Kopciuszek.doc

(235 KB) Pobierz
Kopciuszek

Kopciuszek

Wzorcowany na przepisie z  nowej książki siostry Anastazji " 100 nowych ciast". Zajżałam i ... upiekłam Kopciuszka. Pyszne ciasto, delikatne i zarazem mocne od rumu. Polecam to ciacho!

Dodatkowo nasączyłam biszkopty herbatą z rumem

 

Biszkopt jasny:

Składniki:

6 jaj;

1 szklanka cukru kryształu;

1 szklanka mąki tortowej;

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;

1 cukier waniliowy (dodałam od siebie, bo w przepisie nie było);

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. dodać cukier kryształ i cukier waniliowy i nadal ubijać. Kiedy w pianie cukier nie będzie wyczuwalny, to dodać żółtka i delikatnie zamieszać. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto wylać na formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm. Piec w temp. 160-1800C ok. 30-40 minut.

 

Biszkopt z makiem:

Pieczemy tak samo jak biszkopt jasny, dodając przed pieczeniem (razem z mąką) 1/2 szklanki suchego maku.

 

Masa budyniowa:

Składniki:

1/2 l mleka;

1 budyń waniliowy bez cukru;

1/2 szklanki cukru kryształu;

1 kostka masła;

Wykonanie:

Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń.

 

Masa śmietanowa:

Składniki:

1/2 l śmietany kremówki;

1 galaretka czerwona;

1-2 łyżki cukru pudru;

Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić, dodając cukier. Na końcu połączyć z tężejącą galaretką.

Dodatki:

3 paczki herbatników szkolnych;

3/4 szklanki rumu;

polewa;

Przełożenie ciasta:

Biszkopt jasny - masa śmietanowa - biszkopt z makiem - masa budyniowa - herbatniki nasączone rumem - polewa.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin