i drobnoustroje,

Wiele pestycydów jest szkodliwych dla zdrowia człowieka. Rodzaje pestycydów i podział ze wzgledu na ich zastosowanie:

- bakteriocydy - zwalczaja bakterie

- herbicydy - zwalczaja chwasty

- fungicydy - zwalczaja grzyby

- insektycydy - zwalczaja owady

- akarycydy - zwalczaja roztocza

- nematocydy - zwalczaja nicienie

- rodentycydy - zwalczaja gryzonie srodki wirusobójcze

 

 

Rolnictwo – dział gospodarki narodowej, którego celem jest pozyskiwanie produktów do bezpośredniego spożycia przez ludzi i zwierzęta oraz dostarczanie surowców dla przemysłu spożywczego, obuwniczego, chemicznego i włókienniczego.

Rolnictwo naturalne – rolnictwo, które produkuje niemal wyłącznie dla swoich potrzeb.
Rolnictwo towarowe – rolnictwo produkujące na zaopatrzenie rynku krajowego czy światowego.

- System żarowo-odłogowy (polegał na zajmowaniu ziemi pod uprawę po wcześniejszym wypaleniu roślinności stepowej lub leśnej)
- Dwupolówka (polega na tym, że z całości uprawianych gruntów, połowę pozostawiano bez uprawy jako tzw. Odłóg)
- Trójpolówka (odłogowanie ulegało ograniczeniu w skutek wprowadzenia na część pól roślinności pastewnej, jarej bądz tzw. Roślin strukturotwórczych, poprawiających jakość gleby)
- Płodozmian (polega na ustaleniu takiej kolejności zasiewu roślin, aby każdej z upraw zapewnić jak najlepsze warunki wegetacji oraz dobrze wykorzystac glebę bez pogorszenia jej żyzności)
System ugorowy- polega na czasowym nie wykorzystywaniu danego kawałka gruntu

System tarasowy – polega na nawadnianiu. Może prowadzić od 2-24 zbiorów w ciągu roku.

 

 

 

 

 

ROLNICTWO INTENSYWNE:
charakteryzuje się dużymi nakładami kapitału i siły roboczej, czego wynikiem jest zwiększenie plonów i efektów hodowli.

ROLNICTWO EKSTENSYWNE:
1.rolnictwo o małych zasobach pracy i dużej mechanizacji. (pampa w Argentynie, prerie USA i Kanady, Australia, Nowa Zelandia)
2 rolnictwo ekstensywne o dużych zasobach pracy i bardzo małej mechanizacji.

3. rolnictwo skrajnie ekstensywne. (

SPOSOBY ZWIĘKSZENIA PRODUKCJI ŻYWNOŚCI:
1) wzrost plonów- poprzez dobór odpowiednio wyselekcjonowanych nasion siewnych i zwierząt hodowlanych, racjonalne nawożenie,właściwy płodozmian, stosowanie środków ochrony roślin.

ZIELONA REWOLUCJA-szereg działań sprzyjających zwiększeniu produkcji żywności.

 

Do przyrodniczych czynników rozwoju rolnictwa należą:

·         rzeźba terenu

·         warunki klimatyczne

·         warunki wodne

·         warunki glebowe -.

Do pozaprzyrodniczych czynników rozwoju rolnictwa zalicza się:

·         polityka rolna państwa

·         stan rozwoju społeczno-gospodarczego państwa

·         wykształcenie rolników

·         degradacja środowiska

 

Rolnictwo (HISTORIA) należy do najstarszych dziedzin wytwórczości materialnej człowieka. Przejście od łowiectwa i zbieractwa do uprawy roli doprowadziło do "rewolucji" w społecznościach ludzkich Zmienił się ich tryb życia z koczowniczego na osiadły, co doprowadziło do powstania liczniejszych i bardziej złożonych form społecznych umożliwiających dalszą ewolucję umysłowości człowieka. Zmienił się też stosunek człowieka do przyrody, którą zaczął dostosowywać do własnych potrzeb

.Pierwsza uprawa roli rozpoczęła się. na Bliskim Wschodzie, a wkrótce niemal jednocześnie w trzech oddalonych od siebie częściach świata na obszarze współczesnych: Chin, Meksyku i Peru. Pierwszymi roślinami uprawnymi były różne rodzaje pszenicy i jęczmienia. I tak dzięki uprawie roślin mogły się rozwinąć wielkie cywilizacje starożytne,

Nieco wcześniej doszło do udomowienia niektórych zwierząt: owiec i kóz. Doszło do tego także na Bliskim Wschodzie, skąd, zarówno uprawa roślin, jak i hodowla zwierząt, rozprzestrzeniła się po całym Starym Świecie.

 

Struktura agrarna - stan rolniczych jednostek produkcyjnych; udział zaklasyfikowanych do różnych grup według: własności ziemi, wielkości powierzchni gospodarstw rolnych, rozproszenia gruntów w ogólnej liczbie gospodarstw w państwie

 

Rybactwo – (gospodarka rybacka) - zespół planowanych i skoordynowanych czynności mających na celu racjonalne gospodarowanie organizmami wodnymi w myśl zasad ekonomii i zgodnie z założeniami ochrony przyrody

 

Rybołówstwo – gałąź gospodarki obejmująca pozyskiwanie (połów) ryb i innych zwierząt oprócz wielorybów (wielorybnictwo), między innymi skorupiaków i mięczaków (frutti di mareowoce morza) oraz roślin wodnych w celach spożywczych

 

 

Upwelling – zjawisko podnoszenia się oceanicznych wód głębinowych, zwykle z głębokości poniżej termokliny, na powierzchnię.

 

Obszary niedoboru żywności :

Afryka: rejon Sahelu. Etiopia, Nigeria, Sudan, Czad, Niger, Burkina Faso

Azja : Afganistan (Kabulu) , Pakistan (Islamabad) .  Irak(Bagdad)  Iran (Teheran). Jemen (Sana)

Ameryka Środkowa : Republika Bananowa – Panama(Panama) Honduras (Tegucigalpa) Nikaragua (Managuo)

Wystepuje tam głód pozorny,

 

PRZYCZYNY GŁODU WG.FAO

1.       Słaby rozwój społeczno gospodarczy

2.       szybki przyrost naturalny

3.       Mało wydajne rolnictwo naturalne

4.       Uprawy monokulturowe zmniejszające bioróżnorodność

5.       Słabo rozwinięty przemysł

6.       Niski poziom cywilizacji

7.       Stale malejąca powierzchnia gruntów rolnych

8.       Tradycje w wyżywieniu

9.       Marnotrawstwo żywności

10.    Klęski żywiołowe

11.    Niewłasciwa dystrybucja żywności

 

 

Obecnie obszary leśne zajmują około 28% powierzchni kraju i systematycznie się powiększają.(Na świecie 30% powierzchni lądu).

 

Funkcje lasu

-Ekologiczna

-Gospodarczą

-Zdrowotna

 

Lesistość - wskaźnik dotyczący stopnia pokrycia lasem określonej powierzchni; jest to stosunek procentowy powierzchni porośniętej lasami do całkowitej powierzchni danego obszar

 

 

Lasy iglaste mają mniejsze wymagania pozaprzyrodnicza (dostep do światłowody itd.) dlatego czesciej wykorzystywane w celach gospodarczych.

 

Stosunek drzew iglastych do drzew lisciastych wynosi  78:22

 

Ponad 30% lasów jest w złym stanie na co wpływ ma zanieczyszczenie środowiska co zmniejsza odporność drzew na szkodniki i pasożyty.

 

 

 

 

 

WYKORZYSTYWANIE LASÓW NA ŚWIECIE DO OPRACOWANIA !!!!!

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin