Toksyczność pestycydów
Pestycydy są zaliczane do środków chemicznych o wysokim stopniu ryzyka zagrożenia toksykologicznego. Są to bowiem substancje z natury toksyczne, działające nie tylko na organizmy szkodliwe, ale także na organizmy pożyteczne. Wśród pestycydów jest wiele znanych kancerogenów, mutagenów i teratogenów. W powiązaniu z omawianymi już właściwościami, takimi jak trwałość i zdolność do biokumulacji, stanowią one jedną z najbardziej toksycznych grup z jakimi człowiek ma kontakt. Praktycznie wszystkie pestycydy są w różnym stopniu toksyczne.
W Polsce obowiązuje podział pestycydów na 5 klas według ich toksyczności, co jest przedstawione w tabeli 5. Przynależność do danej grupy jest określona wartością LD50 , czyli dawką śmiertelną wyrażoną w ilości miligramów substancji toksycznej na kilogram ciała, która po jednorazowym podaniu powoduje śmierć 50 % badanej populacji zwierząt. Dotyczy to badań prowadzonych na zwierzętach i związane jest z określeniem toksyczności ostrej.
TABELA 5. Klasy toksyczności pestycydów w stosunku do ssaków
Klasa toksyczności
LD50 [mg/kg]
Stopień zagrożenia
I
do 50
Trucizny
II
51 - 150
III
151 - 500
Substancje szkodliwe
IV
501 - 5000
V
Powyżej 5000
Praktycznie nieszkodliwe
Toksyczność pestycydów wobec organizmów żywych jest bardzo różna, zależna od samego organizmu, warunków środowiskowych oraz rodzaju, formy i sposobu podawania pestycydu.
Mimo, że nowoczesny przemysł wprowadza do produkcji coraz mniej toksyczne środki ochrony roślin, to jednak nie wyprodukowano takiego preparatu, który byłby całkowicie nieszkodliwy dla zdrowia ludzi i zwierząt.
claudula