Prasad Witaminy w walce z rakiem.txt

(238 KB) Pobierz
Witaminy w walce z rakiem
Dr Kedar N. Prasad � K. Che prasad
Witaminy w walce z rakiem
Zapobieganie i leczenie
Z angielskiego prze�o�y�a Dorota Kozi�ska
Ktt
Ul IU CIBII
Tytu� orygina�u
Fight cancer with vitamins and supplements
Wydanie oryginalne Contemporary Books, USA
Redaktor prowadz�cy
Sylwia Bartkowska                                          -       ,                         ....'��,�
Projekt ok�adki Agnieszka Skriabin
Zdj�cie na ok�adce
Bohdan M. Ruci�ski                  ,                                    ,.
Redakcja Piotr Warowny
Korekta                                                               .
Boienna Burzy�ska                 '      r k\ M 'j. '�� "�    '
Copyright � by Kedar N. Prasad
Copyright � for the Polish translation by Bauer-Weltbild Media,
Sp. z o.o., Sp.K., Warszawa 2005
Wszystkie prawa zastrze�one
Bauer-Weltbild Media Sp. z o.o., Sp. K.
Klub dla Ciebie
Warszawa 2005
ul. Majda�ska 12
04-088 Warszawa
www.kdc.pl
Pi��set pi��dziesi�ta publikacja Klubu dla Ciebie ISBN 83-7404-249-4
Sk�ad i �amanie EFKA, ��d�
Druk i oprawa
Zak�ad Poligraficzno-Wydawniczy POZKAL
88-100 Inowroc�aw, ul. Cegielna 10/20
Ksi��k� t� dedykuj� Judy, oddanej �onie i kochaj�cej matce.
SPIS TRE�CI
Przedmowa  ...................................      9
Wst�p   .......................................     11
1. Fakty i mity o przeciwutleniaczach,
diecie i raku ..............................     13
2. Wolne rodniki i przeciwutleniacze   .............     25
3. Co trzeba wiedzie� o raku....................     57
4. Mutageny i karcynogeny pochodzenia �rodowiskowego oraz zwi�zane z diet�
i trybem �ycia.............................     67
5. Badania nad profilaktyk� raka i zalecenia profilaktyczne.............................     87
6. Przeciwutleniacze w po��czeniu ze standardow� terapi� przeciwrakow�  ......................    131
7. Dzienne zapotrzebowanie na mikrosk�adniki......    167
PRZEDMOWA
Ludzie coraz bardziej dbaj� o zdrowie. Coraz wi�cej wiedz�
0   zaleceniach profilaktycznych.  Kontrowersje wzbudza szczeg�lnie zwi�zek witamin z rakiem. Ksi��ka autorstwa Kedara i Che Prasad�w zawiera rzetelne informacje o witaminach. Autorzy najpierw daj� kr�tki, klarowny przegl�d fakt�w
1 mit�w na temat mikrosk�adnik�w pokarmowych i raka. Nast�pnie obja�niaj� rol� mikrosk�adnik�w w profilaktyce i leczeniu r�nych postaci nowotwor�w. Zestawienie wynik�w bada� laboratoryjnych i epidemiologicznych potwierdzaj�cych przeciwrakowe oddzia�ywanie niekt�rych mikrosk�adnik�w jest bardzo przekonuj�ce. Zalecenia dotycz�ce stosowania mikrosk�adnik�w, roli diety i trybu �ycia w zapobieganiu chorobom nowotworowym s� rozs�dne i gruntownie przemy�lane. Istotne jest rozr�nienie dawek niezb�dnych do utrzymania organizmu w dobrej kondycji i dawek zapobiegawczych - autorzy podeszli do tego zagadnienia z w�a�ciwej perspektywy.
10         Witaminy i dodatki �ywieniowe w walce z rakiem
Omawiaj� te� wyniki najnowszych bada� nad wykorzystaniem mikrosk�adnikow pokarmowych w leczeniu raka i �agodzeniu nast�pstw terapii przeciwrakowej. Wprowadzaj� czytelnika w t� szybko rozwijaj�c� si� dziedzin� medycyny, podchodz�c do jej osi�gni�� z ostro�nym optymizmem. Jako lekarz cz�sto mam do czynienia z op�akanymi skutkami nierozwa�nego stosowania witamin w celach dietetycznych, w profilaktyce oraz leczeniu chor�b nowotworowych - dlatego pragn� pochwali� Kedara N. i K. Che Prasad�w za ich rzeteln� publikacj�.
Dr n.med. Frank L. Meyskens Jr.
Dyrektor Chao Family Comprehensive Cancer Center
przy University of California w Irvine
WST�P
Coraz wi�cej ludzi, zainteresowanych utrzymaniem i popraw� swojej kondycji, stosuje dodatki �ywieniowe. Jak wynika z ostatnich bada�, ponad 40% obywateli Stan�w Zjednoczonych korzysta z nich codziennie. Wi�kszo�� nie zna jednak najnowszych ustale� na temat zwi�zk�w diety z chorob� nowotworow�. Wiele os�b za�ywa preparaty niezgodnie z obecnym stanem wiedzy. Nie ma w�tpliwo�ci, �e nadmierne spo�ycie niekt�rych sk�adnik�w mo�e spowodowa� nieodwracalne uszkodzenia organizmu. Przyjmowanie przeciwutleniaczy, witamin z grupy B i minera��w w�a�ciwie dobranych i w odpowiednich dawkach jest niezwykle istotne dla zachowania zdrowia.
Cel napisania ksi��ki by� dwojaki. Po pierwsze, chcieli�my zaznajomi� czytelnik�w z wynikami najnowszych bada� na temat roli przeciwutleniaczy, diety i stylu �ycia w zapobieganiu rakowi oraz ich wykorzystania w terapii wspomagaj�cej leczenie chor�b nowotworowych. Po dru-
12         Witaminy i dodatki �ywieniowe w walce z rakiem
gie, pragniemy im pom�c w opracowaniu indywidualnych program�w zapobiegawczo-leczniczych, opartych na diecie i dodatkach �ywieniowych. Tego rodzaju programy trzeba skonsultowa� z lekarzem lub innym specjalist� od dietetyki i terapii przeciwrakowej. Z programu zapobiegania chorobom nowotworowym mog� te� korzysta� osoby, kt�re pragn� utrzyma� dobr� kondycj�, a tym samym unikn�� innych schorze� przewlek�ych, m.in. chor�b serca.
Dzi�kujemy Charlotte Jensen za fachow� redakcj�. Szczeg�lne wyrazy wdzi�czno�ci za pomoc nale�� si� Ka-thleen Prasad.
Dr Kedar N. Prasad K. Che Prasad
Fakty i mity
o przeciwutleniaczach,
diecie i raku
Przeciwutleniacze (antyoksydanty) to zwi�zki chemiczne, kt�re chroni� nas przed uszkodzeniami wywo�anymi przez wolne rodniki. Cz�� z nich syntetyzuje si� w organizmie, inne wchodz� w sk�ad naszej diety. Przeciwutleniacze s� niezb�dne do rozwoju i podtrzymania proces�w �yciowych. Wolne rodniki to atomy lub cz�steczki zawieraj�ce aktywny tlen, produkt uboczny wszelkich proces�w wykorzystania tlenu przez kom�rki. Mog� zniszczy� ca�� kom�rk�, wraz z materia�em genetycznym.
Liczne publikacje ksi��kowe i artyku�y zamieszczane w prasie zawieraj� informacje o wynikach najnowszych bada� nad rol� przeciwutleniaczy i diety w profilaktyce oraz leczeniu raka. Niestety, cz�sto dane o wp�ywie przeciwutleniaczy na zdrowie oraz ich u�yteczno�ci w terapii przeciw-rakowej s� sprzeczne. Przyczyni�o si� to do powstania wielu mit�w dotycz�cych u�yteczno�ci mikroelement�w pokarmowych.
14         Witaminy i dodatki �ywieniowe w walce z rakiem
1. Mit: Im wi�cej przyjmowanych mikrosk�adnik�w pokarmowych, w tym przeciwutleniaczy, tym lepsze samopoczucie.
Fakt: Pogl�d niebezpieczny w skutkach. Przyjmowanie niekt�rych mikroelement�w w nadmiernych ilo�ciach mo�e by� bardzo szkodliwe. Na przyk�ad nieumiarkowane za�ywanie witaminy A (powy�ej 50000 j.m, czyli jednostek mi�dzynarodowych dziennie przez d�u�szy czas) prowadzi do toksykozy sk�ry i w�troby. U kobiet ci�arnych dawka witaminy A powy�ej 10000 j.m zwi�ksza ryzyko uszkodzenia p�odu. Nadmierne spo�ycie selenu (co najmniej 500 mikrogram�w dziennie przez d�u�szy czas) wywo�uje za�m� (chorob� oczu polegaj�c� na zm�tnieniu soczewki). D�ugotrwa�e stosowanie witaminy Bfi w dawce wi�kszej ni� 50 miligram�w dziennie mo�e si� przyczyni� do wyst�pienia przej�ciowej neuropatii obwodowej (objawiaj�cej si� m.in. dr�twieniem ko�czyn), ust�puj�cej po odstawieniu preparatu.
2. Mit: Witaminy A, C i E - bez wzgl�du na posta� - podobnie oddzia�ywuj� na kom�rki nowotworowe.
Fakt: Liczne eksperymenty dowiod�y mylno�ci tego stwierdzenia. Na przyk�ad kwas retinowy oraz jego pochodne skuteczniej hamuj� wzrost kom�rek rakowych ni� witamina A pod innymi postaciami, m.in. retinol, octan retinolu i palmitat retinolu. Witamina E w postaci burszty-nianu d-alfa-tokoferolu ma silniejsze dzia�anie przeciwra-kowe ni� d-alfa-tokoferol, octan d-alfa-tokoferolu i nikoty-nian d-alfa-tokoferolu. Witamin� C stosuje si� pod postaci� kwasu askorbinowego, askorbinianu sodu lub askorbinia-niu wapnia. Przyjmowanie kwasu askorbinowego w zbyt du�ych dawkach mo�e prowadzi� do podra�nie� �o��dka.
Fakty i mity o przeciwutleniaczach...                 15
Nadmierne za�ywanie askorbinianiu sodu podwy�sza st�enie sodu w moczu, kt�re zwi�ksza ryzyko rozwoju raka p�cherza. Najlepiej stosowa� witamin� C w postaci askorbinianiu wapnia.
3.  Mit: Dodatek pierwiastk�w �ladowych, m.in. �elaza, miedzi i manganu, do preparat�w przeciwutleniaj�cych z witamin� C jest korzystny dla zdrowia.
Fakt: Wiadomo, �e witamina C w po��czeniu z �elazem, miedzi� lub manganem tworzy wolne rodniki, kt�re mog� uszkodzi� kom�rki. Wymienione pierwiastki w po��czeniu z przeciwutleniaczami s� wch�aniane znacznie szybciej w uk�adzie pokarmowym, co mo�e prowadzi� do nadmiernego odk�adania si� tych substancji w organizmie. Podwy�szone st�enie �elaza jest przyczyn� wielu przewlek�ych chor�b, m.in. uk�adu kr��enia, neurologicznych i nowotwor�w.
4.  Mit: Przechowywane w lod�wce mro�one soki owocowe i napoje w proszku nie trac� witaminy C.
Fakt: Mro�one soki owocowe i napoje w proszku s� cennym �r�d�em witaminy C, ale trzeba je spo�y� natychmiast po otwarciu. Przechowywane w ch�odnym miejscu i wystawione na oddzia�ywanie �wiat�a oraz tlenu szybko trac� ten sk�adnik. Po up�ywie doby st�enie witaminy C zmniejsza si� o ponad po�ow�. Sok pomara�czowy w kartonach ma wi�cej witaminy C ni� napoje w plastikowych butelkach, ci�g�e otwieranie i zamykanie opakowania zmniejsza jednak jej zawarto��.
5. Mit: Niekt�rzy s�dz�, �e w celach zdrowotnych i zapobiegawczych powinni przyjmowa� wszystkie mikrosk�ad-
16         Witaminy i dodatki �ywieniowe w walce z rakiem
niki pokarmowe raz dziennie; inni s� zdania, �e wystarczy za�ywa� mikrosk�adniki, m.in. witamin� C, tylko w wyj�tkowych okoliczno�ciach, np. w czasie przezi�bienia.
Fakt: Cz�stotliwo�� za�ywania mikrosk�adnik�w pokarmowych powinna zale�e� od wsp�czynnika ich rozpadu w tkankach. Dla wi�kszo�ci przeciwutleniaczy okres biologicznego p�trwania (czyli czas, po kt�rym st�enie witaminy we krwi spada o 50%) wynosi od 6 do 12 godzin. Metabolizm mikrosk�adnik�w przyjmowanych raz dziennie nie gwarantuje utrzymania sta�ego st�enia przeciwutleniaczy we krwi. Za�ywanie preparat�w przeciwutlenia-j�cych doustnie dwa razy dziennie (rano i wieczorem) stabilizuje ich st�enie w organizmie. Przyjmowanie przeciwutleniaczy prze...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin