TECHNIKA A ŻYWIENIE SPRAWDZIAN 1.doc

(55 KB) Pobierz
Sprawdzian wiadomości z przyrody



Sprawdzian z TECHNIKI                                                       

                                                                                                                kl.

Numer

DZIAŁ : Technika a żywienie

                                                                                    NAZWISKO____________________             

IMIĘ   ___________________________

 

1.      Dokończ zdania.

 

·         Podstawowe grupy produktów spożywczych to: 1. Produkty zbożowe, 2. Mleko i przetwory mleczne, 3.Mięso, ryby, drób, podroby, jaja, 4. ................................................5. .................................. i .......................... 6. ................................ i .....................................

·         Zanieczyszczenia chemiczne żywności to ........................................................................................................... ...........................................................................................................................................................................

·         Podaj znane ci zasady prawidłowego żywienia:

Ø      ................................................................................................................................................

Ø      ................................................................................................................................................

Ø      ..................................................................................................................................................

·         Według piramidy pokarmowej pokarmy, które  możemy spożywać codziennie to  ............................................ ................................................. natomiast pokarmy które spożywamy raz w tygodniu to ................................. .......................................................

·         Składniki budulcowe pokarmów to  ............................................... i  ...................................................... .

·         Składniki pokarmowe dające energię to  ............................................... i  ...................................................... .

·         Układając jadłospis dla swojej rodziny wziąłbym [ wzięłabym] pod uwagę ......................................................

...............................................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................................................

·         Metody konserwowania żywności:

v     Obniżanie temperatury poniżej 0oC to ..................................................................

v     Obniżanie zawartości wody w produkcie to .........................................................

v     Ogrzanie do temperatury 100oC to ......................................................................

v     Działanie bakterii to ...............................................................................

v     Działanie składnikami dymu ..................................................................

v     Dodawanie kwasu octowego lub mlekowego to .....................................................

v     Działanie soli kuchennej to ................................................................................

·         Jakie rodzaje konserwacji stosuje się do przetworów mięsnych? Odp. ................................................ ......................................................................................................................................................................

............................................................................................................................................................................

·         Najbardziej popularnymi domowymi urządzeniami elektromechanicznymi ułatwiającymi pracę w kuchni są: ........................................................................................................................................................................ ........................................................................................................................................................................

2.      Rozwiąż krzyżówkę

1.Usuwa brudną wodę z pralki.                            2.Podnosi temperaturę wody np. do 90 0C

3.Elektrycznie sterowany otwieracz wody              4.Kręci bębnem pralki.

5.Ustala temperaturę wody w pralce.                            6. Ustala kolejność czynności, które wykonuje pralka.

 

 

 

1

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HASŁO ...................................................................................................................

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin