· 5 kotletów schabowych lub karczek
· 2 cebule
· pół łyżki masła
· 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej średnia
· szklanka wody
· 5 suszonych grzybów lub świeżych
· jajko
· mąka
· bułka tarta
· sól,pieprz
· natka pietruszki.
·
jeśli mamy świeże grzybki obsmażamy na masełku pieprzymy i solimy jeśli suszone gotujemy w małej ilości wody ,wyjmujemy i drobno siekamy pół szklanki kaszy wsypujemy do gotującej się wody(szklanka) dodajemy 1/2 kostki smakowej(cielęca) kiedy kasza dochodzi dodajemy grzybki i jeszcze chwilkę gotujemy kasza musi być gęstawa odstawiamy do wystygnięcia cebulkę kroimy w piórka ,rumienimy na maśle,dzielimy na ilość kotletów na rozbite kotlety nakładamy natkę,łyżkę kaszy rozsmarować na wierzch kładziemy jedną cześć cebulki,zwijamy w rulon. obtaczamy w mące,jajku,bułce i smażymy na małym ogniu ze wszystkich stron.
Tatar73