Mrożony sernik z nutellą.doc

(348 KB) Pobierz
Mrożony sernik z nutellą

Mrożony sernik z nutellą

 

         

 

Składniki na spód:

·         300 g ciastek digestive z czekoladą

·         120 g nutelli

Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno). Ciastka i nutellę umieścić w malakserze (food procesorze) i zmiksować. Powstałą masą wyłożyć dno i boki formy, wyrównać. Włożyć do lodówki.

Składniki na masę serową:

·         400 g twarogu zmielonego przynajmniej 2-krotnie (może być śmietankowy np. Presidenta)

·         100 ml śmietany kremówki (można zastąpić jogurtem)

·         300 g lodów waniliowych, miękkich

·         1/4 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku)

·         300 g nutelli

Wszystkie składniki na masę włożyć do misy miksera i zmiksować na gładką masę. Masę przelać do formy z ciasteczkowym spodem. Formę przykryć folią spożywczą (nie powinna dotykać sernika). Włożyć do zamrażarki najlepiej na całą noc, minimum około 7 godzin.

Przed podaniem na górę sernika wyłożyć ubitą kremówkę, dowolnie ozdobić. Kroić ciepłym nożem.*

Ponadto:

·         200 ml śmietany kremówki

·         1,5 łyżki cukru pudru

Kremówkę ubić z cukrem, wyłożyć na górę zamrożonego sernika.

Smacznego :)

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin