kucharz_512[02]_z2.04_n(1).pdf

(219 KB) Pobierz
MINISTERSTWO EDUKACJI
NARODOWEJ
Magdalena Krystowska
Sporządzanie i ekspedycja potraw z jaj, mleka oraz jego
przetworów 512[02].Z2.04
Poradnik dla nauczyciela
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy
Radom 2007
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
808134449.012.png 808134449.013.png 808134449.014.png
Recenzenci:
mgr inż Jolanta Gniewek
dr inż. Janina Potiopa
Opracowanie redakcyjne:
mgr inż. Ewa Superczyńska
Konsultacja:
dr Justyna Bluszcz
Poradnik stanowi obudowę dydaktyczną programu jednostki modułowej 512[02].Z2.04
„Sporządzanie i ekspedycja potraw z jaj, mleka oraz jego przetworów”, zawartego
w modułowym programie nauczania dla zawodu kucharz 512[02].
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2007
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
1
SPIS TREŚCI
1.
Wprowadzenie
3
2.
Wymagania wstępne
5
3.
Cele kształcenia
6
4.
Przykładowe scenariusze zajęć
7
5. Ćwiczenia
11
5.1. Jaja, mleko i przetwory mleczne w produkcji kulinarnej.
Organizacja procesu produkcyjnego. Maszyny i urządzenia
11
5.1.1. Ćwiczenia
11
5.2. Ocena towaroznawcza mleka. Procesy w produkcji mleka.
Sporządzanie potraw z mleka słodkiego
14
5.2.1. Ćwiczenia
14
5.3. Napoje mleczne fermentowane. Śmietanka i śmietana
17
5.3.1. Ćwiczenia
17
5.4. Zastosowanie serów do sporządzania potraw
20
5.4.1. Ćwiczenia
20
5.5. Ocena towaroznawcza jaj. Potrawy gotowane i smażone z jaj
23
5.5.1. Ćwiczenia
23
5.6. Sporządzanie potraw z wykorzystaniem właściwości jaj
26
5.6.1. Ćwiczenia
26
6.
Ewaluacja osiągnięć ucznia
29
7.
Literatura
43
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
2
1. WPROWADZENIE
W poradniku zamieszczono:
wymagania wstępne,
wykaz umiejętności, jakie uczeń powinien opanować podczas zajęć,
przykładowe scenariusze zajęć,
propozycje ćwiczeń, które mają na celu wykształcenie u uczniów umiejętności
praktycznych,
wykaz literatury, z jakiej uczniowie mogą korzystać podczas nauki.
Wskazane jest, aby zajęcia dydaktyczne były prowadzone różnymi metodami
ze szczególnym uwzględnieniem:
pokazu z objaśnieniem,
instruktażu,
ćwiczeń praktycznych,
tekstu przewodniego.
Formy organizacyjne pracy uczniów mogą być zróżnicowane, począwszy od samodzielnej
pracy uczniów do pracy w zespołach 2-3 osobowych.
W celu przeprowadzenia sprawdzianu wiadomości i umiejętności ucznia, nauczyciel może
posłużyć się zamieszczonym w rozdziale 6 zestawem zadań testowych wielokrotnego wyboru.
W tym rozdziale podano również:
plan testu w formie tabelarycznej,
punktację zadań,
propozycje norm wymagań,
instrukcję dla nauczyciela,
instrukcję dla ucznia,
kartę odpowiedzi,
zestaw zadań testowych.
Bezpieczeństwo i higiena pracy
W czasie pobytu w pracowni należy bezwzględnie zwrócić uwagę na przestrzeganie
regulaminów, przepisów bhp oraz instrukcji przeciwpożarowych, wynikających z rodzaju
wykonywanych prac. Z przepisami tymi należy zapoznawać uczniów od początku trwania nauki
i należy je bezwzględnie stosować.
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
3
Moduł 512[02].Z2
Produkcja i ekspedycja potraw
512[02].Z2.01
Sporządzanie i ekspedycja potraw
z owoców, warzyw, ziemniaków
oraz grzybów
512[02].Z2.02
Sporządzanie i ekspedycja
potraw z mąki oraz kasz
512[02].Z2.03
Sporządzanie i ekspedycja
zup oraz sosów
512[02].Z2.04
Sporządzanie i ekspedycja
potraw z jaj, mleka
oraz jego przetworów
512[02].Z2.05
Sporządzanie i ekspedycja
potraw z mięsa zwierząt
rzeźnych oraz dziczyzny
512[02].Z2.08
Sporządzanie i podawanie
napojów zimnych oraz gorących
512[02].Z1.06
Sporządzanie i ekspedycja
potraw z drobiu, ryb oraz
owoców morza
512[02].Z2.09
Sporządzanie i podawanie
zakąsek zimnych oraz gorących
512[02].Z2.07
Sporządzanie i ekspedycja
wyrobów ciastkarskich oraz
kulinarnych z ciast
Schemat układu jednostek modułowych
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
4
808134449.015.png 808134449.001.png 808134449.002.png 808134449.003.png 808134449.004.png 808134449.005.png 808134449.006.png 808134449.007.png 808134449.008.png 808134449.009.png 808134449.010.png 808134449.011.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin