· 2 szklanki mąki
· 10 łyżek dżemu śliwkowego(najlepiej z węgierek)
· 2 jajka
· 0,5 kostki margaryny(125g)
· 1 łyżeczka przyprawy do piernika
· 3/4 szklanki cukru
· 1 szklanka mleka
· 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
· 2 łyżeczki kakao
· zapach waniliowy
· rodzynki
· polewa czekoladowa
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać całe jaja nadal ucierając. Do masy dodać dżem, mleko, kakao z przyprawą do piernika, aromat, na końcu mąkę zmieszaną z sodą. Dobrze utrzeć, dodać rodzynki sparzone wrzątkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*,piec 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika i wyciągnięciem na wszelki wypadek sprawdźmy wykałaczką do szaszłyków, czy ciasto się upiekło. Przestudzone, gotowe ciasto polewamy rozpuszczoną wcześniej polewą czekoladową. SMACZNEGO.
Bozena-62