kl.
Numer
DZIAŁ : Technika a żywienie
1. Dokończ zdania.
· Podstawowe grupy produktów spożywczych to: 1. Produkty zbożowe, 2. Mleko i przetwory mleczne, 3.Mięso, ryby, drób, podroby, jaja, 4. ................................................5. .................................. i .......................... 6. ................................ i .....................................
· Zanieczyszczenia chemiczne żywności to ........................................................................................................... ...........................................................................................................................................................................
· Podaj znane ci zasady prawidłowego żywienia:
Ø ................................................................................................................................................
Ø ..................................................................................................................................................
· Według piramidy pokarmowej pokarmy, które możemy spożywać codziennie to ............................................ ................................................. natomiast pokarmy które spożywamy raz w tygodniu to ................................. .......................................................
· Składniki budulcowe pokarmów to ............................................... i ...................................................... .
· Składniki pokarmowe dające energię to ............................................... i ...................................................... .
· Układając jadłospis dla swojej rodziny wziąłbym [ wzięłabym] pod uwagę ......................................................
...............................................................................................................................................................................
....................................................................................................................................................................................
· Metody konserwowania żywności:
v Obniżanie temperatury poniżej 0oC to ..................................................................
v Obniżanie zawartości wody w produkcie to .........................................................
v Ogrzanie do temperatury 100oC to ......................................................................
v Działanie bakterii to ...............................................................................
v Działanie składnikami dymu ..................................................................
v Dodawanie kwasu octowego lub mlekowego to .....................................................
v Działanie soli kuchennej to ................................................................................
· Jakie rodzaje konserwacji stosuje się do przetworów mięsnych? Odp. ................................................ ......................................................................................................................................................................
............................................................................................................................................................................
· Najbardziej popularnymi domowymi urządzeniami elektromechanicznymi ułatwiającymi pracę w kuchni są: ........................................................................................................................................................................ ........................................................................................................................................................................
2. Rozwiąż krzyżówkę
1.Usuwa brudną wodę z pralki. 2.Podnosi temperaturę wody np. do 90 0C
3.Elektrycznie sterowany otwieracz wody 4.Kręci bębnem pralki.
5.Ustala temperaturę wody w pralce. 6. Ustala kolejność czynności, które wykonuje pralka.
HASŁO ...................................................................................................................
JO_AN_NA