GULASZ CYGANSKI.doc

(28 KB) Pobierz

Gulasz cygański

Wczopraj było naleśnikowo i mącznie to dziś zapraszam na kawał dobrego mięcha. Na początek może gulasz?

 

Składniki (na 4 duże porcje):
0,5 kg polędwicy wołowej
0,5 kg polędwicy wieprzowej
15 dag boczku
3 cebule średniej wielkości
8 ząbków czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki octu winnego estragonowego
0,5 łyżki papryki słodkiej w proszku
0,5 łyżki ostrej papryki w proszku
łyżeczka kminku w całości
łyżeczka majeranku
sól
świeżo zmielony pieprz

Mięso umyj i pokrój w kostkę o boku około 2 cm. Cebulę pokrój w piórka (czyli tak jak jabłko kroi się na ósemki), a czosnek posiekaj jak bądź. Boczek pokrój w jak najdrobniejszą kostkę – pół centymetra będzie OK.

Najpierw na patelni wytop boczek, po jakimś czasie dodaj do niego pokrojona cebulę i czosnek. Przesmaż razem. Gdy już się lekko zeszkli dolej ocet i poczekaj aż odparuje. W tym momencie dorzuć pokrojone mięso, zmniejsz ogień do średniej mocy i smaż około 10 minut, tak aby mięso obsmażyło się ze wszystkich stron.

Następnie na patelnię wlej szklankę wody, dopraw potrawę kminkiem, solą i pierzem. Duś godzinkę na małym ogniu pod przykryciem. Pamiętaj by zajrzeć od czasu do czasu i pomieszać, bo inaczej się przypali. Gdy mięso zmięknie dodaj przecier pomidorowy i dopraw papryką i majerankiem. Gdyby woda szybko wyparowywała podczas duszenia można ją w małych ilościach dolewać.
 
Najlepiej podawać z  gotowanymi ziemniakami i kapusta kiszoną. Danie to jest wspaniałe na aktualną porę roku.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin