Ziemniaki te ugotowane w domu, smakuj� tak samo. Je�li nie ma w sprzeda�y takich malutkich okr�glutkich, to si� kroi wi�ksze i troch� "zaokr�gla". Wa�ny jest tylko gatunek - �eby si� nie rozpada�y. Przygotowujemy karmel z kilku �y�ek cukru, rozcie�czamy go niewielk� ilo�ci� wywaru z ugotowanych ziemniak�w lub wody, dodajemy 3-4 �y�ki mas�a. Do tego sosiku wrzucamy ziemniaczki, mieszamy, i pozostawiamy, by nasi�kn�y smakiem. 1. Aby uchroni� sos karmelowy przed krystalizacj� czy zm�tnieniem, nale�y miesza� cukier z podanymi w przepisie p�ynami na ma�ym ogniu, nie dopuszczaj�c do wrzenia. 2. �mietan� i inne p�yny nale�y do karmelu dodawa� bardzo ostro�nie, �eby nie pryska�y. Do mieszania karmelu u�ywa� drewnianej �y�ki. 3. Karmel gotuje si� najpierw przy kraw�dzi. Nale�y go wi�c miesza� od kraw�dzi do �rodka rondla. 4. Aby zapobiec przypaleniu karmelu, nale�y go zdj�� z ognia tu� przed osi�gni�ciem po��danego koloru, poniewa� nadal b�dzie si� gotowa�. 5. Do przygotowania karmelu u�ywa� g��bokiego rondla ze stali nierdzewnej - jasne wn�trze pozwoli zobaczy� kolor karmelu, a g��boko�� zapobiegnie rozpryskiwaniu. 6. Je�li karmel stwardnieje, nale�y podgrza� na ma�ym ogniu, a� b�dzie ciep�y. 7. Aby umy� rondel po karmelu, nale�y doda� troch� wody i gotowa� na ma�ym ogniu, a� karmel si� rozpu�ci. ------------------------------------------------------------ 750 g (4-5 szt.) ziemniakow 100 g (pol szkl.) cukru 60 g (4 lyzki) masla sol galka muszkatalowa Przygotowanie: ziemniaki obrac i ugotowac w posolonej wodzie.Cukier zrumienic w garnku, dodac maslo, galke muszkatalowa i lyzke wody, wymieszac do rozpuszczenia. Dodac odcedzone ziemniaki, poruszac garnkiem, aby pokryly si� masa
ewelka3101