Nitryfikacja.pdf

(249 KB) Pobierz
213210640 UNPDF
*Marek M. SOZAŃSKI
**Łukasz WEBER
*Joanna JEŻ-WALKOWIAK
*Politechnika Poznańska
Instytut Inżynierii Środowiska
Zakład Zaopatrzenia w Wodę
**Zespół Specjalistów ds. Badań i Wdrożeń
Mikrosil Polska Sp z o.o.
ul. Harcerska 3
62-300 Września
Usuwanie jonów amonowych z wody podziemnej. Badania
pilotowe na Stacji Uzdatniania Wody „Odra” w Świnoujściu.
1. Wstęp
Obowiązujące przepisy z zakresu jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi określają
maksymalną zawartość jonu amonowego na poziomie 0,5 mg NH 4 + /L. Jest to zmiana w stosunku do
Rozporządzenia z 2002 roku, w którym maksymalne stężenie jonu amonowego na poziomie 0,5 mg/L
dotyczyło wód chlorowanych, natomiast w przypadku wód niechlorowanych normy spełniała woda zawierająca
do 1,5 mg NH 4 + /L. Obecnie wiele Zakładów Uzdatniania Wody (ZUW), w których do tej pory były spełnione
wymagania dotyczące jakości wody uzdatnionej, stanęło przed koniecznością intensyfikacji procesów
usuwania azotu amonowego.
Można wyróżnić trzy podstawowe metody usuwania azotu amonowego:
- odgazowanie,
- biologiczna nitryfikacja,
- wymiana jonowa.
Spośród wymienionych sposobów najczęściej stosowana jest metoda druga. Nitryfikacja zachodzi często przy
okazji innych procesów uzdatniania wody podziemnej np.: usuwania manganu czy żelaza. Aby proces
nitryfikacji przebiegał z wystarczającą efektywnością konieczne jest przestrzeganie ścisłych zasad
technologicznych.
W artykule przedstawiono podstawowe zagadnienia teoretyczne procesu nitryfikacji oraz wyniki badań
pilotowych nad usuwaniem azotu amonowego prowadzonych w ZUW w Świnoujściu.
2. Metody usuwania azotu amonowego z wody podziemnej
Na formę występowania azotu amonowego w wodzie podziemnej bezpośredni wpływ ma odczyn wody,
zgodnie z równaniem równowagi:
NH 4 + + OH - = NH 3 + H 2 O
 
Im odczyn wody jest wyższy, tym więcej azotu amonowego występuje w formie gazowej, jako NH 3 . Przy
wartościach pH typowych dla wód naturalnych azot amonowy wystepuje prawie wyłącznie jako jon NH 4 + .
Występowanie azotu amonowego w formie NH 3 (przy wysokim odczynie wód pozwala usunąć ten związek
przy użyciu napowietrzania otwartego. Metoda ta pozwala na usunięcie całego azotu amonowego
występującego w formie gazowej, przy zachowaniu:
- maksymalnego rozdeszczenia napowietrzanej wody, pozwalającego zwiększyć powierzchnię
międzyfazową wymiany gazów,
- efektywnego odprowadzenia wydzielonych w czasie napowietrzania gazów.
Urządzeniami nadającymi się do tego celu są m.in. kaskady napowietrzające i złoża ociekowe.
Metodą napowietrzania nie da się jednak usunąć z wody amoniaku w postaci NH 4 + , dominującego w wodach
podziemnych o odczynie zbliżonym do obojętnego. Podwyższanie pH podnosi efektywność usuwania azotu
amonowego w procesie napowietrzania, jednak jest to metoda kosztowna i wymagająca dawkowania do wody
reagentów chemicznych.
W klasycznych układach uzdatniania wody podziemnej usuwanie azotu amonowego w ilościach nie
przekraczających 1,0 mgNH 4 + /L może odbywać się przy zachowaniu pewnych zasad technologicznych przy
okazji procesów odżelaziania i odmanganiania wody w procesie filtracji przez złoże filtracyjne. Poniżej zostaną
przedstawione warunki efektywnego usuwanie azotu amonowego z wody na drodze nitryfikacji.
2.1. Nitryfikacja azotu amonowego - teoria
Biologiczne utlenianie jonu amonowego odbywa się w toku dwuetapowej nitryfikacji.
W pierwszym etapie bakterie Nitrosomonas utleniają jon amonowy do jonu azotynowego NO 2 - . W drugim
natomiast bakterie Nitrobacter utleniają powstałe w pierwszym etapie azotyny do azotanów. Oba gatunki
bakterii wykorzystują do przebiegu wspomnianych procesów tlen oraz dwutlenek węgla jako źródło węgla.
Przebieg procesu nitryfikacji można zilustrować w następujących reakcjach
I etap - bakterie Nitrosomonas:
15 CO 2 + 13 NH 4 + → 10 NO 2 - + 3C 5 H 7 O 2 N + 23 H + + 4 H 2 O + 270 kJ/mol
II etap bakterie Nitrobacter:
5CO 2 + NH 4 + + 10 NO 2 - + 2 H 2 O 10 NO 3 - + C 5 H 7 O 2 N + 80 kJ/mol
C 5 H 7 O 2 N – uproszczony wzór chemiczny komórki bakteryjnej
. Stechiometrycznie ilość tlenu potrzebna do utlenienia jonu amonowego
do jonu azotynowego (I etap nitryfikacji) jest równa 3,43 mgO 2 /mgN, a dla drugiego etapu (utlenienie jonu
azotynowego do azotanowego) wynosi 1,14 mgO 2 /mgN. W sumie na oba etapy nitryfikacji potrzeba 4,57
mgO 2 /mgN. Praktyka pokazuje, że rzeczywiste zużycie tlenu na procesy nitryfikacji zazwyczaj jest niższe.
Istnieje minimalna wartość stężenia tlenu w wodzie, poniżej której znacznie obniża się prędkość
nitryfikacji. Dla pierwszej fazy (bakterie Nitrosomonas) wartość ta wynosi 2,0 mgO 2 /L, dla drugiej (bakterie
Nitrobacter) 4,0 mgO 2 /L. Proces nitryfikacji ustaje gdy stężenie O 2 obniży się poniżej 0,08 mgO 2 /L (w
praktyce poniżej 0,20 mgO 2 /L).
Efektywny przebieg procesu biochemicznego utleniania amoniaku wymaga długich czasów kontaktu.
Szybkość wzrostu bakterii nitryfikacyjnych zależy od stężeniem tlenu i amoniaku jako podstawowych
substratów procesu, a także w mniejszym stopniu od zawartości ortofosforanów i zasadowości wody.
Podstawowymi czynnikami wpływającymi na efektywność procesów biochemicznego utleniania azotu
amonowego z wód podziemnych są:
- Stężenie tlenu rozpuszczonego
 
. Ze względu na fakt, iż bakterie nitryfikacyjne są organizmami mezofilnymi optymalna
temperatura dla ich rozwoju wynosi 28 – 36 o C. Proces przebiega bez większych zakłóceń i wystarczająco
efektywnie przy temperaturze 8,0 – 12,0 o C. Literatura podaje, że minimalną temperaturą dla nitryfikacji są
2,0-4,0 o C.
. Odczynem optymalnym dla przebiegu nitryfikacji jest 7,6 (według niektórych źródeł 7,2).
Przy odczynie niższym od 6,6 wydajność nitryfikacji spada o ponad połowę. W wyniku biochemicznego
utleniania azotu amonowego następuje spadek wartości zasadowości wody, co ma znaczenie zwłaszcza
w przypadku wód o bardzo niskiej zasadowości. Obniżenie zasadowości wynosi 7,0 mgCaCO 3 /1,0
mgNH 4 + . W wodach o słabych zdolnościach buforujących możemy mieć do czynienia z lokalnymi
spadkami pH, które spowalniają przebieg procesu nitryfikacji. Nitryfikacja ustaje, gdy wartość zasadowości
spada poniżej 25,0 mgCaCO 3 /L. Praktyka pokazuje, że przy zasadowości < 50,0 mgCaCO 3 /L zauważa się
wyraźne spowolnienie procesu.
- Substraty i produkty reakcji
. Bakterie Nitrosomonas (pierwsza faza nitryfikacji) są wrażliwe na nadmierne
stężenie jonów NO 2 - (nagromadzenie produktów własnego metabolizmu), natomiast Nitrobacter na
nadmierne stężenie jonu amonowego – NH 4 + . Dotyczy to stężeń znacznie przekraczających wartości
występujące w wodach naturalnych.
W przebiegu procesu nitryfikacji wyróżnia się cztery obszary, w których obserwuje się wyraźny wpływ
stężenia substratów i pH na efektywność procesu [1]:
- obszar całkowitej inhibicji procesu wskutek obniżenia pH poniżej 5,0 (zakwaszenia produktami
reakcji I etapu (azotynami w postaci kwasu azotowego (II)),
- obszar całkowitej inhibicji procesu wskutek nadmiernego stężenia amoniaku cząsteczkowego i pH
> 7,7,
- obszar inhibicji utleniania azotynów (NO 2 - ),
- obszar pełnego przebiegu nitryfikacji dla pH 5,5 – 7,5, przy zawartości azotu amonowego < 50,0
mgNH 4 /L)
Należy zwrócić uwagę, że metoda biologicznego utleniania jonów amonowych nie powoduje usunięcia
z wody związków azotu, a powoduje jedynie zmianę formy ich występowania. Biorąc zatem pod uwagę fakt, iż
obowiązujące rozporządzenie ogranicza stężenie w wodzie zarówno związków azotu amonowego jak i azotu
azotanowego przy wysokim stężeniu N-NH 4 + i przy wysokiej sprawności nitryfikacji może dojść do
przekroczenia wartości azotanów w uzdatnionej wodzie.
2.2. Badania pilotowe procesu nitryfikacji
Biochemiczna metoda utleniania jonów amonowych przy udziale bakterii Nitrobacter i Nitrosomonas
zachodzi w złożach filtracyjnych. Efektywność procesu zależy od zastosowanego złoża oraz warunków
technicznych i hydraulicznych procesu filtracji. Konieczne jest wpracowanie złoza filtracyjnego do usuwania
azotu amonowego w procesie nitryfikacji. Przez wpracowanie złoża rozumie się proces zasiedlania
powierzchni i porów wewnętrznych ziaren materiału filtracyjnego przez bakterie nitryfikacyjne, żyjące lub
występujące w formie przetrwalnikowej w warstwie wodonośnej i wydobywane na powierzchnię ziemi wraz z
wodą surową. Naturalne wpracowanie złóż przebiega w bardzo różnym czasie. Znane są przypadki
uzyskania aktywności nitryfikacyjnej złoża, filtrującego wodę podziemną w ciągu kilkunastu dni. Niekiedy
jednak proces ten trwa znacznie dłużej, przekraczając nawet pół roku.
Jednym z czynników, który może przyspieszyć wpracowanie złóż do procesu nitryfikacji jest
stosowanie złóż o wysokiej porowatości wewnętrznej. Do takich złóż należy węgiel aktywny oraz złoże
chalcedonitowe. Chalcedonit stosuje się w klasycznych układach jednoczesnego usuwania z wody
- Temperatura
- Odczyn wody
213210640.010.png
podziemnej żelaza, manganu i azotu amonowego. Chalcedonit cechuje porowatość w zakresie porów
wewnętrznych (mikro- i mezo- porów) na poziomie około 15 – 30 %. W związku z powyższym złoże to posiada
bardzo dobre warunki do zasiedlania i rozwoju bakterii nitryfikacyjnych. Potwierdziły to badania pilotowe
procesu nitryfikacji na złożach chalcedonitowych, prowadzone na Stacji Uzdatniania Wody „Odra”. Wyniki tych
badań zostaną omówione w dalszej części artykułu.
3. Stacja Uzdatniania Wody „Odra”
Stacja Uzdatniania Wody „Odra” jest jednym z trzech obiektów eksploatowanych przez Zakład
Wodociągów i Kanalizacji w Świnoujściu. Wodociągi przejęły stację w bardzo złym stanie od nieistniejącego
już Przedsiębiorstwa Połowów Dalekomorskich „Odra”. Od początku istnienia obiektu istniały problemy z
uzyskaniem jakości wody uzdatnionej na poziomie zgodnym z obowiązującymi normami. Stacja czerpie wodę
z dwóch czwartorzędowych ujęć podziemnych. Wskaźniki jakości wody surowej zamieszczono w tabeli 1.
Tabela 1. Jakość wody ujmowanej na potrzeby ZUW Odra.
Ujęcie WYDMY
Mętność
NTU
Barwa
mgPt/L
pH
Zasadowość
mgCaCO 3 /L
0,0 – 1,7
7 - 12
7,1 - 8,3
100 - 110
Amoniak
[mg/N-NH 4 /L]
Żelazo
[mgFe/L]
Mangan
[mgMn/L]
Utlenialność
[mgO 2 /L]
0,25 – 1,33 0,17 - 0,40 0,11 - 0,21
1,8 - 3,3
Ujęcie ODRA
Mętność
NTU
Barwa
mgPt/L
pH
Zasadowość
mgCaCO 3 /L
0,0 – 2,6
43 - 86
7,6 - 8,1
160 - 230
Utlenialność
[mgO 2 /L]
1,9 - 5,5 1,24 – 3,3 0,51 – 0,72 5,6 – 17,0
Żelazo
[mgFe/L]
Mangan
[mgMn/L]
Ujęcie Wydmy eksploatuje poziom wodonośny o dobrej jakości. Stężenie żelaza i amoniaku w
niektórych studniach mieści się w normie. Również utlenialność osiąga poziom, który wyklucza możliwość
występowania związków żelaza, czy manganu w postaci kompleksów organicznych. Inna sytuacja ma miejsce
w przypadku studni ujęcia „Odra”. W wodzie tej przekroczone są wskaźniki: amoniak do 5,5 mgN-NH 4 + /L,
mangan do 0,72 mgMn/L, żelazo do 3,3 mgFe/L, utlenialność do 17,0 mgO 2 /L i barwa rzeczywista do
86mgPt/L. Żelazo i mangan występują w postaci trudnousuwalnych kompleksów organicznych. Stężenie
amoniaku osiąga poziom, przy którym należy zadbać o wysokoefektywne napowietrzanie wody.
Zarówno ujęcie Odra jak i Wydmy mają pozwolenia wodno–prawne na 60,0 m 3 /h – w sumie 120,0
m 3 /h i jest to docelowe zapotrzebowanie na wodę ze Stacji Odra.
Problemy technologiczne na SUW „Odra” pojawiły się w momencie włączenia do eksploatacji studni
ujęcia Wydmy. W związku z powyższym podjęto decyzję o modernizacji technologii uzdatniania wody.
Pierwszym krokiem były badania pilotowe.
4. Badania pilotowe na SUW Odra
Badania prowadzone były przez ponad 6 miesięcy. Wykorzystano do tego celu klasyczną instalację
badawczą, składającą się z trzech kolumn o średnicy wewnętrznej 9,0 cm i wysokości 3 m, wykonanych z
Amoniak
[mg/N-NH 4 /L]
213210640.011.png 213210640.001.png 213210640.002.png 213210640.003.png
pleksi. Kolumny zasypano złożem chalcedonitowym o uziarnieniu: 0,8 – 2,0 mm i wysokości warstwy
filtracyjnej równej 2,0 m. Złoże spoczywało na 0,4 m warstwie podtrzymującej (o uziarnieniu 2,0–8,0 mm).
Układ pracował w systemie filtracji jednostopniowej i dwustopniowej. Filtrację jednostopniową prowadzono na
kolumnie oznaczanej dalej jako FIII, natomiast filtrację dwustopniową na kolumnach FI (pierwszy stopnień) i
FII (drugi stopień). Pomiędzy pierwszym, a drugim stopniem wodę wtórnie napowietrzano i przetłaczano
pompką.
Kolumny filtracyjne wyposażone były w:
- kurki probiercze (10 sztuk) rozmieszczone równomiernie na wysokości złoża,
- piezometry (10 sztuk) na tych samych wysokościach co kurki probiercze,
- stabilizator przepływu z rotametrem,
- instalację płuczącą wodą oraz powietrzem.
Plan badań zakładał:
- filtrację z prędkością 6,0 m/h na wszystkich kolumnach,
- płukanie po osiągnięciu strat hydraulicznych w złożu równych 2,5 – 3,0 mH 2 O,
- wykonywanie analiz po każdym stopniu filtracji w zakresie:
- wszystkich form azotu mineralnego,
- tlenu, odczynu wody,
- żelaza, manganu, barwy, mętności,
- temperatury, zasadowości, utlenialności,
- odczyty ciśnienia z piezometrów na różnych głębokościach złoża i na tej podstawie wyznaczenie strat
ciśnienia wody,
- płukanie w trybie: woda (5,0 min) – powietrze (2,0 – 3,0 min) – woda (do czystych popłuczyn); płukanie
wodą odbywało się z intensywnością, gwarantującą 25 % ekspansję złoża.
W toku badań prześledzono proces wpracowania złoża do usuwania manganu oraz azotu amonowego, a
także efektywność usuwania barwy i utlenialności w toku procesu koagulacji powierzchniowej.
5. Wyniki badań – nitryfikacja
Pomiary stężenia azotu amonowego pozwoliły prześledzić proces wpracowania złoża chalcedonitowego do
procesu nitryfikacji. Na wykresach 1 – 3 przedstawiono przebieg wpracowania do procesu nitryfikacji na
poszczególnych kolumnach filtracyjnych.
Wykres 1. Wpracowanie złoża chalcedonitowego do usuwania azotu amonowego. Kolumna FI – pierwszy stopień filtracji
dwustopniowej.
3,00
2,75
2,50
2,25
2,00
1,75
1,50
1,25
1,00
0,75
0,50
0,25
0,00
0,0 10,0 20,0 30,0 40,0 50,0 60,0 70,0 80,0 90,0 100,0 110,0 120,0 130,0 140,0 150,0 160,0 170,0
Czas badań [dni]
Woda surowa
Filtrat
Norma
Regresja liniowa, Norma
213210640.004.png 213210640.005.png 213210640.006.png 213210640.007.png 213210640.008.png 213210640.009.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin