Mrożony sernik z nutellą
Składniki na spód:
· 300 g ciastek digestive z czekoladą
· 120 g nutelli
Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno). Ciastka i nutellę umieścić w malakserze (food procesorze) i zmiksować. Powstałą masą wyłożyć dno i boki formy, wyrównać. Włożyć do lodówki.
Składniki na masę serową:
· 400 g twarogu zmielonego przynajmniej 2-krotnie (może być śmietankowy np. Presidenta)
· 100 ml śmietany kremówki (można zastąpić jogurtem)
· 300 g lodów waniliowych, miękkich
· 1/4 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
· 300 g nutelli
Wszystkie składniki na masę włożyć do misy miksera i zmiksować na gładką masę. Masę przelać do formy z ciasteczkowym spodem. Formę przykryć folią spożywczą (nie powinna dotykać sernika). Włożyć do zamrażarki najlepiej na całą noc, minimum około 7 godzin.
Przed podaniem na górę sernika wyłożyć ubitą kremówkę, dowolnie ozdobić. Kroić ciepłym nożem.*
Ponadto:
· 200 ml śmietany kremówki
· 1,5 łyżki cukru pudru
Kremówkę ubić z cukrem, wyłożyć na górę zamrożonego sernika.
Smacznego :)
ewelka3101